China zou achter de grootste cyberaanval ooit zitten, waarbij petabytes aan gegevens van overheden en bedrijven zijn gestolen, zo beweert beveiligingsexpert Jim Lewis. Lewis reageerde op een rapport van anti-virusbedrijf McAfee. De beveiliger ontdekte een grootschalige hackaanval genaamd operatie "Shady Rat", waarbij de netwerken van 72 slachtoffers werden gehackt. De aanvallers wisten bij verschillende van deze instellingen twee jaar lang allerlei gegevens te stelen. De gestolen gegevens bestaan uit staatsgeheimen, broncode, bugdatabases, e-mailarchieven, onderhandelingsplannen, veilinggegevens van nieuwe olie- en gasvelden, juridische contracten, SCADA configuraties, ontwerpplannen en nog veel meer.
McAfee wist toegang tot één van de command & control servers te krijgen waarmee de aanvallers de besmette computers bestuurden. Daar werden allerlei gegevens verzameld om de slachtoffers te identificeren. De gegevens dateren van halverwege 2006, maar de beveiliger sluit niet uit dat de aanvallen al veel langer plaatsvinden. Van de 72 slachtoffers bevinden zich er 49 in de Verenigde Staten, gevolgd door Canada (4) en Zuid-Korea (3).
China
De aanvallers wisten via spear-phishing toegang tot de netwerken van hun slachtoffers te krijgen. Bij spear-phishing worden op maat gemaakte e-mails naar belangrijke figuren binnen de organisatie gestuurd. Deze e-mails bevatten en bijlage of een link die naar een exploit wijst. Via de exploit wordt de malware op het systeem geïnstalleerd. In het 14-pagina's tellende rapport en het weblog laat McAfee niet weten wie er achter de aanval zit.
Volgens Lewis van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies wijst alles naar China. "Alles wijst naar China. Het kunnen de Russen zijn, maar er is meer dat naar China dan Rusland wijst."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.