image

Miljoen Android-gebruikers besmet met malware

woensdag 3 augustus 2011, 13:09 door Redactie, 6 reacties

In de eerste helft van 2011 zijn een half tot één miljoen mensen met een Android smartphone door malware besmet geraakt. Het aantal geïnfecteerde Android apps groeide van tachtig applicaties in juni, naar meer dan vierhonderd apps in juni. Android-gebruikers hebben nu 2,5 meer kans om malware tegen te komen dan zes maanden geleden en drie van de tien Android-gebruikers zal elk jaar een webgebaseerde dreiging op hun toestel tegenkomen. Dat beweert mobiele beveiliger Lookout.

Volgens het bedrijf ontwikkelen mobiele dreigingen zich zeer snel, en zal de evolutie die op de pc tientallen jaren duurde, op mobiele platforms slechts een paar jaar in beslag nemen. Voor de toekomst voorspelt de beveiliger mobiele botnets, misbruik van dure sms-berichten, gerichte aanvallen om vertrouwelijke gegevens te bemachtigen en financiële fraude, nu er steeds meer financiële en betaalapps verschijnen.

Reacties (6)
03-08-2011, 13:25 door Patio
Allemaal de kans geven gratis over te stappen op iPhone of een andere :)
03-08-2011, 13:53 door Anoniem
Laat me raden, ze willen dat ik hun product gebruik om mijn telefoot te beveiligen tegen al dat gevaar...
yup en het heet "lockout", ze hebben iig een gratis light versie, dus valt nog mee.

Niet voor mijn iig
Ik gebuikt al 15 jaar computer (zonder virus scanner) en nog nooit een probleem gehad
En ik gaat ook geen virus scanner voor m'n phone gebruiken.
03-08-2011, 15:22 door Anoniem
Tja, het is nu niet bepaald een wereldschokkende ontdekking dat het Android platform slecht beveiligd is, kortom gatenkaas. De vergelijking met Windows 95 is zeker te maken. En dan nog te bedenken dat een hoop Android gebruikers ook nog eens hun bankzaken via hun mobiel doen. Dat is vragen om ellende.
Aan de andere kant, Android is van huis uit flexibel genoeg om goed beveiligd te kunnen worden. Helaas zijn er maar weinig echte beveiligingstools beschikbaar omdat bedrijven, als o.a. Google, liever niet zien dat er dan ook geen informatie hun kant meer op komt. De meeste beveiligingstools zijn erop gebaseerd om je telefoon bij diefstal weer te lokaliseren maar aan applicatie firewalls is nog weing beschikbaar behalve LBE Privacy guard en Droidwall. Hiervoor zijn echter root rechten nodig waarmee het risico op malware weer enorm toeneemt.
Mijn Motorale Defy is volledig dichtgespijkerd, er gaat geen bitje uit zonder dat ik weet waar naar toe en waarvoor. Dat beperkt de mogelijkheden enorm tot alleen internet, mail en de standaard bel en sms zaken maar dat neem ik wel voor lief. There's no such thing as free beer.
03-08-2011, 17:23 door Anoniem
@Anoniem om 13:53
Jouw pc staat dus misschien wel te wachten tot ie instructies krijgt van een botnetbeheerder.
Sterker nog: misschien is dat al gebeurd en staat ie nu volop spam te versturen of wordt ie gebruikt voor hack- of ddos-aanvallen.
Zonder up-to-date virusscanner en andere malwaretools is dat nagenoeg onzichtbaar!
En doe niet zo eigenwijs, want zelfs de pc van de meest ervaren computergebruiker kan besmet geraken!
04-08-2011, 09:25 door Anoniem
Het wordt in de (nabije) toekomst nog enger: wie controleert de custom roms? Daar heb je geen vangnet dat de gebruiker ziet welke rechten een app nodig heeft. Als we de laatste tijd zien wat bv een land als China doet op internet spionage. Bv de in opkomst zijnde ROM MIUI komt vanuit China. Geen idee wat er allemaal in die rom gestopt is. Ja je kan de source bekijken, maar dan moet je wel zelf de ROM uit die sources volledig opbouwen en dat doet vrijwel niemand. Iedereen download klakkeloos de binary ROM om te installeren.

Ik vind het wel heel bijzonder dat Google zich vooralsnog niet roert in deze discussie. Ze zullen toch met oplossingen moeten komen.

Droidwall is op zich niet onaardig, maar je hebt daar een geroote telefoon voor nodig en dan kan de malware met root-rechten ook droidwall manipuleren.

Ik ben zelf een tevreden Android gebruiker, maar ik verwacht wel dat er nog het een en ander moet gaan veranderen. Sandboxen van applicaties is nog niet zo'n gek idee. Wellicht het inzichtelijk maken wat applicaties met hun rechten doen op runtime een beter idee, alhoewel Microsoft dit bij Windows Vista ook heeft proberen te doen en iedereen gek werd van de hoeveelheid keer dat er op ok moet worden geklikt.

Zeer benieuwd wat er gaat gebeuren in deze markt.
04-08-2011, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik gebuikt al 15 jaar computer (zonder virus scanner) en nog nooit een probleem gehad

Dat zei mijn buurman ook. Toch maar eens een scanner geïnstalleerd, 15 virussen later...

Het feit dat je niet merkt dat je geïnfecteerd bent betekent nog niet dat je het niet bent of dat je veilig bent.

Door Anoniem:
Bv de in opkomst zijnde ROM MIUI komt vanuit China. Geen idee wat er allemaal in die rom gestopt is.
MIUI is zo ongeveer de enige ROM met juist een véél uitgebreider permissie-systeem waarmee je via Superuser allerhande rechten voor verschillende apps kunt instellen en heeft standaard een firewall aan boord... Granted, betekent nog niet dat er niks vaags in de source kan zitten maar ze maken zich er drukker om dan Google zelf.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.