image

Tor vraagt om donaties voor exit nodes

dinsdag 11 oktober 2011, 12:07 door Redactie, 2 reacties

Het Tor Netwerk biedt liefhebbers van anoniem surfen nu ook de mogelijkheid om geld aan exit nodes te doneren. Het netwerk wordt voor het grootste gedeelte door vrijwilligers onderhouden en staat zo goed als los van het Tor Project, dat de software ontwikkelt waarmee anoniem surfen mogelijk is. De software laat gebruikers via verschillende nodes verbinding met internet maken, waarbij men een ander IP-adres krijgt.

Een Tor-gebruiker die een website wil bezoeken, laat zijn verzoek via verschillende nodes lopen, totdat die bij de exit node komt. Die haalt de opgevraagde pagina op en stuurt die via een keten van andere nodes weer terug naar de gebruiker. Het Tor-netwerk is in dit geval afhankelijk van gebruikers die hun computer en internetverbinding als exit node instellen. Iets wat voor ongewenste gevolgen kan zorgen, zoals een politie-inval.

Donatie
Opsporingsdiensten en providers zien namelijk alleen het IP-adres van de exit node, en als ze onbekend met Tor zijn, kunnen ze denken dat de eigenaar van de exit node ook degene is die een verdachte website bezocht, spam verstuurde of een bedreiging uitte. Exit nodes spelen echter een belangrijke rol in het Tor-netwerk. Het Tor Project laat nu weten dat het ook mogelijk is om donaties te doen die de capaciteit en prestaties van het netwerk ten goede komen. Zowel Noisebridge als TorServers.net accepteren nu donaties voor het draaien van snelle Tor exit nodes.

Gebruikers kunnen nog altijd hun eigen exit node opzetten, maar veel gebruikers beschikken niet over voldoende bandbreedte. "Als het configureren en beheren van een snelle relay niets voor jou is, dan is het doneren van een deel van de hostingbudgetten van deze organisaties een uitstekende manier om anonimiteit, privacy en het omzeilen van censuur voor een grote groep mensen te steunen", aldus Mike Perry van het Tor Project.

Reacties (2)
11-10-2011, 13:26 door RickDeckardt
Ik denk dat de veiligheidsdiensten nog wel een potje hiervoor hebben...
11-10-2011, 22:58 door Anoniem
Door RickDeckardt: Ik denk dat de veiligheidsdiensten nog wel een potje hiervoor hebben...

Waarom? Die draaien zelf al snelle exit nodes. Waarom zouden ze andere nodes geld geven zodat die ook sneller worden? Dan wordt de kans dat iemand de exit node van de veiligheidsdienst kiest, kleiner.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.