image

InfoSecurity Special: IPv6-storm in aantocht

dinsdag 11 oktober 2011, 11:37 door Redactie, 13 reacties

Op 2 en 3 november vindt in de Utrechtse jaarbeurs de Infosecurity Beurs plaats, waar ook Security.nl aanwezig zal zijn. Als 'sneak preview' interviewen we de komende weken een aantal van de experts die tijdens het evenement een lezing zullen geven. Op donderdag 3 november geeft KPMG consultant Tunde Balint een lezing over de beveiligingsaspecten en overwegingen van IPv6.

(het eerste deel van dit interview kun je hier vinden)

Veel bedrijven negeren IPv6, met welke problemen krijgen deze achterblijvers te maken?
Balin: Ze hebben niet voldoende kennis over IPv6, dus kunnen ze hun netwerken niet goed instellen. Ze zullen zich moeten haasten als ze beseffen dat IPv6 zo snel als mogelijk moet worden uitgerold. En dit heeft gevolgen op hun bedrijfsvoering en technologie voor de jaren daarna. Dit is geen aanpassing die, als je het goed wilt doen, in een aantal dagen kunt doorvoeren. Je moet al je netwerkverbindingen en applicaties hertesten om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Ze zullen waarschijnlijk ook met financiële verliezen te maken krijgen, omdat ze geen rekening met IPv6 hielden bij het aanschaffen van nieuw materiaal.

Een ander ding met IPv6 zijn de privacygevolgen, omdat alles een eigen IP-adres krijgt. Denk je dat deze angst gerechtvaardigd is?
Balin: Een IP-adres heeft nog steeds twee delen: een netwerk identifier en een interface identifier. Eén van de nieuwe features van IPv6 is Stateless Address Autoconfiguration (SLAAC). Door dit te gebruiken kan een host zichzelf automatisch configureren wanneer er met een netwerk verbinding is. De privacyzorgen hebben te maken met hoe het hostgedeelte wordt gegenereerd.

In eerste instantie was het idee om het MAC-adres van het apparaat te gebruiken (unieke identifier), maar dan ben je over verschillende netwerken te volgen en mensen kunnen bijvoorbeeld bepalen wat voor hardware je gebruikt. Er is hier al een oplossing voor. Het enige dat je moet doen is het inschakelen van de privacy extensies, die een globale identifier van de interface identifier zullen generen en die na verloop van tijd zal veranderen. Dit maakt het lastiger voor luistervinken en anderen die willen afluisteren om het te identificeren als verschillende adressen met dezelfde node overeenkomen.

En als we aan IPv4 denken, zien we dat er al een privacyprobleem met onze huidige netwerkconfiguratie is. We hebben statische IP-adressen, die nooit veranderen en in het geval je DHCP leases gebruikt, is er een grote kans dat je hetzelfde adres terugkrijgt als je die hernieuwt. En er is geen manier om willekeurige host adressering in IPv4 te doen.

Vanwege de grotere IP-ruimte, kunnen zaken als NAT verdwijnen, maar NAT wordt vaak ook als beveiligingslaag gezien. Wat denk je hiervan?
Balin: NAT zorgt voor een bepaalde veiligheid, dat klopt, namelijk dat mensen van buiten je netwerk geen verbindingen naar de binnenkant van je netwerk kunnen opzetten. Dit voorkomt dat sommige wormen en malware zich in netwerken verspreiden, maar NAT is geen vereiste voor IP security, het is geen firewall. Je hebt nog steeds firewalls voor alle interne computers nodig, want als er iets in het netwerk gehackt is, kan het de rest in je netwerk overnemen.

Dus NAT is eenvoudig te vervangen door bijvoorbeeld een filter. Ik denk dat als je een goede firewall met IPv6 geconfigureerd hebt, kun je nog steeds efficiënt je netwerk beveiligen, zonder NAT te gebruiken. Het enige probleem is dat we er gewend aan zijn om NAT te hebben, en het is lastig om een andere manier van werken te accepteren, als we denken dat onze bestaande oplossing goed genoeg is.

Welke vragen krijg je, als consultant die bedrijven over IPv6 adviseert, het vaakst en wat is je antwoord?
Balin: De meest voorkomende vraag is of een bedrijf wel over IPv6 moet nadenken. We adviseren ze meestal om hun personeel te onderwijzen en op tijd met plannen te beginnen. Ik ben ook betrokken bij software quality reviews en daar krijgen we meestal vragen over de applicatielaag.

