image

VS overwoog cyberaanval tegen Khadaffi

dinsdag 18 oktober 2011, 09:25 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse regering heeft overwogen om via cyberaanvallen de luchtverdediging van de verdreven Libische dictator Moammar Khadaffi uit te schakelen. Hoe de Amerikanen dit precies wilden doen blijft volgens de New York Times geheim, maar het doel was het inbreken op de militaire communicatieservers en zo te voorkomen dat de radarsystemen informatie over geallieerde vliegtuigen aan de raketinstellingen konden doorgeven.

Verschillende ambtenaren en militairen waren bang dat het een precedent voor andere landen zou scheppen, met name Rusland of China, om dit soort aanvallen zelf uit te voeren. Daarnaast waren er ook twijfels of de aanval op zo'n korte termijn was uit te voeren en of de Amerikaanse president hier wel de bevoegdheid toe had.

Uiteindelijk werd het plan voor een cyberoffensief dan ook verworpen en werden traditionele raketten gebruikt voor het uitschakelen van de luchtverdediging.

Reacties (3)
18-10-2011, 10:23 door Anoniem
"Verschillende ambtenaren en militairen waren bang dat het een precedent voor andere landen zou scheppen, met name Rusland of China, om dit soort aanvallen zelf uit te voeren."

Ah vandaar dat ze het ontkennen. Immers zijn er wel degelijk cyberaanvallen uitgevoerd op doelen in Libie. Overigens zijn er al lang precedenten, denk aan de cyberconflicten tussen Rusland en Estland respectievelijk Georgie.
18-10-2011, 12:23 door Anoniem
@Anoniem 10:23
Bron graag. Klinkt als een spannend boek.
20-10-2011, 17:49 door spatieman
niet meer nodig.,
hij is gestopt met roken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.