image

Microsoft over XP: Stilstand is achteruitgang

dinsdag 11 oktober 2011, 11:15 door Redactie, 19 reacties

Over twee weken viert Microsoft de tiende verjaardag van Windows XP, wat volgens de softwaregigant een mooi moment is om afscheid van het besturingssysteem te nemen. "Tien jaar geleden was Windows XP een grote stap voorwaarts", zegt Microsoft's Rich Reynolds. "Het was een fantastisch besturingssysteem voor de tijd." De manier waarop mensen nu werken en hun computer gebruiken is echterveranderd. Dat gaat ook om het soort systemen. Was in 2001 nog 80% van de computers een desktop en 20% een laptop, nu is 40% een desktop en 60% een laptop.

"Als ik tien jaar terugdenk, had ik nooit een video online bekeken of muziek beluisterd en gebruikte mijn fototoestel nog steeds een rolletje. Toen waren we verrast als er internet buiten het kantoor was, tegenwoordig zijn we teleurgesteld als de WiFi-toegang bij de lokale koffiewinkel niet gratis is", merkt Reynolds op. Veel van de functies die het werk vereenvoudigen zijn niet in XP aanwezig. "Stilstand is achteruitgang", zo merkt hij op.

Daarnaast eindigt de ondersteuning van Windows XP en Office 2003 in april 2014. "Daardoor is er weinig tijd over om je pc-vloot te upgraden, als je rekening houdt met de tijd die nodig is om de migratie voor te bereiden en de uitrol af te ronden" besluit Reynolds.

Reacties (19)
11-10-2011, 11:19 door Anoniem
Wij van wc-eend...
11-10-2011, 11:40 door Wim ten Brink
Tja, het probleem is dat ik naast mijn modernere computers ook nog een oude Windows XP machine heb die ik gebruik voor al die leuke, oude spelletjes die niet meer draaien onder de zware hardware van tegenwoordig. (Denk b.v. aan diverse MS-DOS spellen die nog net onder XP werken.) Met het einde van XP komt ook een einde aan die PC en dus de nostalgie van al die leuke, oude spellen.
Hoe mooi mijn Quad-core intel Xeon computer ook is met zijn 24 GB aan RAM en 2 TB aan schijfruimte, voor software uit het jaar 2000 en ervoor is het gewoon te krachtig... En wat Microsoft beweert is dat we gewoon moeten stoppen met het gebruiken van antieke software, maar die software is juist zo enorm leuk!
11-10-2011, 11:50 door N4ppy
Met http://www.dosbox.com/ kun je misschien nog even blijven doomen ;)
11-10-2011, 12:07 door Anoniem
leuk zo;n opmerking hahaha @N4py. en inderdaad moest ook werken met zo'n oude pc op het werk traag zeg niet leuk meer.

mvg blackwidow
11-10-2011, 12:09 door SirDice
"Als ik tien jaar terugdenk, had ik nooit een video online bekeken of muziek beluisterd en gebruikte mijn fototoestel nog steeds een rolletje. Toen waren we verrast als er internet buiten het kantoor was, tegenwoordig zijn we teleurgesteld als de WiFi-toegang bij de lokale koffiewinkel niet gratis is", merkt Reynolds op.
Goh, wat liep die gast achter zeg.
11-10-2011, 13:43 door Anoniem
Gelijk heeft die gast, daarom ben ik twee jaar geleden ook al overgestapt van een PC met Windows XP naar een MacBook Pro met Mac OS X. Een upgrade die zeker is aan te raden.
11-10-2011, 13:56 door Anoniem
mijn fototoestel heeft nog steeds een rolletje. Het is alleen hetzelfde rolletje als 10 (of twaalf) jaar geleden, toen ik mijn eerste digitale camera kocht. Ben benieuwd wat ik eerder opruim, Windows XP of die camera.
11-10-2011, 14:01 door Anoniem
Goh wat een wijze opmerking: "Stilstand is achteruitgang". Laat ik dan maar gauw upgraden..........
11-10-2011, 14:54 door Anoniem
Hoe mooi mijn Quad-core intel Xeon computer ook is met zijn 24 GB aan RAM en 2 TB aan schijfruimte, voor software uit het jaar 2000 en ervoor is het gewoon te krachtig...
Wat een onzin. Die QuadCore van je kan nog probleemloos 16-bit code uitvoeren. Dat moet wel, want de firmware die we nog in PC's hebben (beter bekend als "bios") is namelijk voor de helft een soort 16-bit fossiel.

De enige problemen waar je tegenaan kunt lopen als je computer zo snel rekenen kan is timing problemen. Een boel oude spellen zijn verkeerd geprogrammeerd. In plaats van een echte klok (zoals de realtime clock of HPET etc.) gebruikten ze de CPU clockrate als referentie voor snelheden enzo. Nu die bij wijze een honderdvoud hoger zijn lopen die verkeerd geprogrammeerde spellen veel en veel te snel.

