image

Android batterij-app blijkt privacybom

maandag 17 oktober 2011, 17:02 door Redactie, 11 reacties

Eigenaren van een Android-smartphone zijn het doelwit van apps die beweren de accuduur te verlengen, maar in werkelijkheid de privacy bedreigen, voor ongewenste kosten kunnen zorgen en de accuduur helemaal niet verbeteren. Het gaat om verschillende advertenties die Android-gebruikers waarschuwen dat ze hun accu moeten upgraden. De vervolgens aangeboden app zou het probleem oplossen.

Alleen het per ongeluk aanraken van de advertentie laadt het installatieprogramma van de app al. Volgens Andrew Brandt van Solera Networks gaat het hier om scareware, net als op Windows en Mac actief is. Ook daar verschijnen advertenties die internetgebruikers laten geloven dat hun computer besmet is of problemen heeft, om vervolgens een programma aan te bieden dat het zogenaamde probleem kan oplossen.

Battery Doctor
In tegenstelling tot Windows-gebruikers wordt er niet voor een zogenaamde virusbesmetting gekozen, maar om problemen met de accu. Veel smartphone-gebruikers maken zich nog geen zorgen over virussen op hun telefoon, maar zijn wel bang voor een lege accu. De apps in kwestie, Battery Doctor en Battery Upgrade, verlengen de accuduur niet. Daarnaast verzamelen ze het adresboek, telefoonnummer, gebruikersnaam en e-mailadres en het IMEI-nummer.

Met deze gegevens zou een aanvaller gesprekken en sms-berichten kunnen onderscheppen. Ook het aanroepen van dure telefoonnummers en versturen van sms-berichten zou mogelijk zijn.

Betaalsysteem
Volgens Kevin Mahaffey van mobiele beveiliger Lookout, kiezen criminelen graag voor smartphones, omdat ze direct geld opleveren. "In tegenstelling tot je pc, heeft een telefoon een unieke verbinding met een betaalsysteem, namelijk via de telecomaanbieder. Dat is het eerste wat aanvallers proberen te misbruiken als ze je telefoon kapen." Ook Mahaffey waarschuwt voor het bellen van dure telefoonnummers en het versturen van dure sms-berichten door mobiele malware, aangezien dit de criminelen meteen geld oplevert.

Reacties (11)
17-10-2011, 18:08 door pErSoNaLiTy
Geld dit ook voor andere zoals Iphone? Had hem geinstalleerd maar na dit te lezen veiligheidshalve maar verwijderd.
17-10-2011, 20:16 door Anoniem
Op de iPhone zal je dit niet meemaken door het (veel te) strenge beleid van Apple :)

Tsja als je zo dom omgaat met je Android kan je er donder op zeggen dat zoiets gebeurt.
Hoe kan nou een EXTRA app zorgen voor minder verbruik? Denk toch eens na.
19-10-2011, 07:11 door TD-er
Door Anoniem: Op de iPhone zal je dit niet meemaken door het (veel te) strenge beleid van Apple :)

Tsja als je zo dom omgaat met je Android kan je er donder op zeggen dat zoiets gebeurt.
Hoe kan nou een EXTRA app zorgen voor minder verbruik? Denk toch eens na.
Het idee achter dit soort apps is dat het aanpassen van de instellingen van je OS kan zorgen voor lager energieverbruik door bijvoorbeeld de timeout van het afsluiten van niet actieve apps aan te passen. Of het vaker op een lagere frequentie forceren van je CPU.
Kortom er is zeker wel wat mogelijk.
Dus om dan mensen voor dom uit te maken omdat ze proberen langer met de smartphone accu te kunnen werken gaat een beetje ver.
En de app-stores van Apple en Google zijn niet zo verschillend. Wanneer er malware doorheen komt zal dat waarschijnlijk net zo makkelijk verwijderd worden.
19-11-2011, 19:44 door Anoniem
Kan iemand mij alsjeblieft vertellen hoe ik van Batterij Upgrade afkom ? Moet hiervoor betalen en vind nergens het nummer nog waar ik naar moet smsen om het te stoppen!
19-12-2011, 18:35 door Anoniem
kun je ook van die reclame afkomen???
17-02-2012, 20:23 door Anoniem
Had hem ook geinstalleerd en verwijderd maar ik blijf reclame ontvangen? Hoe kom ik hier vanaf?
27-03-2012, 07:46 door Anoniem
Door Anoniem: Had hem ook geinstalleerd en verwijderd maar ik blijf reclame ontvangen? Hoe kom ik hier vanaf?
Ik heb hetzelfde probleem. Weet er echt niemand hoe je hier van af kan komen?
25-05-2012, 11:45 door Anoniem
Is er al een oplossing gevonden?

Ik heb de app namelijk ook al verwijderd, maar blijf last houden van deze reclames.
06-06-2012, 17:40 door Anoniem
Zet Vinkje Google AdMob-advertenties uit, bij play store instellingen
22-11-2012, 09:02 door Anoniem
Helaas zijn het niet alleen android gebruikers die getroffen zijn door de makers van deze Apps. Wij als bedrijf “BatteryUpgrade.com” worden helaas vaak verward met de ontwikkelaars van deze malware.

Wij maken geen apps om te accuverbruik te verbeteren: wij verkopen juist accu’s voor mobiele apparaten. Dat doen we al sinds 2004. De “Battery Upgrade” malware die sinds 2011 in de omloop is zorgt dus voor een negatieve klank van onze naam.

Bij deze willen we nog even benadrukken dat wij niets met deze malware te maken hebben en betreuren als hier verwarring over bestaat.
Meer hierover kun je ook lezen op: http://bit.ly/UjLuyT
31-08-2014, 05:27 door Anoniem
Is CleanMaster wel een goede app?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.