image

'Honderden slachtoffers DigiD-fraude'

maandag 19 september 2011, 11:21 door Redactie, 5 reacties

Honderden, mogelijk duizenden mensen zijn het slachtoffer van DigiD-fraude geworden, zo meldt NRC.next. Tot voor kort controleerde de Belastingdienst niet of de elektronische handtekening (DigiD) onder digitale aanvragen voor kinderopvang-, huur- of zorgtoeslagen wel van de aanvrager was. Fraudeurs konden zo met een willekeurige DigiD een toeslag op andermans naam aanvragen en het rekeningnummer wijzigen waar dat voorschot op zou worden uitbetaald.

Het is echter onduidelijk of het om nieuwe gevallen of een oude zaak gaat. De krant wijst naar een voorval in Rotterdam, waar meerdere straten werden getroffen. De DigiD-fraude die hier plaatsvond werd begin augustus al door het AD beschreven. Verder noemt de krant een strafrechtelijk onderzoek dat loopt naar fraude bij 260 huishoudens. Ook dit aantal is al sinds begin augustus bekend.

Het zou gaan om een man die vermoedelijk in de maand juni 260 maal rekeningnummers heeft gewijzigd waardoor hij toegang kreeg tot de uitgekeerde toeslagen. Uit het onderzoek blijkt niet dat DigiD daarbij is gekraakt, en blijkt dat geen DigiD’s van de getroffen huishoudens zijn ontvreemd, aldus het ministerie destijds.

Reacties (5)
19-09-2011, 12:34 door Anoniem
Tja, Onvoorstelbaar stom. Geen andere woorden voor.
19-09-2011, 13:48 door Night
"Uit het onderzoek blijkt niet dat DigiD daarbij is gekraakt,..."

Dat is een erg domme opmerking van het ministerie. Het hoefde niet gekraakt te worden want het was al stuk. Dit lek was al zo lang bekend dus dat er nu pas een eerste fraude naar buiten komt vind ik het meest opmerkelijke van dit bericht.
Is er nu echt al die jaren niemand in de verleiding gekomen? Of zitten die gevallen nog onder de zo fameuze pet van datzelfde ministerie.

Burger slaap zacht de overheid houd de wacht.
19-09-2011, 13:59 door Anoniem
"meerdere straten", daar is vast een postbode bij betrokken geweest.
19-09-2011, 21:56 door Anoniem
Door Anoniem: "meerdere straten", daar is vast een postbode bij betrokken geweest.
Je zou zo maar gelijk kunnen hebben.
20-09-2011, 14:42 door Anoniem
Het verbaast me vooral waarom mensen nu zo verwonderd doen. Bij aanvang van DigID liet de belastingdienst zelf weten maar met een ander digid te tekenen als je zelf nog niet zo'n ding had.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.