image

WikiLeaks-wachtwoord Julian Assange gelekt

donderdag 1 september 2011, 16:38 door Redactie, 17 reacties

De passphrase "ACollectionOfDiplomaticHistorySince _1966_ToThe_PresentDay#" is de toegang tot alle 250.000 diplomatieke berichten die klokkenluidersite WikiLeaks van de Amerikaanse overheid in bezit had. Het wachtwoord is gelekt door een journalist van de Britse krant The Guardian, tot grote woede van WikiLeaks. Toen de klokkenluidersite de berichten ontving, besloot het de informatie in gedeelten te openbaren.

Daarbij werden de namen van informanten vervangen. Het was WikiLeaks-oprichter Julian Assange die het bestand met de documenten als eerste aan The Guardian gaf. Journalisten konden tijdelijk het bestand downloaden en openen met het wachtwoord "ACollectionOfDiplomaticHistorySince_1966_ToThe_PresentDay#". WikiLeaks vertelde de journalisten dat het bestand maar tijdelijk toegankelijk was, waarop het wachtwoord ook in het boek 'Inside Julian Assange's War on Secrecy' werd gepubliceerd, dat in februari uitkwam.

Het bestand blijft online staan en verschijnt uiteindelijk op BitTorrent. Een journalist van het Duitse blad Freitag koppelt het 1,73GB grote bestand aan de passphrase die Assange aan de journalisten gaf.

Woedend
"Ons boek over WikiLeaks werd in februari gepubliceerd. Het bevat een wachtwoord, maar geen details over de locatie van de bestanden en ons was verteld dat het een tijdelijk wachtwoord was, dat binnen een aantal uren zou verlopen en worden verwijderd", aldus de Britse krant, die niet vindt dat de publicatie van het boek de veiligheid in gevaar heeft gebracht.

WikLeaks is echter woedend over de publicatie en stelt dat de auteur willens en wetens het wachtwoord heeft gepubliceerd. "Guardian onderzoeksjournalist David Leigh heeft roekeloos en zonder onze toestemming, bewust het decryptie wachtwoord onthuld in een boek dat de Guardian publiceerde."

De klokkenluidersite heeft inmiddels Human Rights Watch, Amnesty, de Amerikaanse ambassade in Londen en het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd dat hun informanten mogelijk gevaar lopen.

Reacties (17)
01-09-2011, 21:17 door Anoniem
Ja, geef David Leigh maar weer de schuld.

Niet dat ik tegen de acties van Assange ben... maar kom op, als je zo'n database hebt aan dat soort sappige informatie dan moet je snappen dat het fout kan gaan als je iedereen maar je wachtwoord verteld.

Oh, hoe boos is Wikileaks nu echt?.... Eindelijk een goede smoes om ongecensureerd de data te publiceren, of niet?
01-09-2011, 23:14 door Anoniem
epic fail
02-09-2011, 04:41 door Anoniem
hahahaha, dag dag levensverzkering :P
02-09-2011, 07:41 door U4iA
Ik vond het vanaf het begin al ontzettend dom en vreesde toen dat een scenario als dit ooit zou boven komen drijven. Nu dus eerder dan verwacht en komen mensenlevens waarschijnlijk in gevaar. Slaap lekker Julian!
02-09-2011, 08:44 door Anoniem
vreemd dat het vrijgeven van geheime/prive informatie ineens een probleem is zodra het betrekking heeft op wikileaks (of vaak van anonymous zelf)

hoezo zwaar hypocriet
02-09-2011, 09:05 door Anoniem
En ik maar denken dat Wikileaks altijd een supporter was van het publiceren van informatie.
Blijkbaar geldt dat alleen voor andermans informatie. ;-)
02-09-2011, 09:14 door Mysterio
Ah, dus als iemand iets gevoeligs publiceert over een site die gevoelige zaken publiceert, worden ze boos? Het is een beetje flauw natuurlijk, maar Wikileaks weet nu ook eens hoe het voelt.

Ik vond het echt niet kunnen dat ze destijds de e-mail conversaties publiceerde van verschillende diplomaten. Dat was het niveau van de Privé of Story.
02-09-2011, 09:32 door Anoniem
vertrouw nooit een Journalist
02-09-2011, 13:17 door DeliciouslyImperfect
Van een aantal reacties hierboven vraag ik me af of ze het stuk wel gelezen hebben. Het probleem is niet zo zeer dat er een WikiLeaks password gelekt is, maar dat er daardoor toegang is tot ongecensureerde informatie met namen van bijvoorbeeld informanten die daardoor potentieel in levensgevaar komen.

Ik moet zeggen dat ik vind dat WikiLeaks hier de grote fout heeft gemaakt. Als je naar de journalisten communiceert dat een password maar korte tijd geldig is, dan moet je er ook voor zorgen dat dat zo is. Dat ze dat hebben nagelaten is hun grote fout.
02-09-2011, 15:08 door Anoniem
Dit is niet de sleutel van de "INSURANCE FILE" die moet voorkomen dat Julian Assange 2 kogels in z'n hoofd krijgt.

