image

Obama laat Britten lot NASA-hacker beslissen

vrijdag 27 mei 2011, 14:33 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse overheid zal de beslissing van de Britse overheid over het uitleveren van NASA-hacker Gary McKinnon respecteren. Dat liet president Barack Obama tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië weten. Voor het bezoek was het de Amerikaanse Minister van Justitie Eric Holder, die stelde dat de VS "alle noodzakelijke stappen zal nemen" om McKinnon voor een Amerikaanse rechtbank te slepen.

McKinnon wist in 2001 een kleine honderd slecht en onbeveiligde Amerikaanse computersystemen te hacken, onder andere van NASA en het Pentagon. Sindsdien speelt er een langslepend conflict over de uitlevering van de Britse ex-systeembeheerder, die aan het syndroom van Asperger zou lijden.

"Het is nu in handen van het Britse juridische systeem. We hebben vertrouwen in het Britse juridische systeem dat het tot een rechtvaardige conclusie zal komen. We zullen dit afwachten en dat proces respecteren", aldus Obama.

Reacties (9)
27-05-2011, 14:51 door Mysterio
Lijkt me een goede beslissing. Geef h'm flink billenkoek maar laat die Amerikanen er met hun vieze vingers vanaf blijven.
27-05-2011, 16:47 door EDLIN
Is wel een opmerkelijk toegeeflijke houding van de VS t.a.v een verdachte die het Pentagon heeft gehacked.
27-05-2011, 16:56 door DarkViewOfTheWorld
True, maar bij voorbaat dreigen naar je eigen schoothondje zal niet in het juiste keelgat geschoten zijn ...
27-05-2011, 20:49 door Night
Obama heeft juridisch niet veel keus hè.
Amerika vraagt GB om uitlevering van een brits staatsburger. Als de Britten "nee" zeggen dan houd het op. Zo werkt het in het internationaal verkeer.

Je moet echt een amerikaan zijn om überhaupt aan de mogelijkheid te denken dat dergelijk internationaal recht niet per definitie voor jou land ook geld.

edit: en bovendien zal het schoothondje echt wel uitleveren. Daar zet ik een goeie fles wij op
28-05-2011, 10:25 door conf t
dat denk ik ook, ze hebben hem reeds. Gewoon een tactisch spelletje, voor de diplomatie. Grappig als het schoothondje nu ineens zegt "geef maar terug".
28-05-2011, 11:04 door spatieman
ik denk dat ze niet veel keus hebben, de NASA is in de tussentijd alweer zo vaak gehacked worden, dat ze imho voor een dilemma staan.
29-05-2011, 07:34 door Anoniem
britain's got talent ...

de uitspraak van Obama toont enkel aan dat de uitkomst van het uitleveringsverzoek al bekend is bij hem

dit heet indekken(diplomatie)

mvg B|T
30-05-2011, 16:23 door Anoniem
Hij wou de bewijzen van gecrashte UFO's en de geheimen van AREA 51 en 9-11 Trade Center bloot leggen om de mensheid te laten zien dat het een groot complot is,waarom mag de mens dat niet weten.
De mensen kiezen een President en dan begint het gerommel jaar na jaar,alles is geen zuivere koffie.
03-06-2011, 13:44 door Anoniem
Na 9/11 heeft GB met de US een zeer ruime regeling voor het uitleveren van van terrorisme verdachte personen afgesloten. Dat heeft Gary McKinnon genekt. Het is schrikbarend hoeveel mensen in de USA menen dat Gary een zware crimineel en terrorist is, terwijl in Europa de meningen totaal anders zijn. Het hacken van Pentagon-computers roept hier eerder bewondering dan afkeuring op. Veel Amerikanen - Holder is een exponent - houden graag aan de terroristenthese vast en wil coute que coute een uitlevering afdwingen. De graagte waarmee het Amerikaans publiek de zwaarste beschuldigingen gelooft spreekt boekdelen over de massapsychologische toestand van dat volk. Het is te hopen dat Barack Obama inziet hoe paranoide vele van zijn landgenoten zijn geworden en hoe Europeanen met het grootste wantrouwen naar hun juridisch systeem kijken. Het lijkt er op dat Obama wil relativeren en zijn volk naar de normaliteit en vreedzaamheid terug wil leiden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.