image

Juridische vraag: Is verkoop online karakter legaal?

woensdag 3 augustus 2011, 10:58 door Arnoud Engelfriet, 15 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Al een paar jaar speel ik een online spel, en mijn karakter is al behoorlijk sterk en geavanceerd. Nu ben ik echter wel uitgespeeld, en ik zou graag mijn karakter en items willen verkopen. Maar is dat wel legaal?

Antwoord: Of handel in virtuele objecten legaal is, is een open vraag in het recht. Er zijn geen wetten of regels over dit onderwerp, en rechtszaken over de legaliteit van zulke handel ken ik ook niet.

Wel is in 2009 uitgemaakt dat virtuele objecten "goederen" zijn in de zin van de wet: items die je kunt bezitten en wegnemen, net zoals goederen in het echte leven. Dit was in de context van een beroving: een jongen werd met geweld gedwongen zijn items in het spel Runescape af te geven aan twee anderen. De rechter achtte dit een vorm van diefstal met geweld, ook al werden er geen fysieke dingen gestolen maar veranderde er alleen een getal in een tabel in de servers van Runescape.

Als goederen gestolen kunnen worden, dan kunnen ze ook verhandeld worden. Er is ook niet echt een reden om dit categorisch te willen verbieden.

De enige die echt dwars kan liggen, is de eigenaar van het spel. Deze wil niet hebben dat er wordt gehandeld in 'zijn' items, omdat hij daarmee de controle verliest over het spel (en geen deel van de opbrengst krijgt). De algemene voorwaarden van vrijwel elk spel verbieden dan ook de handel buiten het spel om in karakters en items.

Of zulke voorwaarden afdwingbaar zijn, zal bij de rechter moeten worden getest. De wet zegt er niets over, en dus kan het alle kanten op. Ik vind wel dat dergelijke handel moet kunnen, als je geld steekt in het verkrijgen van items dan moet je items ook kunnen verhandelen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (15)
03-08-2011, 11:42 door Anoniem
ook als deze voorwaarden in je mik worden geduwd als license agreement? Is een license agreement dan niet feitelijk een contract wat je met een leverancier maakt? Dan zou de verkoop van online karakters in een spel zoals bijvoorbeeld World of Warcraft een contractbreuk zijn. (je moet de EULA van wow accepteren na elke patch en update anders kun je het spel niet spelen).

wat zegt de wet hierover?
03-08-2011, 11:59 door SirDice
Door Arnoud Engelfriet: Ik vind wel dat dergelijke handel moet kunnen, als je geld steekt in het verkrijgen van items dan moet je items ook kunnen verhandelen.
Ook als het gratis is moet het kunnen vind ik. Je steekt er tenslotte (veel) tijd en moeite in. En tijd is ook geld :)
03-08-2011, 12:02 door Arnoud Engelfriet
Dat is waar. "Tijd, geld of moeite" die een virtueel karakter met waarde oplevert, behoort tot een verhandelbaar karakter te leiden.
03-08-2011, 12:17 door Arnoud Engelfriet
@Anoniem 11:42: Er is geen regel in de wet die zegt dat zulke voorwaarden legaal of illegaal zijn. De enige houvast die je hebt, is het algemene verbod op "onredelijk bezwarende" voorwaarden. Maar we zullen naar de rechter moeten om uit te maken of een verkoop/verhandelverbod in karakters onredelijk bezwarend is.
03-08-2011, 15:02 door Patio
Kun je ook auteursrechten verhandelen?
03-08-2011, 15:09 door SirDice
Door Patio: Kun je ook auteursrechten verhandelen?
Dat kan. Auteursrechten zijn overdraagbaar.

http://www.iusmentis.com/auteursrecht/overdracht/
03-08-2011, 15:10 door Anoniem
Door Patio: Kun je ook auteursrechten verhandelen?


Absoluut. Ik meen dat Michael Jackson bijvoorbeeld de auteursrechten bezat van de Beatles.
03-08-2011, 17:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2011, 17:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2011, 22:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Patio: Kun je ook auteursrechten verhandelen?
Absoluut. Ik meen dat Michael Jackson bijvoorbeeld de auteursrechten bezat van de Beatles.

Ik meen dat hij alleen de (publicatie)rechten van de SONGS van de Beatles. :)
03-08-2011, 23:51 door Night
Ik vind dat de eigenaar van het spel het moeten kunnen verbieden. Ze hebben daar vaak goede redenen voor. Men wil bijvoorbeeld voorkomen dat spelers die met real world rijkdom hun reputatie in het spel gaan kopen wat afbreuk kan doen aan de spelvreugde van andere spelers die veel werk in een virtuele wereld stoppen en het kopen van van een karakter als "vals spelen" ervaren.

Als ik ga schaken moet ik me toch ook aan de regels houden, dat is de consequentie als je gaat spelen? Waarom bij een online game niet?
04-08-2011, 10:57 door SirDice
Door Peter V: Als er dus staat: "na het uploaden gaat uw Auteursrecht en publicatierecht over op xxpartij" dan is dat juridisch onjuist.
Wat ook te lezen valt op de link die ik postte.

Soms wordt in algemene voorwaarden van prijsvragen, acties of webdiensten wel gezegd dat alle auteursrechten op materiaal dat de klant of deelnemer aanlevert, bij deze overgedragen worden aan de hoster of organisatie. Dat kan niet; de wet stelt een akte verplicht. En algemene voorwaarden zijn geen akte, omdat ze niet worden ondertekend. Bovendien zijn algemene voorwaarden "niet bedoeld om als bewijs te dienen" dat het auteursrecht is overgedragen.
04-08-2011, 14:28 door Anoniem
Je moet eerst eens de Terms of Service lezen eerst -,-
04-08-2011, 14:43 door Anoniem
Hiervoor heb je toch sweatshops in China?
22-08-2011, 14:43 door Anoniem
In de RuneScape zaak (waarin de advocaat van de verdachten in hoger beroep is gegaan) heeft de Advocaat Generaal al een tijdje geleden een advies gegeven aan de Hoge Raad: een virtueel goed is vatbaar voor diefstal, want een virtueel goed vertegenwoordigd een economische waarde. De Hoge Raad adviezen van de Advocaat Generaal meestal over, maar de daadwerkelijke uitspraak is op 4 oktober. Zie bijvoorbeeld http://www.h-s-s.nl/2011/06/virtuele-diefstal-is-ook-diefstal

Dus als je die lijn doortrekt (en de terms of service verbieden het niet), dan lijkt er niets aan de hand.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.