image

Politiekorpsen schenden privacywet

dinsdag 19 juli 2011, 17:19 door Redactie, 12 reacties

Politiekorpsen en bijzondere opsporingsdiensten blijken massaal de Wet politiegegevens (Wpg) te overtreden, die hen verplicht om externe audits op de privacy uit te voeren. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Na onderzoek bleek dat geen van de partijen op tijd aan deze verplichting had voldaan. De Wpg geeft de politie en bijzondere opsporingsdiensten bevoegdheden om politiegegevens te verwerken. In de wet zijn waarborgen opgenomen om misbruik tegen te gaan. "Politiegegevens zijn immers gevoelige gegevens, waarmee zeer zorgvuldig moet worden omgegaan", aldus het CBP.

Op 1 januari 2008 trad de Wpg in werking. De 25 regionale politiekorpsen en 7 bijzondere opsporingsdiensten moesten op grond van deze wet in 2010 voor het eerst een privacyaudit laten doen. Na deze termijn bleek dat geen van de politiekorpsen en opsporingsdiensten aan deze verplichting had voldaan.

Twee korpsen, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en het politiekorps Zeeland, hebben inmiddels wel een privacyaudit afgerond en de resultaten naar het CBP gestuurd. "Zij handelen hierdoor niet langer in strijd met de wet", aldus de privacywaakhond. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit heeft na de vaststelling van de definitieve bevindingen alsnog een privacyaudit afgerond en de resultaten naar het CBP gestuurd. Een afschrift van het definitieve rapport is inmiddels door het CBP ontvangen.

Verantwoordelijkheid
Bij de meeste andere korpsen en diensten moet de audit nog plaatsvinden, een aantal is er inmiddels mee bezig. "Helaas is het niet de eerste keer dat de opsporingsdiensten de wet aan hun laars lappen", zegt Axel Arnbank van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). In 2010 ontdekte BoF dat politie bij het opvragen van bel- en internetgegevens via telecomdatabank CIOT structureel privacyregels schenden. Dit werd bevestigd in een onderzoek van het CBP, waaruit bleek dat opsporingsdiensten bij die opvragingen in vier van de vijf gevallen in strijd met de wet handelen.

"Het is pijnlijk dat instanties die de wet moeten handhaven zich consequent niet aan de wet houden. Na de zoveelste privacymisser, kunnen we vaststellen dat Nederlandse opsporingsdiensten de waarborgen tegen machtsmisbruik structureel verwaarlozen en moeilijk kunnen omgaan met hun verantwoordelijkheid", aldus Arnbak.

Reacties (12)
19-07-2011, 18:05 door spatieman
goh, no shit...
bonnen schrijven om de staatskassa te vullen is belangrijker.
19-07-2011, 19:00 door quikfit
Allemaal eigen Koninkrijkjes.....Boetes geven en opsturen gaat ze veel beter af...
19-07-2011, 19:03 door Anoniem
wat zeg je nu
hebben wij nog POLITIE nou leuk dat ik dat weer weet.eHHH
je bedoel die 4x politie autos
voor heel rotterdam en om streken
wat fijn dat ik nog in een veilig land leeft?
19-07-2011, 19:33 door Anoniem
Is iemand verbaasd hierover??
Er is een reden waarom veel mensen niet willen dat eea. wordt opgeslagen...
19-07-2011, 19:49 door Morbius
Ik ga even lekker mee... de politie in Nederland is niets meer dan een officieuze afdeling van de belastingdienst.
19-07-2011, 21:32 door Anoniem
Privacy-audits pff moeilijke termen worden er weer gebruikt. Kan dat even in gewone mensentaal worden vertaald? Betekend dat de politie bijv. gegevens die ze verkrijgen via aftappen delen met laten we zeggen gewone burgers die bij mij in de buurt wonen?
20-07-2011, 03:29 door [Account Verwijderd]
Waarom zou je je aan de wet houden wanneer je alle macht hebt en niemand je controleert en corrigeert. Het zijn net echte mensen die politie-ambtenaren.


Door Anoniem: Privacy-audits pff moeilijke termen worden er weer gebruikt. Kan dat even in gewone mensentaal worden vertaald?
In plaats van schaamteloos te koop te lopen met je onwetendheid zou je met het zelfde gemak de woorden kunnen opzoeken in het woordenboek en er wat van leren. Onwetend blijven is een keuze.
20-07-2011, 09:12 door Anoniem
Het is niet zo belangrijk of en wanneer die audits zijn uitgevoerd. Bij voorkeur natuurlijk wel binnen de wet. Ik ben meer benieuwd naar de conclusies van die audits. Staat er in dat ze zich allemaal aan de wetgeving houden, dan is er niet zo veel aan de hand. Maar als ze, net als bij andere audits, de wet aan de laars lappen, dan wil ik dat wel weten.

Is het mogelijk om die conclusies op te vragen op basis van de wob?

Peter
20-07-2011, 09:39 door Anoniem
Niet verbazingwekkend, na de IRT-affaire werden alle 'ontoelaatbare' methoden langzaam maar zeker toegestaan, en we hebben inmiddel Fred 'IRT' Teeven in de regering. Men laat de politie zien dat ze de grenzen van de wet kunnen opzoeken, of hier zelfs overheen kunnen gaan, met als enige gevolg dat dergelijk gedrag uiteindelijk gelegaliseerd wordt.

Ik vraag me wel af hoe een organisatie die de wet aan haar laars lapt verantwoordelijk kan zijn voor het handhaven van de wet.

"Privacy-audits pff moeilijke termen worden er weer gebruikt. Kan dat even in gewone mensentaal worden vertaald?"

Jawel, dat is een privacy audit. Als je gewone mensentaal niet kent, zoek het op in de Dikke van Dale, of op WikiPedia.
20-07-2011, 09:40 door Anoniem
"Staat er in dat ze zich allemaal aan de wetgeving houden, dan is er niet zo veel aan de hand. Maar als ze, net als bij andere audits, de wet aan de laars lappen, dan wil ik dat wel weten."

Het niet uitvoeren van de audit is al een overtreding van de wet. En dan is er dus wel wat aan de hand.
20-07-2011, 14:09 door Anoniem
Daar kon je op wachten

1984

maar dan echt...
20-07-2011, 16:10 door Anoniem
nou ja jongens... ze proberen het anders wel beetje jammer dat er nu bijna 49 en een half duizend zakken vlees van het kastje naar de muur schudden. en uiteindelijk verwonderd de realiteit nakijkend ;xx
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.