image

Mozilla bouwt PDF-lezer in Firefox

zaterdag 18 juni 2011, 13:10 door Redactie, 8 reacties

Mozilla werkt aan een project om Firefox via HTML5 en JavaScript PDF-bestanden te laten openen, waardoor gebruikers geen externe plugin meer nodig hebben. Firefox zou na Google Chrome de tweede browser met een ingebouwde PDF-lezer zijn, alleen hanteert Mozilla een andere aanpak. Chrome gebruikt namelijk een API voor de plugin, terwijl Mozilla voor een combinatie van HTML5 en JavaScript kiest om PDF-bestanden weer te geven. Het project heet dan ook toepasselijk "pdf.js".

Volgens Mozilla-onderzoeker Andreas Gal komt dit de veiligheid van gebruikers ten goede. "De traditionele aanpak voor het renderen van PDFs in een browser is het gebruik van een native-code plugin, ofwel Adobe's eigen PDF-lezer of andere commerciële renderers, of een open source alternatief, bijvoorbeeld poppler", aldus Gal op zijn eigen blog.

"Vanuit een beveiligingsperspectief gezien, vergroot dit te vertrouwen codebasis, en daarom doet Google's Chrome browser veel moeite om de PDF-renderers te sandboxen, om zo code-injectie aanvallen te voorkomen. Een HTML5-gebaseerde implementatie is volledig immuun voor dit soort problemen."

Plugin
In eerste instantie zal Mozilla de ingebouwde PDF-lezer als plugin beschikbaar maken, maar het uiteindelijke doel is het implementeren van de PDF-lezer binnen Firefox zelf.

"Dit zorgt voor wezenlijke bruikbaarheid, maar ook beveiligingsverbeteringen voor onze gebruikers. Pdf.js gebruikt alleen veilige webtalen en bevat geen native code gedeelten die aanvallers kunnen misbruiken", zo laat Gal weten. Kwetsbare PDF-plugins zijn al jaren een oorzaak dat aanvallers systemen van internetgebruikers kunnen overnemen.

Reacties (8)
18-06-2011, 14:56 door Anoniem
Handig.

En ze gaan nu ook het geheugengebruik eens aanpakken. Maar vergeleken met Chrome vind ik het wel meevallen.
19-06-2011, 01:23 door Anoniem
"Firefox zou na Google Chrome de tweede browser met een ingebouwde PDF-lezer zijn"

Safari heeft dit ook al.
19-06-2011, 15:12 door Bitwiper
Wat een slecht plan.

Functioneel begrijp ik al totaal niet waarom objecten, die niet binnen een HTML pagina gerenderd hoeven te worden, zonodig in een webbrowser getoond moeten worden. Vaak wordt allerlei functionaliteit geschrapt t.o.v. de full blow viewer of editor (bijv. zoekfunctionaliteit), is onduidelijk of keyboard shortcuts naar de browser of naar de plugin gaan, en heb je minder effectieve schermoppervlakte voor de informatie die je bekijkt.

Daarnaast betekent meer functionaliteit in een webbrowser een loggere en zwaardere (geheugenvretende en langzamer opstartende) applicatie.

Vanuit security oogpunt vormt elke plugin een risico (PDF zou wel eens het grootste risico gemeten over de afgelopen 10 jaar kunnen zijn). Naast het "dikker" en trager worden van de webbrowser wordt hiermee ook het aanvalsoppervlak vergroot en neemt de noodzaak tot vaker patchen toe. KISS, anyone?

Mijn grote voorkeur heeft het als de gebruiker voor bedoelde objecten altijd een vraag krijgt of hij/zij deze wil opslaan of openen, naar keuze in de default voor de bestandsextensie geconfigureerde applicatie of in een alternatieve toepassing (bij een twijfelachtige .pdf bijv. een veiliger geachte app met minder functionaliteit en/of minder features, bij een .doc bijv. de Word viewer i.p.v. Word). Met zo'n vraag aan de gebruiker voorkom je in elk geval dat een PDF exploit door het slechts bezoeken van een webpagina zonder enige gebruikerinteractie er in slaagt malware te starten.
19-06-2011, 23:18 door Patio
Met een Mac kun je al jaren PDF-bestanden lezen zonder plugin. Gewoon met een ingebouwd programma. Als dat geen KISS is, weet ik het niet meer. Zelfs het schrijven ervan wordt ondersteund zonder dat je bv. Open Office nodig hebt. Daar kan Windows niet aan tippen of is Windows 8 eindelijk zo ver gevorderd dat dit ook op zo simpele wijze kan?

Om een uitvoerder programma te kunnen starten is met een Mac overigens ook iets meer nodig dan op 'n Startknop drukken of op een bestand eindigend met .com of .exe te dubbelklikken. Ik zwijg maar over zichzelf startende informatiedragers als CD's, DVD's, USB-stokjes, laat staan die vermaledijde, ik kan het haast niet uit m'n mond krijgen Active Directories. Die zijn pas link...
20-06-2011, 10:13 door spatieman
ik open ze altijd met foxit...
20-06-2011, 11:46 door Anoniem
Sandboxen die handel.
20-06-2011, 17:18 door 0101
@Bitwiper
Heb je 't wel goed gelezen? Ze renderen de pdf compleet met alleen JavaScript + HTML, dus geen nieuwe aanvalsfactor. Zoals gezegd, de PDF-viewer is niet meer dan een geavanceerde webpagina, dus keyboard shortcuts e.d. zijn ook geen probleem. (I.t.t. de Ctrl+Tab etc. die worden afgevangen door bijvoorbeeld de Adobe-plugin.)
En meer functionaliteit? HTML en Javascript worden native ondersteund, dus dat argument gaat ook al niet op. Moet ik nog even de rest van de punten opnoemen, of ga je het artikel lezen?
20-06-2011, 20:56 door Bitwiper
Door 0101: Ze renderen de pdf compleet met alleen JavaScript + HTML, dus geen nieuwe aanvalsfactor.
Uit http://sbarman.wordpress.com/2011/06/16/mismatch-between-pdf-and-html-canvas/:
But in order for the reader to have acceptable performance, the rendering needs to be done by the browser’s graphics library (and not in JavaScript), forcing hacks to get around the limitations of canvas.
Met PDF kun je uitermate complexe documenten opbouwen (drukkerijen maken er uitgebreid gebruik van). No way dat je met een beetje javascript met enige snelheid en zonder compromissen ingewikkelde PDF's kunt tonen.
Uit http://blog.mozilla.com/cjones/2011/06/15/overview-of-pdf-js-guts/
pdf.js (currently) parses raw arrays of bytes into streams of PDF “bytecode”, compiles the bytecode into JavaScript programs, then executes the programs. (Yes, it’s a sort of PDF JIT :)
[...]
Canvas has problems though. First, it’s missing many features needed to render PDFs. We’ve starting adding some of these to the web (->https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=655926) platform (->https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=662038), when it makes sense to do so, and there’s more to come.
M.a.w. ze zijn de core van Firefox al aan het uitbreiden om PDF viewen mogelijk te maken, "and there’s more to come".

Als PDF viewen een vast onderdeel wordt van Firefox voorspel ik een lompe webbrowser met veel meer patches dan nu het geval is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.