image

Microsoft dumpt RAID als Hotmail-opslag

zondag 25 september 2011, 18:58 door Redactie, 8 reacties

Microsoft heeft besloten om RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) als opslagmethode voor Hotmail, door “Just a Bunch Of Disks” (JBOD) te vervangen. Het Hotmail-opslagsysteem ondersteunt meer dan een miljard inboxen en honderden petabytes (miljoen gigabyte) aan gegevens. Sinds kort werkt Microsoft aan een grote upgrade voor het opslagsysteem. Daarbij neemt de softwaregigant afscheid van RAID.

RAID slaat gegevens over meerdere schijven op en wordt door het systeem als één schijf gezien. Als één harde schijf uitvalt, kunnen de gegevens automatisch hersteld worden. Microsoft's Chris Jones merkt op dat RAID mooi in theorie klinkt, maar dat het in de praktijk regelmatig voorkomt dat men een gehele RAID-set verliest, zeker bij Microsoft, dat duizenden machines heeft. Om het verlies van e-mail tegen te gaan, gebruikt Microsoft daarom meerdere RAID-groepen.

SSD
Jones laat weten dat Microsoft nu ook schijven van meer dan één terabyte wil uitrollen en RAID dan niet meer de betrouwbaarste oplossing is. Het antwoord zou JBOD moeten zijn. Daarbij wordt de harde schijf-controller zo goed als volledig door de software vervangen. Deze software die Microsoft voor JBOD ontwikkelde, monitort de harde schijven, plant reparaties in, detecteert fouten en voert diagnoses uit.

Inmiddels bevinden de inboxen van 30 miljoen Hotmail-gebruikers zich al op het nieuwe JBOD-systeem en worden de komende maanden nog eens honderd miljoen gebruikers verhuisd.

In de toekomst zal Microsoft zeer waarschijnlijk ook op SSD-schijven overstappen. Traditionele harde schijven worden wel steeds groter, maar de snelheid waarmee ze gegevens ophalen is niet veel veranderd. Dat betekent dat een schijf uiteindelijk alle verzoeken niet meer aankan. Iets waarbij een SSD uitkomst kan bieden, besluit Jones.

Reacties (8)
25-09-2011, 19:51 door ej__
Eindelijk softraid? :D
26-09-2011, 00:37 door Anoniem
JBOD: Spreek uit als: Djie-Boet (NL), Ge-Boot (EN).

Wil ik wel eens in mijn huiskamerlaboratoruimpje proberen (helaas, geen zolderkamer). ;-)
26-09-2011, 01:55 door spatieman
ook software kan falen.
en ook geinfecteert raken.
26-09-2011, 03:01 door Anoniem
Goh, meer dan een decennium nadat Google pionierde met storage concepten waarbij redundantie niet meer afhankelijk was een single piece of hardware wat een paar extra disken in hetzelfde cabinet aangesloten had.
26-09-2011, 07:41 door Anoniem
De software RAID van MS die we uit windows kennen heb ik nou niet echt vertrouwen in. Ik hoor daar dan ook alleen maar slechte verhalen over.

Bij ZFS is dat natuurlijk een ander verhaal, dat doet qua performance zo goed als niet onder aan hardware RAID en is ook een stuk betrouwbaarder dan hardware RAID http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS
26-09-2011, 10:37 door Anoniem
Bizar, JBOD bestaat al jaren, sinds de alleereerst RAID controller. Ik snap werkelijk niet wat het verhaal is. Ik snap dat ze op een andere manier redundancy gaan regelen, maar wat JBOD hier mee te maken heeft...
26-09-2011, 10:45 door RickDeckardt
hotmail draait toch nog steeds op freebsd? ;)
26-09-2011, 15:17 door Anoniem
Door RickDeckardt: hotmail draait toch nog steeds op freebsd? ;)

Ik zie het verband niet tussen hotmail versus freebsd versus raid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.