image

Nissan lekt locatiegegevens auto's via RSS-feed

dinsdag 14 juni 2011, 10:35 door Redactie, 8 reacties

De elektrische Nissan LEAF lekt gegevens over de snelheid, richting, bestemming en positie van de auto aan alle partijen die in de RSS-feed zijn ingesteld, zo ontdekte een Amerikaanse blogger. De auto beschikt onder andere over een GSM-verbinding naar het internet, om op vrijwillige basis gegevens naar Nissan te sturen, de locaties van oplaadstations op te vragen en zelfs een RSS-feed, genaamd CARWINGS.

Onderzoeker Casey Halverson ontdekte dat CARWING informatie over de huidige positie, snelheid, richting en bestemming van de auto naar alle partijen in de RSS-feed stuurt. "Al deze fantastische waarden worden aan de RSS-providers verstuurd die je hebt ingesteld: CNN, Fox News, Weerkanaal, het maakt niet uit!", aldus Halverson.

Verder onderzoek wijst uit dat Nissan het "lekken" van de informatie niet aan klanten vertelt, maar dit wel in een 'obscuur' Japans ontwikkeldocument vermeld staat.

Reacties (8)
14-06-2011, 10:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-06-2011, 11:46 door Anoniem
dus van de LEAF naar de LEAK
14-06-2011, 12:58 door eMilt
Als dit niet te herleiden is tot één specifieke auto dan vraag ik me af of het zo spannend is. Wat weet je dan als eigenaar van de RSS feed? Dat er een auto op die plek rijdt. Spannend... Dat kan ik ook constateren als ik langs de weg sta te kijken. Bovendien zie ik dan ook nog het kenteken wat wel te herleiden is tot een persoon / eigenaar.

Voor de gebruiker van die auto kan het doorgeven van de positiegegevens leiden tot een betere service van die RSS aanbieders. Die zou bijvoorbeeld actuele weer- en verkeersgegevens kunnen doorgeven specifiek voor de route en of bestemming. Zo lang het maar niet te herleiden is tot een specifieke auto lijkt het mij niet zo spannend.
14-06-2011, 13:24 door SecOff
Door eMilt: Als dit niet te herleiden is tot één specifieke auto dan vraag ik me af of het zo spannend is.
Geef me een paar weken lang alleen de positie van je auto en ik vertel je wie je bent........
14-06-2011, 14:42 door Anoniem
Door SecOff:
Door eMilt: Als dit niet te herleiden is tot één specifieke auto dan vraag ik me af of het zo spannend is.
Geef me een paar weken lang alleen de positie van je auto en ik vertel je wie je bent........

De gegevens worden alleen verstrekt als je je voor de eerste keer inschrijft op een RSS-feed. Dat doe je meestal maar 1 keer. Het volgen van de auto is dus amper mogelijk. Of de software in dat ding moet zo slecht zijn dat het regelmatig de configuraties verliest en je dus opnieuw moet registreren.

Peter
14-06-2011, 21:40 door eMilt
Door SecOff: Geef me een paar weken lang alleen de positie van je auto en ik vertel je wie je bent........
Dat kan je omdat je weet dat je weet dat je alleen posities krijgt van dezelfde auto. Dan gaan posities wat vertellen over de gebruiker van die auto. Echter, als je bijvoorbeeld 100.000 keer per dag posities binnen krijgt van heel veel auto's (en er vanuit gaande dat je uit de requests niet de auto kan identificeren) dan kan je dat niet meer. Dat is mijn punt...
15-06-2011, 00:05 door Anoniem
Binnenkort ook verplicht in alle Europese auto's, een extra BigBrother tool van de overheid: Ecall.
De telco's verdienen straks miljarden aan vervoers-data.
Koppel een ecall wagen aan het bsn nummer en het gsm-nummer van de eigenaar en je hebt via DPI, dataretentie en de bewaarplicht alles wat je maar wilt weten.

Nissan probeert het nu in het klein.
19-06-2011, 20:22 door Anoniem
Door eMilt: Als dit niet te herleiden is tot één specifieke auto dan vraag ik me af of het zo spannend is.

Alweer vergeten zeker dat de gegevens van Tom Tom ook door de instanties gebruikt werden om op diverse locaties extra controles uit te voeren. Je zal er dus net weer iets te hard rijden.Gegevens worden nou eenmaal als iets lucratiefs gezien en daar is goed geld mee te verdienen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.