image

Mozilla verdedigt snelle Firefox releases

vrijdag 26 augustus 2011, 09:56 door Redactie, 14 reacties

Het elke zes weken uitbrengen van een nieuwe Firefox-versie is een juiste beslissing, aldus Mozilla topvrouw Mitchell Baker. Baker is voorzitter van de Mozilla Foundation en reageerde op de kritiek die de open source-ontwikkelaar te verduren kreeg. Bedrijven zou moeite hebben met het installeren van nieuwe versies, omdat ze die eerst moeten testen. Tegen de tijd dat het testen is voltooid, wacht er al een nieuwe versie. Daarnaast zorgen de nieuwe versies ook voor problemen met add-ons, die vaak nog niet voor de upgrade gereed zijn.

Baker erkent dat dit lastige en complexe problemen zijn en dat het proces verbeterd kan worden. Ondanks deze punten brengt het "rapid release proces' ook voordelen met zich mee. Nieuwe features zijn nu veel sneller uit te rollen, terwijl dat voorheen maanden kon duren. "Webontwikkelaars moesten een jaar wachten om hun applicaties te verbeteren."

Voertuig
De Mozilla topvrouw vergelijkt de browser met een voertuig voor het internet. "En het internet gaat hard", aldus Baker. "Als we willen dat de browser de interface voor het internet is, moeten we het meer als het internet maken." De browser mag hierbij niet de beperkende factor voor het internet worden.

Toch zal Mozilla blijven luisteren naar iedereen die met de nieuwe aanpak problemen heeft. "Dit geldt voor bedrijven en uitbreidingen. Ik weet dat het geen perfect antwoord is, en het is geen belofte dat we aan alle wensen kunnen voldoen. Ondanks dit, geloof ik dat het rapid release proces de juiste richting is."

Reacties (14)
26-08-2011, 10:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-08-2011, 10:22 door jefdom
deze dame vergelijkt de browser met een voertuig op het internet,maar laat 'm dan tenminste fatsoenlijk rijden ,want zo koopt op den duur niemand ze meer.jefdom
26-08-2011, 10:39 door Anoniem
Nieuwe features is natuurlijk mooi. Maar ik zit niet te wachten in elke 6 weken wijzigingen in de HMI. Ben van 3.6x naar 5 gegaan. De HMI vind ik in elk geval geen vooruitgang. Afgezien van 3rd party software die ik noodzakelijk vind (HTTPSeverywhere, adblocker, ghostery om er maar een paar te noemen), die het wellicht ook met 6 (of later) niet doet...
26-08-2011, 10:46 door Skizmo
Dom wicht moet ontslag nemen.
26-08-2011, 11:12 door Anoniem
En zo zien we het marktaandeel van Firefox steeds verder dalen...
26-08-2011, 11:17 door Anoniem
Internet gaat hard? De enorme verschillen tussen 4 en 6 zijn er simpelweg niet. Van 3.6 naar 4 was leuk, daarna zijn het minimale verschillen die in geen geval een major update vormen. Golf 2 wordt Golf 3 vanwege elektrische ramen? Ik dacht het niet.
26-08-2011, 11:22 door Anoniem
Laat mevrouw nog maar een keer nadenken en dan ook gelijk de lekken uit FireFox wegwerken voordat ze over 'features' begint.

Als ik hier in het bedrijf iedere 6 weken al mijn users moet gaan updaten van versie gaat dat zeer leuk worden.
Je hebt een kans dat applicaties niet meer werken ofdat deze bugs gaan vertonen.
De ruimte om te testen is weg.
Toch handig dat vertrouwde Internet Explorer...
26-08-2011, 15:03 door choi
Alleen dat kapsel al!

Maar on topic: zwaar irritant die updates. Ik heb een extensie (Compatibility Reporter) moeten installeren om weer andere extensies die de rapid updates niet kunnen bijhouden toch te laten functioneren.

Misschien moeten ze met twee kanalen gaan werken; een voor Long Term Support versies die voornamelijk security updates aanbiedt, en een voor een rolling updates voor de early adopters die per sé de nieuwste features willen hebben.

Ook al omdat Opera-mijn favoriete browser-die krakkemikkige extensie-API maar niet op orde krijgt merk ik dat ik steeds vaker naar de Dark Side neig en Chromium opstart.
26-08-2011, 15:25 door Goeroeboeroe
Ik heb die blog gelezen en wat 'n flutverhaal.
Ik ben zelf pas 'n jaar of zo gestopt met het ondersteunen van Internet Explorer 6. Je zit dus hoe dan ook vast aan browsers die jaren en jaren oud zijn. Dus die fantastische nieuwe ontwikkelingen in Firefox (en Opera, en Chrome, en Safari), daar heb je in de praktijk helemaal niets aan, de eerste jaren. Omdat je constant moet wachten op Microsoft, dat jaren en jaren verouderde versies van die ellende-pukkel van hun in omloop laat.
Er is dus geen enkele reden om die vernieuwingen in Firefox zo razendsnel uit te brengen, want je kunt ze stomweg toch niet gelijk gebruiken. 'n Jaar is helemaal niet zo lang, dat werkte prima.
Of is het de bedoeling dat we nu sites gaan maken die alleen werken op Firefox met al z'n fantastisch razendsnelle vernieuwingen?
26-08-2011, 21:37 door Anoniem
Echt interessante commentaren hierboven. Ben zelf een thuisgebruiker en de enige redenen om vroeger de Mozilla suite, later SeaMonkey en nu Firefox te gebruiken zijn de extensies en het feit dat ik de manier waarop bookmarks tot dusverre werkten prettiger vind dan bij andere browsers.

De extensies breken bij inmiddels vrijwel elke release en met de UI wordt momenteel zo heftig geknoeid dat ik aardig kopschuw begin te raken. Ik heb geen zin in een "voertuig voor internet" dat door een stel marketeers wordt verkloot en ik verrek het dan ook om te upgraden, tenzij de bestaande versie niet meer gepatched wordt (het schijnt overigens dat dit het geval is).

Chrome / the "dark side" zoals dat hierboven wordt genoemd kent deze bezwaren niet. Zou dat de reden zijn dat de meeste developers die ik ken allang zijn overgestapt?
27-08-2011, 12:44 door Anoniem
Het uiteindelijke effect is dus dat mensen op een gegeven moment niet meer mee gaan met de upgrades omdat ze er in functionaliteit (addons, ed) op achteruit gaan. Zo van ik heb versie a pas gedownload 3 weken geleden waarom zou ik dan versie b downloaden, tegen de tijd dat de addons werken op versie b is er al weer een versie c uit....
27-08-2011, 12:57 door cjkos
Wel vreemd dat ze een update (binnen de versie) gelijk stellen aan een upgrade (naar de volgende versie).

Zoals ik het lees is het wijzigen van een versie nummer al een upgrade tegenwoordig.

Dit heeft toch niets met die 6 weken te maken? Dit is een middel om de luie (?) medewerkers van Mozilla te stimuleren wat beter hun best te doen?
27-08-2011, 20:23 door quikfit
Zolang m'n Mozilla het goed doet....geen verse voorlopig,misschien volgende week als versie 9 uit is...
30-08-2011, 08:18 door Anoniem
regelmatige releases is prima, maar waarom niet een versienummering met de standaard en welbegrepen betekenis?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.