image

"Echte naam helpt niet tegen trollen en pestkoppen"

maandag 8 augustus 2011, 10:41 door Redactie, 7 reacties

Google en Facebook eisen dat gebruikers hun echte naam opgeven, maar dit helpt niets om trollen en pestkoppen tegen te gaan, aldus één van de ontwikkelaars van het Tor project. Volgens ontwikkelaar 'Phobos' hoeven tegenstanders van anonimiteit op het internet alleen maar naar hun eigen jeugd te kijken om te zien dat echte namen niet werken.

Op school worden veel kinderen gepest, ook al zijn de echte namen van de daders bekend. Dit pesten kan tijdens het voortgezet onderwijs, studie en zelfs werk doorgaan. In alle gevallen weten de slachtoffers meer over de treiteraars dan Google of de overheid ooit zullen doen. "Een echte naam heeft het leven van miljoenen kinderen niet beter of menselijker gemaakt." En ondanks het gebruik van echte namen op Facebook, gaat het pesten daar gewoon door.

Anonimiteit
Daarnaast bedreigt het verplichten van echte namen ook de anonimiteit op het internet. "We hebben de afgelopen jaren gezien dat de mogelijkheid om anoniem te blijven tot positieve verandering heeft geleid, zoals de Arabische lente, en de mogelijkheid om zonder angst voor vergelding de autoriteiten in twijfel te trekken", aldus Phobos.

Anonimiteit maakt het mogelijk om nieuwe onderwerpen te verkennen, nieuwe dingen te leren en zich bij nieuwe gemeenschappen aan te sluiten, zonder de "bagage" van het verleden. "Mensen kunnen veranderen", aldus de Tor-ontwikkelaar. Hij erkent dat ook pestkoppen anonimiteit kunnen gebruiken, net zoals ze hun echte naam kunnen gebruiken.

Phobos pleit voor een onderzoek naar het effect van echte namen op pesten. Uiteindelijk ligt de verantwoording volgens hem bij het individu en niet bij de technologie. "Gebruik anonimiteit, zolang je het nog hebt, om goed te doen. Jij hoort de controle over je identiteit te hebben, niet iemand anders."

Reacties (7)
08-08-2011, 12:03 door Anoniem
En hoe willen ze die "echte namen" controleren? Hebben ze een koppeling naar de bevolkingsregisters?
08-08-2011, 12:38 door Bert de Beveiliger
Door Anoniem: En hoe willen ze die "echte namen" controleren? Hebben ze een koppeling naar de bevolkingsregisters?

Hoeft niet (maar kan wel). Eerste eenvoudige checks worden gedaan op namen als 'Face Book' of 'JRR Tolkien'. Komt een account daar voorbij, dan valt de controle vooral te doen middels de sociale verbindingen,en matches met andere sociale netwerken. Jan Poepjes wordt uiteindelijk wel gevonden als hij elders bv. Hendrik Consience heet. Dit zijn overigens maar 2 voorbeeldjes uit een hele batterij mogelijkheden, andere zaken zijn bv mailadressen, gekoppelde accountnamen etc. Het is dan ook geen wonder dat juist Google Plus zo snel de 'aliassen' eruit filtert, omdat ze al die gegevens al bezitten.
08-08-2011, 12:56 door Anoniem
Zelf ben ik na het overigens fatsoenlijk reageren onder mijn volledige naam bij zowel Sargasso als Joop telefonisch met de dood bedreigd. Argumenten gestaafd met links naar feitelijke krantenartikelen en cijfers, die bepaalde utopische waandenk-wereldbeelden verstoren, worden daar niet gepruimd. En reageer dus niet meer onder mijn volledige eigen naam.

Uiteraard is internet-anonimiteit verbieden gelukkig ook niet haalbaar wat uitvoering betreft.
08-08-2011, 14:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-08-2011, 16:21 door Anoniem
Door unbalanced: In dit waanidee hebben de pestkoppen dus ook nog de beschikking over de N.A.W. van de slachtoffers. Wat een ramp.
Tja, wie willen ze dan tegen wie beschermen? Als de perstkoppen de echte namen van hun slachtoffers kennen dan wordt het pesten alleen maar persoonlijker.
Maar heeft iemand weleens bedacht dat het verplicht gebruik van de echte naam helemaal niets te maken heeft met het bestrijden van pesten maar dat het in feite een ordinair commercieel doel dient, naast het feit dat het opsporingsdiensten het leven een stuk gemakkelijker maakt?
08-08-2011, 21:53 door spatieman
Door Anoniem: En hoe willen ze die "echte namen" controleren? Hebben ze een koppeling naar de bevolkingsregisters?

bij facefuck..
sorry.
facebook, wordt je opeens afgesloten,gewoon zomaar..
wil je weer toegang hebben moet je een copy van je ID via email sturen.
09-08-2011, 09:25 door Anoniem
Bij pesten op scholen is er vaak ook het probleem van bewijs. Het slachtoffer weet dan wie het heeft gedaan, zolang de dader blijft ontkennen en er geen bewijs is kan hij moeilijk gestraft worden. Een post online is moeilijker te ontkennen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.