image

Taalkundigen "luisteren" Skype-gesprekken af

donderdag 26 mei 2011, 13:21 door Redactie, 3 reacties

Versleutelde telefoongesprekken via Skype zijn deels af te luisteren, zo beweren wetenschappers en taalkundigen. Bij het versturen van gesprekken via internet wordt spraak versleuteld en ontsleuteld. Deze combinatie van twee signaal-verwerkende technieken, betekent dat de omvang van de versleutelde pakketten de eigenschappen van het originele gesprek weergeeft. Een beveiligingsprobleem waardoor wetenschappers en taalkundigen van de Universiteit van Noord-Carolina de woorden en zinnen van een VoIP-gesprek konden reconstrueren.

Het team verdeelde de volgorde van versleutelde VoIP-datapakketten in delen die met fonemen overeenkomen, de korte geluiden die de bouwblokken van spraak vormen. De wetenschappers pasten linguïstische regels toe om een serie van fonemen in woorden om te zetten.

Afluisteren
Het afluisteren van gehele Skype-gesprekken zit er voorlopig nog niet in. Het team testte de aanpak op 6300 opnamen in acht Amerikaans-Engelse dialecten. Bij slechts 2,3% ging het om een algemeen begrijpbare vertaling. De score was lager dan wat de onderzoekers gehoopt hadden. Door ontwikkelingen op het gebied van computationele taalkunde, zal het percentage in de toekomst waarschijnlijk hoger komen te liggen.

Volgens de onderzoekers mag versleutelde communicatie nooit informatie lekken. Als mogelijke oplossing zou Skype de gebruikte versleuteling en ontsleuteling kunnen aanpassen, of het versturen van pakketten aanpassen door ze met zinloze gegevens op te vullen, hoewel dit de gesprekskwaliteit kan beïnvloeden.

Reacties (3)
26-05-2011, 13:34 door spatieman
boeie, binnenkort is het van microsoft, en dan komt er standaard een NSA backdoor in...
26-05-2011, 19:08 door Dev_Null
Die zit er al en breed in vanaf het ontwerp, maar dat weten de meeste gebruikers (en experts) nog niet ;-)

Denk zelf eens na:
Waarom dacht VOICE over IP en het door de Usa gedomineerde - (skype, msn, icq etc.. internetpakketjes GRATIS waren??

Hint:
Dan hoeft Big Sister / Brother jouw lokale (koperen) telefoonkabel niet meer af te tappen ;-)
27-05-2011, 00:10 door Anoniem
Door Dev_Null: Die zit er al en breed in vanaf het ontwerp, maar dat weten de meeste gebruikers (en experts) nog niet ;-)
Exact welk deel van peer-to-peer heb je niet goed begrepen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.