image

"Gemeenten moeten Windows update uitstellen"

maandag 12 september 2011, 10:18 door Redactie, 4 reacties

Gemeenten moeten het installeren van de Windows update die DigiNotar-certificaten uitschakelt nog even uitstellen, zo laat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tegenover Nu.nl weten. De afgelopen week presenteerde de VNG een "vliegende brigade" om gemeenten bij het aanvragen van nieuwe certificaten te helpen.

De VNG maakte zich al eerder zorgen dat gemeenten problemen zouden kunnen krijgen met hun DigiNotar certificaten bij de installatie van de Microsoft patch van morgen. "Het is mogelijk dat werkprocessen binnen gemeenten, en met ketenpartners, deels niet meer geautomatiseerd kunnen plaatsvinden", aldus de VNG.

Op verzoek van de Nederlandse overheid besloot Microsoft de update die de DigiNotar-certificaten uitschakelt vorige week nog niet onder Nederlandse Windows-gebruikers te verspreiden. Morgen zal die echter als onderdeel van de maandelijkse patchcyclus aan iedereen worden aangeboden.

Reacties (4)
12-09-2011, 11:43 door Bitwiper
Ik hoop dat alle problemen goed geïnventariseerd worden en worden meegenomen in de evaluatie. Hopelijk worden goede oplossingen gevonden en zijn we in de toekomst niet meer zo afhankelijk van 1 CA en/of 1 update.
12-09-2011, 12:27 door Anoniem
Eh... uitstellen? Het is lek en om functionaliteit te behouden moet er UITGESTELD worden?
In een notedop het probleem: veiligheid is bij de overheid nog steeds ondergeschikt aan functionaliteit. Sukkels...
Als er enige visie (op continuïteit) was geweest, hadden ze certificaten van een andere boer 'op de plank' gehad. Maar dat is zeker te hoog gegrepen.
12-09-2011, 16:17 door Anoniem
"Eh... uitstellen? Het is lek en om functionaliteit te behouden moet er UITGESTELD worden?"

Er is helemaal niet bewezen dat enige Nederlandse website daadwerkelijk lek is, en de fake certificaten werden enkel in Iran gebruikt. Dat men deze maatregelen neemt uit voorzorg is alleen maar goed te noemen. En ja, bij dit soort problemen moet je zaken coordineren met leveranciers.
12-09-2011, 19:51 door Anoniem
Door Anoniem: Eh... uitstellen? Het is lek en om functionaliteit te behouden moet er UITGESTELD worden?
In een notedop het probleem: veiligheid is bij de overheid nog steeds ondergeschikt aan functionaliteit. Sukkels...
Als er enige visie (op continuïteit) was geweest, hadden ze certificaten van een andere boer 'op de plank' gehad. Maar dat is zeker te hoog gegrepen.

Dus certificaten van verschillende CA's op de plank leggen omdat deze mogelijk 'vulnerable' kunnen worden! Vind dit enigzins overtrokken... Duhhh...
Ben wel van mening dat de update niet moet worden uitgesteld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.