Maar de applicaties waar ze naar verwijzen zijn van een behoorlijk hoog niveau, dus meestal moeten ze alleen rekening houden dat de database en andere opslag/weergave apparaten genoeg bits toegewezen hebben gekregen. Deze applicaties gebruiken niet direct socket API's. Als ze dat zouden doen, moeten de ontwikkelaars ervoor zorgen dat ook IPv6 is te selecteren en te gebruiken.

In de afgelopen maanden hebben we ook een enquête gehouden om bewustzijn te verhogen. Eén van onze voornaamste vragen was natuurlijk of onze klanten al over IPv6 nadachten. Ik moet zeggen dat de antwoorden erg teleurstellend waren.

Paniekzaaiers zeggen dat IPv4-adressen opraken en dat er dan veel problemen zullen ontstaan. Het onderwerp kreeg veel aandacht, maar lijkt nu weer van de radar verdwenen te zijn. Kan de wereld wel zonder nieuwe IPv4-adressen functioneren, of is dit de stilte voor de storm?
Balin: Ja, het is mogelijk, maar alleen voor een korte tijd. Zoals ik eerder zei, zal het European RIR waarschijnlijk volgend jaar geen IPv4-adressen meer hebben. Dan zal er een impact zijn. Het wordt interessant om te zien hoe bedrijven reageren als ze geen nieuwe publieke adressen kunnen krijgen.

Natuurlijk zijn er andere alternatieven, zoals Large Scale NAT, maar dan moeten we gaan nadenken over het verlies van de voordelen van een open internet en hoeveel impact internetproviders op ons leven en internetverkeer zullen hebben. Is dat echt iets dat we willen? Dus ik wil zeggen dat dit inderdaad de stilte voor de storm is. Begin gewoon met plannen, verken de mogelijkheden en weet wat er in je eigen achtertuin staat qua infrastructuur.

Wil je meer informatie over het programma of je gratis aanmelden voor de Infosecurity beurs, ga dan naar Infosecurity.nl

Reacties (13)
11-10-2011, 12:03 door SirDice
Ze zullen waarschijnlijk ook met financiële verliezen te maken krijgen, omdat ze geen rekening met IPv6 hielden bij het aanschaffen van nieuw materiaal.
En als je er jaren geleden al mee gestart was kun je nu achterover leunen. Expertise zal waarschijnlijk gehuurd moeten worden dus die bedrijven krijgen het nog druk. Vervolgens valt iedereen over elkaar heen omdat ze allemaal tegelijk zo'n bedrijf in willen huren.

Met voortschrijdend inzicht had je jezelf een hoop ellende kunnen besparen.
11-10-2011, 12:08 door PeterB
Daar liggen dan wel mooie kansen voor ICTers die nu vanwege hun leeftijd met de nek worden aangekeken. Ervaren ICTers zijn veelal te duur meent men, maar de echte rekening van het inhuren van goedkope krachten krijgen ze dan alsnog om de oren...alleen wat eerder dan ze hoopten denk ik.
11-10-2011, 12:09 door PeterB
Heeft iemand nog een leuk adresje om een training IPv6 te volgen ;)
11-10-2011, 12:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-10-2011, 13:23 door SirDice
Door PeterB: Heeft iemand nog een leuk adresje om een training IPv6 te volgen ;)
Koop gewoon een goed boek. Zo heel veel anders is IPv6 nu ook weer niet.
11-10-2011, 13:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-10-2011, 13:47 door Anoniem
Door PeterB: Heeft iemand nog een leuk adresje om een training IPv6 te volgen ;)

Global Knowledge cursus centrum in Amsterdam. Heb hier goede ervaringen mee. Deze cursus heeft goed geholpen met het schrijven van een IPv6 migratieplan voor een bedrijf (als onderwerp van mijn afstudeerscriptie).
De trainer legt zaken heel goed uit en neemt de tijd.

En wat betreft de boeken kan ik het onderstaande aanraden:

1. (Basis en makkelijk te begrijpen)
Titel: Het ipv6 handboek voor de IT professional
Auteur: bellaard, m.
Druk/editie: 1
ISBN 10: 9081338021
ISBN 13: 9789081338028

2.
Titel: Deploying ipv6 networks (Cisco boek, veel gedetailleerder)
Auteur: popoviciu, c.p. levy-abegnoli, e. troan, o.
ISBN 10: 1587052105
ISBN 13: 9781587052101

