image

Politie voorkomt rellen dankzij BlackBerry berichten

woensdag 17 augustus 2011, 14:03 door Redactie, 5 reacties

Scotland Yard heeft rellen en plunderingen weten te voorkomen door de mobiele telefoons van eerder gearresteerde relschoppers te analyseren. Agenten kregen daardoor toegang tot berichten en geplande rellen en plunderingen, die massaal via de BlackBerry Messenger service werden uitgewisseld. Ook konden de autoriteiten op deze manier de rellen "live" monitoren.

Afgelopen dinsdag liet de Britse politie weten dat het overwoog om sociale messaging websites en diensten, waaronder BlackBerry Messenger en Twitter, uit te schakelen. De politie ontdekte dat het hiervoor niet de juridische mogelijkheden had. Inmiddels is de Britse inlichtingendienst MI5 ingeschakeld om de leiders achter de rellen op te sporen en wordt er onderzocht hoe men in de toekomst BlackBerry berichten kan "kraken".

Reacties (5)
17-08-2011, 14:25 door Anoniem
"Scotland Yard heeft rellen en plunderingen weten te voorkomen door de mobiele telefoons van eerder gearresteerde relschoppers te analyseren."

Maakt RIM een eenmalige uitzondering om politiediensten toegang te geven om proactief berichten te screenen, of is hier sprake van een zeer gevaarlijk precedent ? Normaal gezien moet er eerst verdenking zijn totdat men toegang krijgt tot berichten van een verdachte.
17-08-2011, 14:51 door DeliciouslyImperfect
Door Anoniem: "Scotland Yard heeft rellen en plunderingen weten te voorkomen door de mobiele telefoons van eerder gearresteerde relschoppers te analyseren."

Maakt RIM een eenmalige uitzondering om politiediensten toegang te geven om proactief berichten te screenen, of is hier sprake van een zeer gevaarlijk precedent ? Normaal gezien moet er eerst verdenking zijn totdat men toegang krijgt tot berichten van een verdachte.
Uuuh, daar heeft RIM toch niets mee van doen. Zo te zien hebben ze gewoon de mobieltjes van de arrestanten ingenomen en bekeken. Of dat mag weet ik niet, maar RIM zal er niet tussen gezet hebben.
17-08-2011, 15:16 door Anoniem
"Uuuh, daar heeft RIM toch niets mee van doen. Zo te zien hebben ze gewoon de mobieltjes van de arrestanten ingenomen en bekeken. Of dat mag weet ik niet, maar RIM zal er niet tussen gezet hebben."

In de context van dit bericht heb je gelijk, maar breder gezien - RIM heeft zelf laten weten dat ze aktief samenwerken met Engelse inlichtingen- en opsporingsdiensten bij het traceren van relschoppers. RIM werkt dus wel degelijk mee.
18-08-2011, 10:38 door Riviera
Wat is er mis mee dat in geval van massale plunderingen en rellen RIM meewerkt?
20-08-2011, 11:36 door Anoniem
Door Riviera: Wat is er mis mee dat in geval van massale plunderingen en rellen RIM meewerkt?
Omdat het niet maatschappelijk te verantwoorden is.
Niet alle britse politie-agenten zijn fout, maar het britse politie-apparaat is wel corrupt. En functioneert in de uk steeds meer als onderdrukker van de ARME* onderklasse van die maatschappij.
Had de britse overheid naar behoren gefunctioneerd (in het uitvoeren van hun eigen wetgeving) dan had murdock (news of the world) letterlijk gehangen (of gefusilleerd), maar hij kreeg alleen een gebiedend vingertje. Die "rellen" waar jij het overhebt, zijn direct gevolg van (excessief) politie geweld. En indirect het feit dat de britse overheid het niet alleen niet bestrijd, maar het zelfs beloond met nog meer rechten voor de politie.

*Armoe wordt in de uk al eeuwen gecultiveerd; zorgt voor 'goedkope' arbeidskrachten; voorbeeld: keuze dienstplicht of (jeugd)gevangenis
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.