image

'Toename Windows 7 infecties schuld digibeten'

woensdag 10 oktober 2012, 15:37 door Redactie, 20 reacties

De groei van het aantal besmette computers met Windows 7 wordt voornamelijk veroorzaakt doordat doorsnee gebruikers het besturingssysteem gebruiken. Het percentage besmette Windows 7 machines, zowel 32-bit als 64-bit, steeg in de eerste helft van dit jaar licht ten opzichte van de tweede helft van 2011. "Net als met de trend voor 64-bit computing, wordt dit fenomeen deels veroorzaakt door de groeiende acceptatie en gebruik van de nieuwste Windows-versie", aldus Microsoft in het dertiende Security Intelligence Report.

"Early adopters zijn vaak in technologie geinteresseerd en hebben grotere technische kennis dan doorsnee computergebruikers. Als het aantal Windows 7 installaties groeit, zullen nieuwe gebruikers een lager security-bewustzijn dan de early adopters hebben en minder bewust zijn van veilig internetgebruik", zo stelt de softwaregigant.

64-bit
Op Windows Vista SP2 was het aantal infecties op de 64-bit versie groter dan op de 32-bit versie, wat volgens Microsoft wederom wordt veroorzaakt doordat nu ook minder technische gebruikers zich op het platform storten.

"In het verleden trok 64-bit computing een technischer publiek aan, en de infectieratio voor 64-bit platformen waren vaak lager dan voor de 32-bit tegenhangers, misschien omdat 64-bit gebruikers zich veiliger gedragen en hun computer beter up-to-date houden dan de doorsnee gebruiker." Nu steeds meer 'digibeten' op 64-bit overstappen, wordt ook het verschil tussen infecties op 32-bit en 64-bit systemen kleiner.

Reacties (20)
10-10-2012, 16:11 door Anoniem
Inmiddels moet bijna iedereen om de een of andere reden een PC oid. gebruiken, het dan ook niet helemaal fair om "digibeten"de schuld te geven. Het is voor een groot deel van de bevolking onduidelijk hoe het een en ander werkt.

Ik denk dat er een schone taak licht om te zorgen dat PC's (Windows of anderzins) fool en idiot proof te maken. Ten slotte rijden er veel mensen rond in auto's en begrijpen ook niet helemaal hoe het werkt ;-)
10-10-2012, 16:44 door Anoniem
" Ik denk dat er een schone taak licht om te zorgen dat PC's (Windows of anderzins) fool en idiot proof te maken. Ten slotte rijden er veel mensen rond in auto's en begrijpen ook niet helemaal hoe het werkt ;-) "

Auto's zijn ook niet "fool en idiot proof", een aardige oplossing daarvoor is dat je je rijbewijs dient te halen om te mogen rondrijden.
10-10-2012, 17:02 door Anoniem
En vanaf welke leeftijd moeten ze dan een rijbewijs halen? Mogen mijn kinderen van 3 5 en 6 nog naar BoBo kijken op internet of moeten ze toch eerst een Internet-rijbewijs halen. Overigens gaat dat rijbewijs eerder lijken op een diploma informatica.
Ik opteer voor de foolproof versie van windows.
10-10-2012, 17:10 door Anoniem
"Microsoft raadt Linux aan"
10-10-2012, 17:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-10-2012, 17:40 door Anoniem
Het is pure nonsens, om de gebruikers hiervan de schuld te geven.
Ik geef digibeten zelf les en deze worden meestal door familie leden of
kennissen geholpen.
Hun computers zijn meestal voorzien van een firewall en een antivirus
programma.
En tijdens de lessen maak ik hun bewust van de gevaren op het internet.
De computer criminelen worden steeds slimmer en kunnen beveiligings
maatregelen omzeilen.
Waar de software giganten steeds minder vat op krijgen.
10-10-2012, 17:43 door Goeroeboeroe
Citaat uit het artikel: "De groei van het aantal besmette computers met Windows 7 wordt voornamelijk veroorzaakt doordat doorsnee gebruikers het besturingssysteem gebruiken."
Persoonlijk ben ik al heel lang van mening dat Windows absoluut niet geschikt is voor de doorsnee gebruiker. (En een gevorderde gebruiker, tja, die kan wel betere systemen vinden...)
Maar ik ben blij dat ook security.nl dit nu kennelijk erkent!
10-10-2012, 20:02 door Anoniem
En dus moet Microsoft een veiliger en stabiel Windows gaan ontwerpen om deze 'digibeten' te beschermen. Windows 8 is daar nu niet bepaald een schoolvoorbeeld van ...

