image

Digitale mieren beschermen elektriciteitsnet

dinsdag 31 mei 2011, 11:20 door Redactie, 10 reacties

Een Amerikaanse professor wil met "digitale mieren" het elektriciteitsnetwerk tegen cyberaanvallen en computervirussen beschermen. Het idee van digitale mieren werd voor het eerst in 2009 geopenbaard. Mieren gebruiken de intelligentie van de groep om aanvallers te verslaan. Zodra een mier een dreiging detecteert, krijgt die al gauw hulp van talloze andere mieren om de tegenstander aan te te vallen. Onderzoekers van de Wake Forest Universiteit in Amerika willen de strategie in beveiligingssoftware toepassen, door digitale mieren door het netwerk te laten lopen, op zoek naar dreigingen. Het "mieren-systeem" zou sneller moeten werken dan traditionele beveiligingssoftware, die continu moeten worden bijgewerkt om nieuwe dreigingen te herkennen.

Volgens Errin Fulp, informaticaprofessor aan de Wake Forest Universiteit, is het elektriciteitsnetwerk kwetsbaarder voor cyberaanvallen dan veel experts willen toegeven. "Als dat netwerk verbinding met een energiebron maakt, dat verbonden met het elektriciteitsnet is, heb je een springplank voor virussen. Een cyberaanval kan als echt fysiek gevolg het uitschakelen van de stroom in een stad of kernreactor hebben", aldus Fulp.

Geurspoor
"Het idee is om duizenden verschillende soorten digitale mieren los te laten, die elk naar bewijs voor een dreiging zoeken", laat Fulp weten. "Als ze zich door het netwerk begeven laten ze digitale sporen na, net als het geurspoor dat mieren in de natuur gebruiken om andere mieren de weg te wijzen. Elke keer dat een digitale mier bewijs identificeert, is het geprogrammeerd om een sterkere geur achter te laten. Een sterker geurspoor trekt meer mieren aan, dat uiteindelijk voor een zwerm mieren zorgt wat op een potentiële infectie duidt.

Het concept zou op kleine schaal succesvol zijn, maar of het ook voor grote, complexe netwerken als het elektriciteitsnet werkt is de vraag. Fulp zal daarom met behulp van verschillende anderen het gedrag van de mieren modelleren als die zich door het elektriciteitsnet begeven. Het gaat dan om vragen als hoe de mieren zich over verschillende computerplatformen en besturingssystemen verspreiden, hoeveel mieren er nodig zijn om een systeem te beschermen, hoe lang ze leven en hoe ze op een dreiging reageren.

De mieren zouden na detectie van een dreiging weer hun oude routine moeten hervatten. "We proberen datzelfde framework binnen een computersysteem werkend te krijgen", besluit de professor.

Reacties (10)
31-05-2011, 12:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-05-2011, 12:30 door Anoniem
Straks krijgen wij ook nog digitale roofmieren die de andere ombrengen. De evolutie staat voor niets.

Erik Jan
31-05-2011, 12:56 door ej__
/me krijgt visioenen van een kruising van hal met skynet.
31-05-2011, 13:06 door Anoniem
Volgens mij spreken we hier niet over 'digitale mieren' maar gewoon over een computer worm. Met een soort command and control server (de 'wachtposten' in het artikel uit 2009).

Het verspreidt zich immers over je netwerk en infecteert geen bestanden.

Ook zullen deze 'digitale mieren' kwetsbaarheden hebben waardoor ze zelf een aanvalsvector kunnen vormen. Net als 'slimme' energie meters dat ook kunnen doen. Maar meer wetenschappelijk onderzoek kan nooit kwaad natuurlijk!
31-05-2011, 16:38 door Mysterio
Door Anoniem: Volgens mij spreken we hier niet over 'digitale mieren' maar gewoon over een computer worm. Met een soort command and control server (de 'wachtposten' in het artikel uit 2009).

Het verspreidt zich immers over je netwerk en infecteert geen bestanden.

Ook zullen deze 'digitale mieren' kwetsbaarheden hebben waardoor ze zelf een aanvalsvector kunnen vormen. Net als 'slimme' energie meters dat ook kunnen doen. Maar meer wetenschappelijk onderzoek kan nooit kwaad natuurlijk!
Wormen, mieren... uiteindelijk zijn het allemaal bugs. ;)
31-05-2011, 16:55 door Anoniem
Die professor moet maar eens in de literatuur duiken, hij mist het een en ander aan basiskennis.

http://www.people.frisk-software.com/~bontchev/papers/goodvir.html
31-05-2011, 18:07 door Securitate
als dit overheidsmieren zijn dan krijgen we vanzelf achterdeurtjes.
aangezien er altijd paniek is gaat het aan interne communicatie tenonder.
daarbij bandbreedte van anderen afsnoepend.
31-05-2011, 20:20 door Anoniem
Dom,dom en nog eens dom.
Dit kan gewoon niet zoiets in de praktijk.
Internet hebben we toch niet van de Natuur geleerd?.
We hebben het ooit eens uitgevonden als communicatiemiddel.
Mieren bestaan toch alleen in de Natuur?.
Je kan hun gedrag niet digitaal namaken,zoals ze het in de natuur doen.
Geuren bestaan niet op internet,maar alleen in het echt.
Je kan alleen computers beveiligen met software,dus op een digitale weg.
01-06-2011, 01:26 door Anoniem
dan zullen er ook wel snel digitale mierenlokdoosjes en digitaal mierenpoeder op de markt verschijnen
en laten we hopen dat dit digitale poeder beter gaat werken dan in real life

mvg B|T
01-06-2011, 11:23 door SirDice
Door Anoniem: dan zullen er ook wel snel digitale mierenlokdoosjes en digitaal mierenpoeder op de markt verschijnen en laten we hopen dat dit digitale poeder beter gaat werken dan in real life
Tegen 'echte' mieren kun je beter wat koperen muntjes neerleggen. Vooral op het pad waar ze naar binnen komen. Vraag me niet waarom maar het werkt echt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.