image

ChristenUnie wil privacyknop voor OV-chipkaart

maandag 17 oktober 2011, 09:37 door Redactie, 9 reacties

De ChristenUnie wil van de OV-chipkaart een digitale portemonnee maken waarbij ook de privacy van de reiziger is gewaarborgd. Dat staat in een notie die Tweede Kamerlid Arie Slob minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft aangeboden. "De OV-chipkaart moet meer mogelijkheden dan nu; zo moeten reizigers naast hun treinreis ook met de kaart gebruik kunnen maken van de taxi, de buurtbus, het toilet op het station en hun croissantje er mee kunnen afrekenen", aldus Slob.

Vanaf 3 november dit jaar verdwijnen in heel Nederland de strippenkaarten en andere vervoersbewijzen en kan men naast de papieren treinkaartjes alleen nog reizen met de OV-chipkaart. Momenteel kosten de anonieme chipkaarten nog €7,50 en zijn ze maar op een beperkt aantal plekken verkrijgbaar, hier moet volgens de ChristenUnie verandering in komen. "De kaart moet verkrijgbaar zijn in elk winkelcentrum en op elk OV-knooppunt", merkt Slob op

Privacy
De kaart moet volgens het Kamerlid ook meer privacy bieden dan nu het geval is. "Handig dat je gegevens bewaard worden voor geld terug bij vertraging en declaraties bij je werkgever of verantwoording voor de belastingdienst, maar als je er zelf voor kiest moet je met één druk op de knop je reisgegevens kunnen verwijderen."

Het gaat dan om reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart die hun reisgegevens eerder dan de bewaartermijn van 18 maanden uit de administratie van de vervoerders moeten kunnen wissen. In eerste instantie werden reisgegevens 7 jaar bewaard, wat uiteindelijk naar 18 maanden werd teruggedrongen. Een motie van VVD-Kamerlid Charlie Aptroot om de bewaartermijn naar twee maanden terug te brengen werd door de Kamer afgeschoten.

Reacties (9)
17-10-2011, 10:08 door KwukDuck
Haha, en heel nederland trapt er met open ogen in...
17-10-2011, 11:19 door Anoniem
Bij Translink hebben ze met enige regelmaat een bewaartermijn van een minuten seconden.
Een kwetsbaarheid in het systeem is dat reizigers te maken krijgen met selectief geheugenverlies van hun reis door Translink.

Praktijkvoorbeeld:
- reiziger heeft 1 chipkaart op naam
- reiziger checkt in - poortje geeft het aan, er is verder niemand in de buurt
- reiziger komt op plaats van bestemming, bij poging tot uitchecken geeft het systeem aan dat de kaart is ingechecked
- reiziger probeert een paar minuten later uit te checken , dat lukt.
- reiziger kijkt thuis in het overzicht van transacties: EUR 10 boete wegens niet uitchecken.....!!!!!
17-10-2011, 11:23 door Preddie
Geachte meneer Slob,

zoiets is er al, naast het feit dat mevrouw Schultz dit feit ook gemist heeft. Wil ik u de Pinpas introduceren. Deze pas is van het zelfde formaat als van de OV-chipkaart alleen dan een stukje beter beveiligd en van een code voorzien. Mensen zou deze kan kunnen gebruiken om met de bus, trein, taxi, metro en andere vervoersmiddelen te gebruiken. Men hoeft deze kaart in principe nooit op te laden, daarnaast kun je met deze kaart een broodje kopen of een kop koffie doen. Je kunt met deze kaart zelf een nieuwe TV of een nieuwe auto kopen (afhankelijk van het saldo), je kunt er feitelijk alles mee. Deze kaart bestaat al jaren en vandaar de vraag bij een boel "simpel denkende mensen" waarom een extra kaart met andere techniek, waar apart voor betaald moet worden, vervolgens niet werkt of onveilig is en met als klap op de vuurpijl maar beperkt bruikbaar is. Tot slot zorgt het gebruik van de pinpas er voor dat mensen niet hoeven uit te checken omdat men vooraf de reis aangeeft waar men heen wilt, men krijgt vervolgens op papier een bewijs van betaling en daarmee een vervoersbewijs. Het niet hoeven uitchecken voorkomt extra handelingen, is makkelijker en verkleint de onnodige administratie aan de backend, die niet nodig geweest zou zijn zonder de huidige kaart.

Als kritisch burger van dit land vraag ik me dan ook welke mens met een gezond verstand dit ooit heeft kunnen bedenken ????

met vriendelijke groeten,

Een kritische Nederland burger,
(tenminste zover als ik met Nederlandse identiteit nog wil conformeren gezien het niveau van de mensen die dit soort ideeën bedenken)
17-10-2011, 11:34 door spatieman
de kans om porno toe te voegen aan de OVfail kaart zal eerder lukken, als de privacy waarborgen.
17-10-2011, 12:23 door Anoniem
@Predjuh Het verzamelen van OV-reisinfo voor godmagwetenwat kon schijnbaar niet via de pinpas.
17-10-2011, 12:50 door Anoniem
Eén kaart met daarop alles (pin, rijbewijs, sportlidmaatschap) zal uiteindelijk geopperd worden. Want vele pasjes zijn zo onhandig en vervelend, net zoals het papieren trein- en buskaartje zo vervelend en ouderwets was dat de OVchipkaart moest komen.
Zoals het BSN, een kapstok voor allerlei gegevens. Maakt het uitpluizen wat, waar en wanneer iemand allemaal doet een stuk makkelijker.
17-10-2011, 15:53 door Anoniem
Mooi verhaal van Predjuh. Naar mijn idee willen met die ovchipkaart informatie over je verzamelen en bewaren. Als ik ooit met de trein zal moeten gaan koop ik alleen een anonieme kaart en betaal ik die met contant geld.
17-10-2011, 17:00 door Anoniem
Gewoon alleen even bewaren om af te rekekenen en dan wissen,waarom moet inderdaad al dit alles zo lang bewaard worden?.
Zeker voor extra marketing doeleinden.
Maar ja is het tegenwoordig ook niet zo dat iemand toestemming moet geven alvorens er met zijn gegevens wordt omgesprongen?.
18-10-2011, 22:59 door Anoniem
Wat heb je in godesnaam aan mijn gegevens als ik met de trein ga.

Ga toch weg met die verzamel woede

Occupy OV kaart !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.