image

Japanner krijgt celstraf voor manga-malware

woensdag 27 juli 2011, 08:11 door Redactie, 2 reacties

Een 28-jarige Japanner is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden wegens het maken en verspreiden van het Ika Tako computervirus en het vernietigen van gegevens op geïnfecteerde computers. Op geïnfecteerde machines liet het virus een manga-achtige afbeelding van een inktvis en octopus op het scherm zien. Masato Nakatsuji werd ook al in 2008 aangehouden en veroordeeld wegens malware. Toen was er echter nog geen wet in Japan die het schrijven van malware strafbaar stelt. De Japanner werd daarom vanwege copyrightschending tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld.

In 2010 ging hij echter weer in de fout. Aangezien Japan nu wel over wetgeving beschikt die het schrijven en verspreiden van malware strafbaar stelt, is Nakatsuji naast de eerste aangehouden virusschrijver, ook de eerste die hiervoor veroordeeld wordt.

Virusschrijvers kunnen een maximale gevangenisstraf van drie jaar of een boete van 4.400 euro krijgen. Voor het verkrijgen en opslaan van virussen, staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een boete van 2.600 euro.

Onbereikbaar
Volgens de politie zou zijn malware 50.000 machines hebben besmet. Net als met het Harada-virus uit 2008, gebruikte de Japanner het Winny P2P-netwerk voor het verspreiden van de malware. Het virus zou al een jaar geleden gemaakt zijn, maar werd juni vorig jaar pas opgemerkt toen het bij een internetgebruiker bestanden verwijderde. De advocaat van Nakatsjuji stelde dat het virus van zijn client de harde schijven niet beschadigde, maar slechts tijdelijk onbereikbaar maakte.

Reacties (2)
27-07-2011, 18:55 door Anoniem
Voor het verkrijgen en opslaan van virussen, staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een boete van 2.600 euro.

Dat is balen voor de eigenaren van al die besmette PC's die een virus hebben verkregen van bijvoorbeeld een besmette website en dat virus nu hebben opgeslagen op hun MBR.

Peter
28-07-2011, 11:19 door Anoniem
Want to live in a government free environment?

step1: obtain a virus (use magnets for faster acquiring)
step2: send it to world leaders
step3: have them sentenced for 2 years

enjoy being the world leader, problem?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.