Laat Microsoft dus maar de lat voor zichzelf zeer hoog leggen en met verbeteringen en nuttige innovaties komen !
11-10-2012, 02:55 door hans2009
De groei van het aantal besmette computers met Windows 7 wordt voornamelijk veroorzaakt doordat doorsnee gebruikers het besturingssysteem gebruiken.
Dit is natuurlijk je reinste onzin. De meeste gebruikers van Windows zijn doorsnee gebruikers. Anders zou Windows niet zo'n enorme overhand op de markt hebben. Het systeem rammelt gewoon aan alle kanten. Bij Microsoft zijn ze niet in staat om een veilig systeem te maken. Vroeger niet, nu niet en in de toekomst (waarschijnlijk) ook niet.
Ik hoef er, denk ik, niet bij te vermelden dat ik geen Windows gebruik :)
11-10-2012, 08:59 door Anoniem
De kloof tussen systeem en gebruiker wordt bij elke leverancier groter - niet alleen Microsoft, ook Apple, Google/Android, etc. Wel eens geprobeerd wat met je iPad en iCloud te knutselen om dan tot de ontdekking te komen dat alles verdwenen is? Even snel met iTunes een PDF-je op je device zetten maar dat dat niet werkt zoals je zou verwachten? Sterker nog - wel eens de koplamp van je auto vervangen? Jaja - leaserijders laten dat doen - maar wel eens naar gekeken? Daar kan een 'gewone' gebruiker helemaal niet meer bij! Vroegah kon je zelf je motor afstellen, je CV ketel zelf onderhouden of een buis vervangen in de TV - tegenwoordig lukt dat niet meer...

Dus dat er een gapende kloof ontstaat tussen de gewenste kennis en de aanwezige kennis op gebied van OS-en, da's wel te verklaren..
11-10-2012, 09:13 door didrix
Vind het wel grappig hoe microsoft dus impliceert dan mac- en linux-gebruikers ronduit geniaal moeten zijn!
11-10-2012, 09:33 door securbenik123321
als windows/microsoft (of iedere willekeurige os) nou eens 1;
een simpel systeem ontwikkeld dat je bv met 1 druk op de knop een schone installatie kan doen met behoud van bestanden en instellingen en wat niet langer duurt dan ongeveer een 30 tot 60 minuten dan zou ik als digibeet elke week een schone installatie doen,
en 2; een av scanner ontwikkeld die een digibeet laat zien in digibetentaal waar en wanneer die de infectie oploopt en wat de digibeet in de toekomst vooral NIET moet doen om die infectie weer op te lopen.

en 3; een soort wekelijkse verplichte meerkeuze toets/examen van 10 vragen door microsoft, naarmate de toets slechtere uitkomst heeft consequenties er aan verbinden in de vorm van verplicht meer leren/verdiepen in de materie,
blijf je het daarna nog slecht doen uit laksheid/lui dan als consequentie de download-snelheid telkens een tikkie langzamer o.i.d.

m.i. zouden er dan een hoop problemen opgelost worden...

er moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met bepaalde mensen die niet kunnen leren door een zekere afwijking oid,
die mogen niet de dupe worden van mijn "oplossing".

groet ben.
11-10-2012, 09:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-10-2012, 10:24 door Anoniem
Ik denk dat er helemaal geen sprake is van "de schuld geven aan" maar gewoon van een verklaring geven voor een gesignaleerd fenomeen.
Het is helemaal niet zo vreemd gedacht dat een nieuw uitgebracht systeem eerst gebruikt wordt door slimme mensen en dan in de statistieken veiliger lijkt te zijn, waarna de grote massa erop duikt en in de statistieken blijkt dat het helemaal niet veiliger is.

Dat komt ook omdat de problemen voor het grootste deel niet zitten in het systeem, maar in het beheer.
Het is wel mogelijk om een Windows systeem redelijk veilig te maken, maar daar heeft de gebruiker geen zin in of hij wil niet geconfronteerd worden met de nadelen.
(bijvoorbeeld dat hij moet inloggen als een andere gebruiker om software te installeren, of dat hij wachtwoorden moet intypen bij het uitvoeren van "gevaarlijke" bewerkingen)

De eerste zoekacties op Google zijn meestal "hoe schakel je die ellende uit".

