image

Privacy Inzage Machine onthult digitale schaduw

maandag 15 augustus 2011, 10:25 door Redactie, 4 reacties

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) heeft de Privacy Inzage Machine gelanceerd, die de digitale schaduw die Nederlanders overal achterlaten moet openbaren. "Je digitale schaduw is enorm. Je staat geregistreerd in vele honderden, zo niet duizenden, databanken, verspreid over bijna net zoveel organisaties. Weet jij wat ze van je weten?", is een vraag die BoF stelt, maar waar weinig mensen het antwoord op weten.

De Privacy Inzage Machine (PIM) maakt het mogelijk om in drie simpele stappen een brief op te stellen, waarbij gebruikers bij zo'n tweehonderd geselecteerde bedrijven hun gegevens kunnen opvragen. Naast het printen van de brief moet de gebruiker nog een kopie van het identiteitsbewijs toevoegen en dat zou voldoende moeten zijn om inzage te krijgen.

identiteitsbewijs
Hierbij waarschuwt BoF om wel goed op te blijven letten. "Als die kopie voor jou voldoende is om je via een brief te identificeren, dan is het dat ook voor iemand anders. Een medewerker van de organisatie waar jij een inzageverzoek hebt gedaan kan op die manier jouw identiteitsbewijs misbruiken. Om dat te voorkomen is het verstandig om de kopie van je identiteitsbewijs te markeren. Je schrijft dan het doel van de verstrekking op de kopie. Iets als “inzageverzoek persoonsgegevens organisatie datum“. Dwars over de foto, zodat het ook niet weg te knippen is."

Datzelfde geldt ook voor het burgerservicenummer (BSN) dat op een identiteitsbewijs staat. "Dat nummer is alleen bedoeld voor communicatie tussen overheid en de burger. Stuur je een niet-overheidsorganisatie een inzageverzoek, doe je er goed aan het nummer onleesbaar te maken. Dat kan door het nummer door te strepen."

Ervaringen
Bits of Freedom vraagt gebruikers om hun ervaringen te delen. "Krijg je een volledig antwoord van je telefoonaanbieder op je inzageverzoek? Wat bewaart je energieleverancier van je? En met wie deelt jouw supermarkt je gegevens?" Ook gebruikers waarbij het antwoord onvoldoende is kunnen bij BoF klagen.

Reacties (4)
15-08-2011, 12:47 door Anoniem
Als je twehonderd van deze brieven verstuurd om te zien hoeveel gegevens men van je heeft zullen er vast bedrijven tussen zitten waar je niet in de database staat die heel blij zijn met alle info die je zelf meezend, zoals de kopie van je indentiteitsbewijs en je adresgegevens :-)
15-08-2011, 18:13 door Anoniem
Mogen bedrijven onder bepaalde voorwaarden niet 20 euro in rekening brengen voor het gehoor geven aan zo'n verzoek? 20x200 is 4000 euro, wie heeft dat thuis rondslingeren?

Piet
16-08-2011, 08:44 door KwukDuck
Leuk, ik wil dit graag doen bij een flink aantal organisaties waar ik regelmatig, als niet dagelijks, gebruik van maak.
Maar € 4,50 per verzoek word dan een duur geintje, ik verwacht daardoor niet dat er veel gebruik gemaakt zal worden van dit initiatief.
Principes worden snel opzij geschoven als er maar genoeg geld bij betrokken is.
16-08-2011, 09:47 door Anoniem
" Datzelfde geldt ook voor het burgerservicenummer (BSN) dat op een identiteitsbewijs staat. "Dat nummer is alleen bedoeld voor communicatie tussen overheid en de burger. Stuur je een niet-overheidsorganisatie een inzageverzoek, doe je er goed aan het nummer onleesbaar te maken. Dat kan door het nummer door te strepen." "

HAHAHAHHA ehhh momentje
Elke zelfstandige ondernemer is VERPLIGT op alle publicaties ( web en papier ) zijn Btw nummer te zetten.
De belastingdienst kent dit nummer toe
Helaas is deze "dienst " niet intelligent genoeg om zelf een nummer hiervoor te verzinnen
Dus neemt de belasting "dienst "hiervoor het ... jawel. Burgerservicenummer ( voorheen Sofi nummer )
Dus elke zelfstandige publiceert VERPLICHT zijn ................. elke dag en wereldwijd.

Lust U nog peultjes ????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.