Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

De telecomwet, netneutraliteit en voip

22-06-2011, 16:25 door jopiter, 3 reacties
Ik las net met enige verbazing een artikel over de wijziging van de telecomwet, waarin nu netneutraliteit is opgenomen :

"Netneutraliteit is nu wel in de wet vastgelegd. Dat betekent dat providers geen voorrang mogen geven aan bepaald internetverkeer. Ook is het blokkeren of extra belasten van bepaalde internetdiensten niet toegestaan."

Houdt dit in dat providers die VoIP diensten aanbieden strafbaar zijn, tenzij ze er zorg voor dragen dat er geen gebruik gemaakt wordt van QoS (Quality of Service), waardoor de kwaliteit van gesprekken snel achteruit zal gaan :

Preferential QoS: Dit type QoS geeft de mogelijkheid om de gegevensstromen in te delen naar hun belang voor de eigenaar/gebruiker. Een netwerk dat QoS biedt, kan bepaald verkeer dus voorrang geven (in snelheid en/of betrouwbaarheid) boven ander verkeer. Dit is een sleutelbegrip in Voice over IP (VoIP).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Qos

Het geven van voorrang aan bepaald verkeer is een volstrekt normale techniek in internetland.....

UPDATE:

Indien je het voorstel leest, dan zie je dat er uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor VoIP verkeer, welke in de media berichtgeving niet terug te vinden zijn :

Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/32549/kst-32549-17

Het gebruik van QoS in VoIP diensten is dus nog steeds legaal ;))
Reacties (3)
22-06-2011, 16:39 door SirDice
Waarom zou je QoS toepassen als je als VoIP provider uitsluitend en alleen VoIP verkeer aanbied?
22-06-2011, 16:52 door jopiter
@SirDice: Hoeveel providers bieden enkel VoIP diensten ?
22-06-2011, 17:35 door EDLIN
Het is niet zo dat providers in de nieuwe wet geen voorrang mogen geven aan bepaald internet verkeer , maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden.Deze regulatie van de verschillende internetstromen is bv toegestaan om opstoppingen te voorkomen of nog erger te voorkomen dat bepaalde diensten plat gaan omdat andere zoals bv P2P of streaming video het hele internet opslokken.
En zo zijn er nog een paar voorwaarden genoemd waaraan moet worden voldaan om het internet verkeer te mogen manipuleren.
Maar de plannen die de KPN had om de gebruiker voor toepasssingen als Skype of Whatsapp extra te laten betalen vallen buiten deze voorwaarden en zijn dus niet toegestaan.

Hier een link naar de tekst van het gehele amendement. (in Arnoud Engelfriet-taal)
https://www.bof.nl/live/wp-content/uploads/Amendement-van-het-lid-Verhoeven-c.s..pdf
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.