http://www.security.nl/artikel/35384/1/WikiLeaks_laat_encryptie-bom_niet_afgaan.html
02-09-2011, 17:01 door Securitate
de reacties hier verbazen me.
jullie zijn zogenaamd tegen onderdrukking maar de waarheid op tafel voor eenieder te controleren gaat te ver.
het feit is deze.
er is VERTROUWEN GESCHONDEN, daarom ligt alles nu open en bloot.
uit welke ruif eten jullie?
welke hand voedt je?
maar goed, wat maken we ons druk, de 9e onderwereld zit eraan te komen.
het was waarschijnlijk de bedoeling, er is tijdsdruk, zien we tenminste de APOTHEOSE.
nog even en we worden allemaal herstart in een nieuw theater in een nieuwe versie van SIMS voor de kinderen van de goden.
02-09-2011, 17:24 door Anoniem
@Securitate
Ik was nog aan het bijkomen van de laatste herstart in deze huidige theater, nu weer een nieuwe?
02-09-2011, 19:38 door Anoniem
Hoe een encryptiewachtwoord voor een met PGP versleuteld bestand zou moeten verlopen snap ik niet helemaal. Maar goed, als de download maar tijdelijk beschikbaar zou zijn dan klopt het niet dat hetzelfde bestand met hetzelfde wachtwoord vervolgens op BitTorrent verschijnt. Als Wikileaks het daar zelf heeft geplaatst en ze inderdaad eerst de indruk hebben gewekt dat het maar tijdelijk online beschikbaar zou zijn hebben ze een stevige steek laten vallen.

Daar staat tegenover dat je een bestand alleen maar versleutelt omdat je kans loopt dat de verkeerde mensen er onverhoopt toegang toe krijgen. En het hele uitgangspunt van versleutelde bestanden is dat de versleutelde data veilig op verkeerde plaatsen terecht mag komen omdat de decryptiesleutel angstvallig geheim wordt gehouden. Niet andersom. Wat de journalist deed was dus beslist ook niet in de haak. Dat besefte hij duidelijk niet. Had hij dat moeten beseffen? Ja. Besefte hij dat er iets te beseffen viel? Het lijkt er niet op, en het lijkt er ook niet op dat Wikileaks die boodschap duidelijk heeft overgebracht. En dat is weer slordig van hun.

Ik heb kortom de indruk dat het mis is gegaan omdat beide partijen steken hebben laten vallen.
02-09-2011, 23:44 door johanw
Er kunnen nu veel verraders en spionnen die vertrouwelijke informatie aan de Amerikanen doorgeven geidentificeerd worden en afhankelijk van het land waar ze wonen doet men niks (ik vrees in NL), worden ze ontslagen en aangeklaagd of worden ze opgeknoopt. Moet je maar niet spioneren voor zo'n schurkenstaat.
03-09-2011, 14:34 door Securitate
Door Anoniem: @Securitate
Ik was nog aan het bijkomen van de laatste herstart in deze huidige theater, nu weer een nieuwe?
sommigen hebben reeds delen van de patch mogen ontvangen, met bijbehorende reboot.
wil je dit ook, stel je open in je dromen, vraag erom, droom het goede.
durf te dromen, de dromers zullen de wereld veranderen, de rest gaat rustig slapend ten onder.
het blijft een keuze natuurlijk, in alle vrijheid.
besef dat wij allen 1 zijn.
dat kost moeite, toch, probeer het.
nooit hierna zul je meer denken dat je beter bent dan een ander.
de ander iets aandoen is jezelf iets aandoen (hallo johan).
slechts masochisten kunnen hiervan genieten.
onze acties passen het universum aan.
onze perceptie is een holografische projectie, geen realiteit.
doe als de profeet bassie, bekijk het aan de binnenkant van je ogen, rechtstreeks, zonder projectie.
hemel en hel, beide in jezelf, kies je pad en bewandel...

bedenk bij dit alles dat ik een ongelovige ben, een keffer bila.
toch, de diverse boeken bevatten een boodschap, alleen het is beeldspraak, lees tussen de regels, niet letterlijk.
zodra deze waarheid door de massa begrepen wordt kunnen de religies opdoeken.
besef, dat is het, kom zelf tot besef, niet het beeld dat je gegeven wordt.
bevrijd jezelf, stop met het zijn van Primitive Worker, word creator.
09-11-2011, 18:54 door Anoniem
Als namen van informanten, verdachten, militaire operaties en tactieken e.d. worden vrijgegeven dan is dat gevaarlijk. Dan zijn Assange en co. verraders van het westen en moeten daarvoor veroordeeld worden.
Net zoals we dat deden met NSBers.
Diplomaten kunnen hun werk niet meer goed doen als alles openbaar wordt. Dan gaan ze alleen nog 'politieke correct' dingen opschrijven.
Stel dat NL diplomaten Poetin terecht een corrupte mafioos vinden. Poetin leest dat via Wikileaks en vervolgens draait hij de oliekraan dicht.

Dat is gevaarlijk. Diplomaten moeten eerlijk verslag uit kunnen brengen naar hun regering. Maar als bepaalde dingen naar buiten komen schaadt dat de diplomatie. Een diplomaat kan dan niet meer de waarheid opschrijven, want als dat naar buiten komt is dat niet goed.

Nog erger met jacht op terroristen of militaire operaties.
Bepaalde info naar buiten brengen staat dan gelijk aan doodslag of medeplichtigheid aan moord. Alle informatie die de vijand tegen ons (het westen) kan gebruiken is gevaarlijk en gelijk aan landverraad.
Bijvoorbeeld namen van spionnen en informanten die onze vrijheid beschermen of van potentiele verdacthen (die er dan vandoor gaan). Of informatie m.b.t. westerse militairen (militaire info, info over operaties, tactieken namen) die onze veiligheid beschermen.

Mensen in het westen die tegen hun eigen land of bondgenoten (NATO lidstaten, andere westerse landen) zijn en voor vijanden dat zijn landverraders en moeten net zo behandeld worden als we deden met de NSBers.
10-11-2011, 14:23 door Securitate
een vijand is slechts een state of mind.
er zijn geen vijanden.
bevrijd jezelf van deze opgelegde gedachte.
word vriendjes.
probleem opgelost.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.