image

69% Nederlanders vindt vingerafdruk persoonlijk

maandag 15 augustus 2011, 10:11 door Redactie, 6 reacties

Bijna zeventig procent van de Nederlanders beschouwt de vingerafdruk als persoonlijk, zo blijkt uit Europees onderzoek van de Eurobarometer. Het onderzoeksbureau deed onderzoek naar allerlei privacyzaken. Als het gaat om persoonlijke zaken, scoort financiële informatie hoger dan de vingerafdruk. Salarisstroken en afschriften beschouwt negentig procent als persoonlijk. Medische dossiers en gezondheidsinformatie is voor 86% persoonlijk. Vrienden (42%) en bezochte websites (40%) worden in mindere mate als persoonlijk ervaren.

Interessant is ook de manier waarop Nederlanders met privacyvoorwaarden omgaan. 46% zegt de privacyvoorwaarden altijd te lezen. Van de mensen die dit niet doen, zegt 26% op de wet te vertrouwen dat die hen beschermt. Van de Europese bevolking worden privacywoorden alleen door de Denen vaker genegeerd. Verder zegt 65% van de Nederlanders die de privacyvoorwaarden wel lezen, dat ze hun gedrag hierna aanpassen.

Reacties (6)
15-08-2011, 10:28 door Anoniem
"Interessant is ook de manier waarop Nederlanders met privacyvoorwaarden omgaan."

Veel mensen klikken zonder de voorwaarden te lezen op 'akkoord', en gaan dan achteraf roepen dat het schandalig is dat een bedrijf datgene doet, waarvoor ze zelf toestemming hebben gegeven. I.e. doorverkopen van hun persoonlijke informatie aan derde partijen.
15-08-2011, 11:28 door Jacob Boersma
Schokkend dat 31% van de Nederlanders kennelijk vingerafdrukken NIET als persoonlijk beschouwd. Maar eigenlijk is de vraagstelling ook wel enigszins misleidend. Gegevens worden immers pas persoonsgegevens als je ze aan een persoon kunt koppelen. Vingerafdrukken laat ik in de praktijk de hele dag achter op allerlei oppervlakken, maar dat is heel wat anders dan dat ze worden opgeslagen in een database en worden gekoppeld aan mijn medische en financiele gegevens. Met de beperkte context die het onderzoek geeft aan ondervraagden weet ik niet wat we met deze uitslag kunnen...
15-08-2011, 11:37 door Anoniem
Een vingerafdruk beschouw niet als persoonlijk, ik laat hem immers overal achter.
15-08-2011, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem: Een vingerafdruk beschouw niet als persoonlijk, ik laat hem immers overal achter.

Mijn IP adres laat ik ook overal achter. Maar daarvan heeft CBP al bepaald dat een database met IP adressen een database met persoonsgegevens is. Omdat de opsteller van die database in ieder geval een redelijk aantal van die adressen kan koppelen aan jouw persoon. Een vingerafdruk is geen persoonsgegeens, maar een database met vingerafdrukken is wel een database met persoonsgegevens. Zeker als in diezelfde database jouw overige persoonsgegevens staan.

Als een bedrijf besluit om toegangscontrole te doen met vingerafdrukken moeten ze die wel aanmelden bij de CBP als database met persoonsgegevens. Want ik garandeer je dat in die database de vingerafdrukken aan afzonderlijke personen worden gekoppeld.

De vraag die je in zo'n geval moet stellen is de volgende:
Kan iemand met toegang tot de database de gegevens in die database gebruiken om een gegeven dat hij extern heeft gevonden (bijvoorbeeld een vingerafdruk) aan een persoon koppelen, zodat hij weet welke persoon die afdruk heeft achtergelaten?
Als die vraag met ja kan worden beantwoord is het een database met persoonsgegevens.

Peter
15-08-2011, 13:57 door Anoniem
Kleine discrepantie: vingerafdrukken bevatten gezondheidsinformatie.
17-08-2011, 14:07 door Anoniem


De vraag die je in zo'n geval moet stellen is de volgende:
Kan iemand met toegang tot de database de gegevens in die database gebruiken om een gegeven dat hij extern heeft gevonden (bijvoorbeeld een vingerafdruk) aan een persoon koppelen, zodat hij weet welke persoon die afdruk heeft achtergelaten?
Als die vraag met ja kan worden beantwoord is het een database met persoonsgegevens.

Dit kan alleen met ja beantwoord worden als ALLE personen van de wereld in die database staan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.