3.
Titel: IPv6 security (Cisco boek, Zoals de titel al suggereert, ligt de focus heel erg op de nieuwe beveiligingsaspecten van IPv6)
Auteur: hogg, s., vyncke, e.
ISBN 10: 1587055945
ISBN 13: 9781587055942
11-10-2011, 18:32 door Anoniem
imac:~$ host -t AAAA www.security.nl
www.security.nl is an alias for securehosting.pine.nl.
imac:~$ host -t AAAA securehosting.pine.nl
securehosting.pine.nl has no AAAA record

Jammer... security.nl doet zelf nog geen IPv6.
(en is evenmin DNSSEC gesigned)
12-10-2011, 10:03 door Anoniem
Door SirDice:
Ze zullen waarschijnlijk ook met financiële verliezen te maken krijgen, omdat ze geen rekening met IPv6 hielden bij het aanschaffen van nieuw materiaal.
En als je er jaren geleden al mee gestart was kun je nu achterover leunen. Expertise zal waarschijnlijk gehuurd moeten worden dus die bedrijven krijgen het nog druk. Vervolgens valt iedereen over elkaar heen omdat ze allemaal tegelijk zo'n bedrijf in willen huren.

Met voortschrijdend inzicht had je jezelf een hoop ellende kunnen besparen.
Misschien zie ik het verkeerd... Bedrijven kunnen intern toch gewoon IPv4 aanhouden als je communicatie naar buiten toe, vanaf je proxy, maar IPv6 is?
12-10-2011, 13:16 door Anoniem
@anoniemen over boeken:

De basis kennis is bijna uit ieder boek te halen. Het grootste probleem is dat veel boeken al achterhaald zijn en dingen vertellen die uit eindelijk niemand is of gaat gebruiken.

Ik heb nog geen goed boek gezien dat de problemen met verschillende implementaties beschrijft aangeeft.

"Running IPv6" een boek van een Nederlands auteur is wat dat betreft nog het beste boek waarschijnlijk, maar die details zijn nu wel achterhaald omdat het boek uit 2006 is.

Deze websites zijn nog het beste denk ik:

http://www.getipv6.info/index.php/Main_Page
http://labs.ripe.net/Members/mirjam/ipv6-cpe-surveys
14-10-2011, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: @anoniemen over boeken:

De basis kennis is bijna uit ieder boek te halen. Het grootste probleem is dat veel boeken al achterhaald zijn en dingen vertellen die uit eindelijk niemand is of gaat gebruiken.

Ik heb nog geen goed boek gezien dat de problemen met verschillende implementaties beschrijft aangeeft.

"Running IPv6" een boek van een Nederlands auteur is wat dat betreft nog het beste boek waarschijnlijk, maar die details zijn nu wel achterhaald omdat het boek uit 2006 is.

Deze websites zijn nog het beste denk ik:

http://www.getipv6.info/index.php/Main_Page
http://labs.ripe.net/Members/mirjam/ipv6-cpe-surveys

Je stuit met de implementatie/migratie van IPv6 op verschillende soorten problemen afhankelijk van je huidige oplossing. Je kunt dus onmogelijk een boek hebben die alle mogelijke problemen beschrijft omdat dat er gewoon teveel kunnen zijn, en probleem X heeft persoon Y weer niets aan etc.

De boeken geven je over het algemeen de handvaten en de kennis om aan de slag te gaan, maar verwacht geen stappenplan of totaaloplossing o.i.d. (gaat ook een beetje moeilijk), dat zul je zelf uit moeten zoeken. Je bepaalt zelf of een bepaalde oplossing voor jou situatie werkt of niet.

En met basis bedoelde ik dat het boek "Het ipv6 handboek voor de IT professional" bij de basis blijft en dus niet in detail gaat op sommige zaken. Het is dus een goed boek om mee te beginnen als je er niets van afweet en niet al te diep op de stof wilt ingaan.
16-12-2013, 00:09 door VriendP
Maar de applicaties waar ze naar verwijzen zijn van een behoorlijk hoog niveau, dus meestal moeten ze alleen rekening houden dat de database en andere opslag/weergave apparaten genoeg bits toegewezen hebben gekregen.

Die applicaties zijn van een hoog niveau ja. Meestal niveau 7, tenzij er meer bits worden toegewezen. lol.
05-03-2014, 10:23 door Anoniem
(IPv6, voor degene die 'NAT' echt niet begrijpt, maar de oren wel graag naar de NSA laat hangen ;) ) L0L =>

APNIC IPv4 RIR: All Gone! 15th April 2011

IANA Central IPv4 Registry: All Gone! 1st February 2011

(http://www.ipv6.bt.com/IPv4-exhaustion-countdown.aspx)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.