image

Pentagon: Cyberaanval is oorlogsverklaring

dinsdag 31 mei 2011, 10:51 door Redactie, 12 reacties

Een cyberaanval op de Verenigde Staten is te beschouwen als een oorlogsverklaring, aldus het Pentagon dat zo de deur voor fysieke vergeldingsaanvallen opent. "Als je ons elektriciteitsnetwerk uitschakelt, sturen we misschien een raket op je af", aldus een legerfunctionaris tegenover de Wall Street Journal. Volgende maand zullen delen van de eerste formele cybersecurity strategie van het Pentagon openbaar worden.

Eén van de ideeën die binnen het Pentagon aan populariteit wint, is het gelijkheidsprincipe. Als een cyberaanval voor dood, schade of vernietiging zorgt, net als een traditionele militaire aanval, dan zou dit een militaire vergeldingsaanval kunnen rechtvaardigen.

Oorlogshandeling
Het dertig pagina's tellende document van het Pentagon, waarvan er twaalf openbaar zijn, beschrijft dat oorlogshandelingen en vergeldingsaanvallen, zowel in cyberspace als in traditionele oorlogsvoering van toepassing zijn. Volgens functionarissen die het document hebben gelezen, beschrijft het ook de afhankelijkheid van het ministerie van Defensie van informatietechnologie en dat het met andere landen en de private sector moet samenwerken om de infrastructuur te beschermen.

"Een cyberaanval valt onder dezelfde regels als elke andere aanval, als de gevolgen ervan hetzelfde zijn", aldus gepensioneerd luchtmachtgeneraal Charles Dunlap. Hij noemt cyberaanvallen die een gewelddadig effect hebben het juridische equivalent van een gewapende aanval.

James Lewis van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies laat weten dat het Pentagon nu uitzoekt wat voor soort cyberaanval als een oorlogshandeling is te zien. Veel militairen vinden dat een vergeldingsaanval moet worden bepaald door de veroorzaakte of beoogde schade van de aanval.

Reacties (12)
31-05-2011, 11:05 door Mysterio
Het lijkt me helder als land A bij land B via het cybergebeuren een elektriciteitscentrale 'opblaast' het op dat niveau wordt gespeeld. Echter is het zelden duidelijk in cyberland wat de werkelijke afkomst van de aanval is. Het is leuk om Rusland of China te bombarderen wanneer uit die hoek jouw centrale wordt aangevallen, maar hoe bewijs je dat het een door het land gecoördineerde aanval betreft?

Daar zullen ze vast over nagedacht hebben. Vast...
31-05-2011, 11:09 door Anoniem
Ze zullen wel zolderkamers gaan bombarderen.
31-05-2011, 11:10 door Dennixx
Dus met dit statement geven ze Iran het recht om een vergeldingsaanval uit te voeren op de VS en Israel voor de Stuxnet worm?
31-05-2011, 11:15 door Anoniem
Door Mysterio: Het lijkt me helder als land A bij land B via het cybergebeuren een elektriciteitscentrale 'opblaast' het op dat niveau wordt gespeeld. Echter is het zelden duidelijk in cyberland wat de werkelijke afkomst van de aanval is. Het is leuk om Rusland of China te bombarderen wanneer uit die hoek jouw centrale wordt aangevallen, maar hoe bewijs je dat het een door het land gecoördineerde aanval betreft?

Daar zullen ze vast over nagedacht hebben. Vast...

Dat gaat op dezelfde manier als de Irak-oorlog. Als je aangevallen wordt, claim je dus dat de aanval komt vanuit het land dat je wilt aanvallen en dat is voldoende bewijs. (Nu ja, je toont ook nog wat vage foto's van zogenaamde massavernietigingswapens)
31-05-2011, 11:23 door Anoniem
ach dan rijden we toch even naar Duitsland en zoeken een open wifi of internet café op? De amerikanen zijn bang dat hun Stuxnet Fail door een ander land wel succesvol word uitgevoerd op de infra van de USA
31-05-2011, 12:03 door N4ppy
Hahahaha er veranderd niet. Net als met echte wapens worden de meeste weapon of mass (cyber)destruction gemaakt in de USA. dell, hp, ms, ibm zijn allemaal "wapen"leveranciers.

Maar ja is een recht he wapens bezitten sta je dan met je ipad "From My Cold, Dead Hands" :D

Maar goed, wie hebben ingebroken bij google, rsa, lockheed etc etc? Wie ze vindt mag knallen!
31-05-2011, 13:03 door cjkos
Dat is leuk, ze hebben 10 jaar nodig gehad om Bin Laden te vinden, dus als iemand een cyberaanval uitvoerd op de states dan zal die daar echt wel wakker om liggen.
31-05-2011, 15:05 door Anoniem
Tuurlijk zullen ze een raket erop afsturen naar Rusland of China.
31-05-2011, 16:09 door Anoniem
Dit is belangrijk nieuws maar zoals men hier al als commentaar geeft ook erg lastig vast te stellen. Dus als een aanval voldoet aan de typering kan het weliswaar een reden tot oorlogsverklaring zijn maar met wie dan he? Tenslotte is er Tor dat vrij eenvoudig de gelegenheid geeft om "minder geprofileerd" op het internetkanaal zaken te doen. Maar ik verwacht dat er voor ons onbekende middelen zijn om toch te monitoren op herkomst bijvoorbeeld?

We zullen zien hoe dit uitpakt.
31-05-2011, 20:24 door Anoniem
Ik hoor ze over 10 jaar wel aankloppen
01-06-2011, 13:40 door Anoniem
Door Mysterio: Het lijkt me helder als land A bij land B via het cybergebeuren een elektriciteitscentrale 'opblaast' het op dat niveau wordt gespeeld. Echter is het zelden duidelijk in cyberland wat de werkelijke afkomst van de aanval is. Het is leuk om Rusland of China te bombarderen wanneer uit die hoek jouw centrale wordt aangevallen, maar hoe bewijs je dat het een door het land gecoördineerde aanval betreft?

Daar zullen ze vast over nagedacht hebben. Vast...

ben het helemaal metje eens. het is natuurlijk een mooi excuus om dat te gebruiken, en een aanval te vergoeilijken met 'zij begonnen'.. volgens mij hebben ze iets te verbergen.. misschien de stuxnet worm? verwachten ze iets van iran?..

poeh nooit gedacht dit te zeggen, maar als ze zo door gaan krijgt de nostradamus nog gelijk ook lol.
01-06-2011, 17:44 door SirDice
Door Anoniem: Ik hoor ze over 10 jaar wel aankloppen
Zo'n kruisraket klopt niet echt aan. Hooguit één keer, heel hard.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.