image

33 Trojaanse paarden voor Android smartphones

vrijdag 12 augustus 2011, 15:23 door Redactie, 0 reacties

Een jaar geleden werd het allereerste Trojaanse paard voor Android smartphones ontdekt, sindsdien zijn er 32 bijgekomen, aldus onderzoeker Paolo Passeri. De eerste echte malware voor het mobiele besturingssysteem werd op 9 augustus 2010 ontdekt en deed zich voor als een mediaspeler. Eenmaal geïnstalleerd verstuurde het programma allerlei sms-berichten naar dure telefoonnummers.

De meeste van de 33 Trojaanse die het afgelopen jaar verschenen bestempelt Passeri in dit overzicht als niet echt gevaarlijk, met een lage impact voor slachtoffers. Twee Trojaanse paarden vallen met name op. De eerste is Android.Geinimi, die eind vorig jaar verscheen. Deze malware had de eigenschappen van een zeer primitief botnet. De andere malware is DroidDream, die de mogelijkheid had om via een beveiligingslek in Android de telefoon over te nemen en software zonder tussenkomst van de gebruiker te installeren.

Marktplaats
Verder blijkt dat de meeste malware op onofficiële marktplaatsen wordt aangeboden en zich vooral bezighoudt met het versturen van sms-berichten naar dure telefoonnummers. Hoewel de impact van de Trojaanse paarden laag is, groeit het aantal exponentieel merkt de onderzoeker op, met een piek in juli. Toch staat dit nog niet in verhouding met het aantal malware exemplaren voor Windows, waarbij elke dag vele duizenden nieuwe varianten verschijnen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.