image

Telco's waarschuwen ING bij nieuwe simkaart

zondag 25 september 2011, 18:30 door Redactie, 11 reacties

Nederlandse telecomproviders waarschuwen de ING Bank als klanten een nieuwe simkaart krijgen of aanschaffen, om zo identiteitsfraude te voorkomen. Dat beweert de bank tegenover GeenStijl. "ING wil haar klanten graag tegen identiteitsfraude en eventuele schade als gevolg hiervan beschermen. Om misbruik te voorkomen hebben de telecom-providers in samenspraak met de ING besloten om enkele gegevens te verstrekken, aldus een woordvoerder.

Het zou dan om het mobiele nummer, de datum en tijdstip van activatie van de nieuwe simkaart gaan. Vervolgens wordt dan voor 48 uur de mogelijkheid tot internetbankieren geblokkeerd, zodat er volgens de bank geen frauduleuze transacties kunnen plaatsvinden.

Vraag
Ook op het forum van Security.nl was een vraag verschenen van een ING-klant, die wilde weten hoe de bank wist dat hij een nieuwe simkaart had. Zonder dat er contact was geweest met de bank, werd hij ook geblokeerd. De supportafdeling van T-Mobile beweerde eerst nog dat er geen gegevens worden verstrekt.

Reacties (11)
26-09-2011, 01:56 door spatieman
een van de twee liegt.
ooh ,wacht.
ze liegen natuurlijk alle twee...
26-09-2011, 03:05 door johanw
Zeg eens, ik ben helemaal geen klant bij ING (ik kijk wel uit, met hun brakken beveiliging met TAN codes), dus ING heeft geen zak te maken met mijn mobiele nummer.
26-09-2011, 07:47 door Anoniem
Dat is lekker. Mag dit juridisch wel ?? Gaat mijn nummer als (niet ING klant) daar ook heen ?
26-09-2011, 07:54 door Anoniem
Door johanw: Zeg eens, ik ben helemaal geen klant bij ING (ik kijk wel uit, met hun brakken beveiliging met TAN codes), dus ING heeft geen zak te maken met mijn mobiele nummer.

Brakke beveiliging? Vertel....
26-09-2011, 08:15 door Anoniem
@johanw zou het heeeel misschien kunnen dat t-mobile het doorgeeft als ze je rekening afschrijven van een ING rekeningnummer? Weet je niet? Dan misschien niet zo hard roepen...
26-09-2011, 08:35 door Anoniem
Toevallig heb ik zaterdag een nieuwe simkaart in m'n telefoon egzet. En idd, op hetzelfde moment kreeg ik een SMS van ING dat ik pas na 48 uur weer m'n bankzaken kon doen (dat is tan codes ontvangen via sms).
26-09-2011, 08:41 door Anoniem
Volgens mij gaan de telco's op de stoel van een opsporingsdienst zitten. Leveren ze deze informatie 'toevallig' ook niet aan opsporingsinstanties? Onder het mom van mogelijk verdachte handelingen?
Het zal toch niet gekker moeten worden, het fascisme slaat echt toe in dit pokkeland. De Stasi zou stinkend jaloers zijn op deze methoden.

Misschien dat het mij ontgaat maar de sim, IMEI of IMSI is toch helemaal niet interessant? Het gaat toch om het mobiele nummer dat aan de rekening is gekoppeld? Een mobiel nummer is toch gewoon aan een sim gekoppeld of zou het mogelijk kunnen zijn om met een gekopieerde sim het nummer te spoofen of zoiets?
26-09-2011, 11:26 door RickDeckardt
Aan wie leveren de telco's nog meer informatie? T-Mobile liegt in ieder geval. We leven in de natte droom van de stasi/kgb.
26-09-2011, 13:24 door Anoniem
Ik begrijp de ophef niet. Zo te zien levert de telco alleen mobiele nummers aan en GEEN klantgegevens. ING legt zelf de link met de achterliggende klant/rekening. Dat kunnen ze doen omdat de klant ZELF zijn mobiele nummer ooit aan de ING heeft gegeven om TAN codes te kunnen ontvangen. Of TAN codes via SMS een goed systeem is valt over te twisten, maar dat is een andere discussie.
26-09-2011, 14:50 door Anoniem
"Ik begrijp de ophef niet. Zo te zien levert de telco alleen mobiele nummers aan en GEEN klantgegevens."

de telco heeft niets te leveren, ook het nummer is van jou en een zaak tussen jou en de telco (en eventueel de jou en de bank). Door telco-bank uitgifte komt de bank te weten bij welke telco dat nummer hoort, met als gevolg weer een stukje datamining. Nog erger blijkbaar geeft de telco alle nummers door daar ze niet weten welk nummer bij de welke bank zit.
29-11-2011, 11:01 door Anoniem
https://www.cbpweb.nl/signaal/signaal_nieuw.htm

Invullen en opsturen allemaal!!!

Ome Joop ût Tilburg
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.