image

Telefoonscam kost pc-gebruikers 6 miljoen euro

woensdag 27 juli 2011, 08:58 door Redactie, 0 reacties

Een omvangrijke en agressieve telefoonscam heeft Nieuw-Zeelandse pc-gebruikers zes miljoen euro gekost. Volgens het Ministerie van Consumentenzaken zou dertig procent van de volwassen Nieuw-Zeelandse bevolking door de oplichters zijn gebeld. "Onze rapporten tonen aan dat een op de twintig mensen in de scam trapt, waarbij er gemiddeld 120 euro wordt verloren." In totaal zou de schade volgens de overheid 6 miljoen euro kunnen bedragen

"De boodschap is simpel: Als iemand belt en zegt dat je computer een virus of probleem heeft, is het een scam en moet je meteen ophangen", aldus het ministerie. Dat adviseert consumenten om elkaar ook te waarschuwen. "Deel het met je vrienden, tweet erover, schrijf een brief naar je grootouders."

De scammers zouden vanuit India opereren en wordt als de grootste gedetecteerde scam ooit omschreven. Hoewel de verloren bedragen tussen de 24 en 300 euro liggen, zorgt de omvang ervoor dat de schade in de miljoenen loopt. De oplichters werden onlangs door de Ierse politie gebeld en dreigden vervolgens met het opblazen van politiebureaus.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.