Ook wel aardig om te zien dat dit tevens een voorspelling inhoudt van wat er zou gebeuren als de hele wereld op Linux zou overstappen.
Al die mensen zouden inloggen als root en lekker rondsurfen, en klikken op one-click-install icoontjes die ze tegenkomen.
11-10-2012, 11:01 door Whacko
een simpel systeem ontwikkeld dat je bv met 1 druk op de knop een schone installatie kan doen met behoud van bestanden en instellingen en wat niet langer duurt dan ongeveer een 30 tot 60 minuten dan zou ik als digibeet elke week een schone installatie doen,

Dat heeft Apple met OS X toch wel redelijk voor elkaar. Ok, je gaat dan nog steeds niet iedere week opnieuw installeren. Maar de setup van Mac OSX biedt je de mogelijkheid voor een reinstall en behoudt je user profile. Daarnaast bieden ze ook nog eens een super Migration Assistant die netjes je hele user profile en applicaties overzet naar je nieuwe Mac wanneer je die aanschaft :)
Ik zal wel gelijk als fanboy aangemerkt worden ;)
11-10-2012, 11:19 door Anoniem
Laten we even snel vergeten dat "geen training nodig hebben", "intuitief bedienbaar", en meer van die kreten, lang het grote verkooppunt van... eigenlijk al hun producten is geweest. Nu, ach, nu is het de klant de schuld geven populair.

Want zelf een goed product leveren, dat hebben ze nou nog nooit gedaan. Snel de markt op, en versie drie is ongeveer de eerste bruikbare editie, was altijd het devies. Alleen jammer dat er onoverkomelijk grote gaten in de architectuur van het gros van op die manier ontwikkelde software blijkt te zitten.

Wat dat betreft hoef ik alleen maar te weten dat deze keutel uit redmond komt en verder helemaal niets te lezen. Dat ze genoeg marktpositie hebben om op de klant te kunnen poepen is wel duidelijk. Dit is gewoon hun grootste afdeling (en core business), marketeering, in de bocht. Zijn wel actief de laatste tijd zeg. Kwartaalcijfers komen eraan ofzo?
11-10-2012, 12:57 door Anoniem
Ik weet het niet hoor. De 'nieuwe' installatie maakt kennelijk gebruik van documenten en instellingen uit de oude installatie. Een beetje hacker kan er m.i. voor zorgen dat zijn software na de bewuste druk op de knop netjes vanuit de oude installatie wordt meegenomen naar de nieuwe installatie. Ben niet overtuigd, komt op mij niet erg veilig over.
11-10-2012, 14:15 door Anoniem
Ja, je kan Windows ook makkelijk met een druk op de knop herinstalleren met behoud van je bestanden. Moet je wel even hebben nagedacht over de inrichting.
Een veilige pc aanbieden? Mag Micorosft dan ook hun eigen gratis antivirus pakket uitrollen op ieder werkstation? Dan
worden ze waarschijnlijk weer voor de rechter gedaagd.
11-10-2012, 23:34 door swake
Klopt niet helemaal. De oorzaak is dat bijna iedereen zich met een administrators account aanmeld i.p.v een standaard account. Hierdoor heeft malware dan ook grotere kans om ongewenste bewerkingen uit te voeren. Bij gebruik van een standaard account en het administrators account is beveiligd met een wachtwoord, moet de standaard gebruiker eerst het administrators wachtwoord invoeren, vooraleer bewerkingen te kunnen uitvoeren.
Linux gebruikers zullen wat beter begrijpen wat ik hiermee bedoel.

Of moet ik er uit afleiden dat Microsoft zelf niet weet hoe hun producten werken?
13-10-2012, 20:51 door Nietsnut
Tja een beetje dubbel dit verhaal ik denk dat een goed onderhouden Windows 7 computer ook weinig risico's met zich meebrengt.
Maar daar gaat wel steeds meer tijd inzitten en performance van je computer.
Je kan het allemaal wel zit je net lekker te computeren wordt je computer ineens traag omdat de firewall / virusscanner ineens wil updaten en over het performance verlies van al deze beveiliging programma's maar te zwijgen.
Zelfs ik werd er op een gegeven moment moe van hoeveel tijd erin ging zitten dus overgestapt op Ubuntu en je raad het al op de updates na geen gezeur meer van firewalls virusscanners anti spyware.
En tot nu toe word 99,9 % van alle digitaal gespuis geschreven voor Windows en een klein deel voor de Mac de virussen voor Linux machines zijn ze jawel 1 blaadje groot https://help.ubuntu.com/community/Linuxvirus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.