image

Microsoft bestrijdt helpdesk-malware

woensdag 10 augustus 2011, 12:23 door Redactie, 1 reacties

Microsoft heeft deze maand een scareware programma aan de gratis Malicious Software Removal Tool (MSRT) toegevoegd, die een belasting voor de "support groups" van de softwaregigant vormen. De FakeSysdef is een familie van programma's die beweren onderdelen van de computer, zoals de harde schijf en het geheugen, of fouten en problemen te kunnen scannen. Om de problemen op te lossen, moeten gebruikers een aparte "fix" module downloaden waarvoor men moet betalen. Deze module zou dan de niet bestaande hardware problemen oplossen.

Herstaten
De werking en het uiterlijk van de valse systeemsoftware lijkt erg op die van nep-virusscanners. Toen Microsoft een familie van nep-virusscanners aan de gratis verwijdertool toevoegde, daalde het aantal detecties van de scareware, maar nam het aantal varianten van FakeSysDef toe.

De software is niet zo onschuldig als het lijkt. Om slachtoffers tot het betalen van de module over te halen, laat het de computer steeds opnieuw opstarten. Een aantal andere varianten proberen programma's als Windowsverkenner tijdens het opstarten te blokkeren, maar ook programma's die de gebruiker zelf probeert te staten.

"Dit verergert de gevolgen, met name voor de verwijderen, aangezien je geen programma's kunt draaien om het Trojaanse paard te verwijderen", aldus Microsoft. "Door FakeSysdef aan de MSRT van deze maand toe te voegen, hopen we dat het snel zal uitsterven", zo laat de softwaregigant op het Malware Protection Center weten.

Reacties (1)
10-08-2011, 17:04 door spatieman
niet als steeds de pc opnieuw opstart, en dus geen kans krijgt om de fix binnen te halen....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.