De problemen zijn daarom vooral softwarematig. Als je er Windows '98 op weet te zetten (succes met de drivers..) kun je je oude spellen gewoon spelen. De "virtual-machine-met-ingebouwde-dos-kloon" DOSbox is ook het proberen waard. Of anders een virtual machine waar je Windows '98 op zet.
11-10-2011, 16:16 door Goeroeboeroe
Als stilstand achteruitgang is, zou ik dat pr-licht aanraden met de grootste spoed z'n remmen te laten nakijken.
Ik gebruik XP voor het testen van sites in die oude IE-baggerwerktuigen. Daar is het prima geschikt voor. Die oude IE's staan namelijk ook hartstikke stil dankzij het fantastische update-beleid van Microsoft.
11-10-2011, 16:22 door SirDice
Door Anoniem: Wat een onzin. Die QuadCore van je kan nog probleemloos 16-bit code uitvoeren. Dat moet wel, want de firmware die we nog in PC's hebben (beter bekend als "bios") is namelijk voor de helft een soort 16-bit fossiel.
Over onzin gesproken. De BIOS wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt om het ding te booten. Meer niet. Er is geen bit code in een modern OS wat nog gebruik maakt van routines in de BIOS.
11-10-2011, 18:04 door Anoniem
Tot 2014 dus nog ruim de tijd met XP dan hebben we Windows 10 als nieuwste systeem vast op de PC.
11-10-2011, 18:51 door Anoniem
Over onzin gesproken. De BIOS wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt om het ding te booten. Meer niet. Er is geen bit code in een modern OS wat nog gebruik maakt van routines in de BIOS.
SirDice, ACPI wordt veel aangesproken door moderne OS'en. Zeker op laptops, met al dat energiebeheer. Het is toevallig een van de weinige 32-bit stukken, maar wel degelijk onderdeel van de bios. Dan is er nog de ram-mapping die de kernel opvraagt. Dus, "geen bit code" is mij wat overdreven.

Ofwel Windows 7 boot nog steeds niet zonder een legacy bios.
12-10-2011, 00:37 door Skizmo
Stilstand is achteruitgang
Waarom maakt MS dan nog steeds software ?
12-10-2011, 11:20 door Anoniem
Stilstand is achteruitgang

En ondertussen wel iedereen vast laten zitten aan de browserversie die op dat moment was meegeleverd.

Windows 7 ziet er mooi uit, maar aan de binnenkant is het net verrot als elke voorganger van Windows.
Gisteren wilden ik via Live Mail (want Outlook wat prima voldeed is verwijderd) meerder berichten uitprinten, en denk je dat dat lukt? NEE! Kan ik alle berichten per stuk gaan uitprinten, een heel simpel iets en zij zien kans om het te laten mislukken!

Een kennis vanochtend op twitter "#vloek #windows is vannacht opnieuw opgestart. Ws een uur werk van gisteren kwijt #fail"
Waarom MOET EEN COMPUTER OPNIEUW OPSTARTEN voor elke poep en scheet, en dan nog leuker! Het uit zich zelf doen....

Stilstand is achteruitgang?
Nee... Stilstand is minder inkomsten voor MS..
12-10-2011, 16:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-10-2011, 07:16 door Anoniem
MicroSoft geeft nog alleen ondersteuning voor XP met SP3 op dacht ik.

Heb hier al een tijdje Win7 draaien en ok in het begin was het weer een beetje gewoonwording en zoeken wat niet belet dat het hier prima draait voor wat ik het nodig heb. (voor bedrijven kan dit wel ff anders liggen)
Zoals steeds met een nieuw OS van MicroSoft is het ff naar de juiste afstelling zoeken en de goeie configuratieinstellingen voor wat je er zelf van verwacht.

Wat vloekte ik dat er geen mail programma inzat, dat van Vista werkte anders naar behoren. Was ook vrij snel opgelost na het downloaden van een mail proggie aangeboden door MicroSoft in het pack Win Live Essentials:

http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows7/products/features/windows-live-essentials

Deze vallen allemaal perfect afzonderlijk te installeren.
Het opnieuw opstarten van de PC na enige updates: met een snelle PC lig je daar niet echt van wakker dacht ik.
(A)-Sociale netwerken komen hier op geen enkele van de pc's op, ik ban die dingen als de pest.
De oudere garde games speel ik op een oud bakkie met een 'ou' OS nog op, maar zeg nu zelf dat ongeacht die oudere spellen prima waren ze totaal verbleken bij de nieuwere reeksen games. Dead Space, Bioshock, Fear, Crysis2, Mass Effect, Deus Ex... om er maar een paar te noemen.
Voor wat ik als thuisgebruiker de pc maar nodig heb is het leuk werken onder Win7.
Onlangs koos ik ook voor de Bing(nog Beta) zoekrobot boven Google zelfs. Bing start een ietsje trager op maar hij begint volwassen te worden. Google begon mij iets te opdringerig te worden...en enorm veel rommel op...
13-10-2011, 15:23 door Anoniem
'ou' was 'oud'...
19-10-2011, 18:48 door Anoniem
http:// http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows7/products/features/windows-live-essentials

Probleem: ik woon niet in Belgie:P

Maar XP voldoet nog prima, alleen DirectX10 is voor mij een bottleneck in de nabije toekomst, maar voor de rest is het net zo als 7.. Een 7 kernel is een geupdate van die van vista, die is te zwaar, en eigenlijk gewoon troep(baggere troep), NT 6.1(7) is op het zelfde niveau van XP(NT 5.1), Als XP meer beveiligingupdates kreeg, was het op DirectX 10 na samen met 7 het beste Windows OS, maar ik gebruik momenteel Linux.. Veel veiliger en stabieler, Microsoft moet niet aan het oogsnoep denken, maar aan de motorkap!! Dan is het overstappen vanaf XP pas waard!(over die DirectX 10, ik gebruik ook Win7)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.