image

"Internetbankieren veiliger met IE en Firefox"

woensdag 19 oktober 2011, 11:03 door Redactie, 13 reacties

Wie wil internetbankieren kan beter Internet Explorer of Firefox gebruiken, aangezien veel beveiligingssoftware gebruikers van alternatieve browsers zoals Google Chrome, Opera en Safari niet tegen phishingaanvallen beschermt. Het Oostenrijkse AV-Comparatives testte de phishingfilters van negentien security suites. IE werd door alle producten ondersteund, terwijl Firefox alleen door Qihoo niet werd herkend. Tien anti-virusbedrijven bieden geen ondersteuning van Chrome, terwijl dit bij er Opera en Apple Safari twaalf zijn.

Volgens AV-Comparatives beschikken alle browsers over een eigen phishingfilter, "maar vanwege de complexiteit en hoeveelheid social engineering scams en phishing-pogingen, is het verstandig om ook de anti=phishing features van beveiligingssoftware te gebruiken", zo laat het testorgaan weten.

Ondersteuning
van de geteste producten herkent Webroot de meeste phishingsites, maar veroorzaakt ook de meeste false positives waarbij legitieme banksites voor een phishingpagina werden aangezien. De scanner van K7 gaat één keer in de fout, terwijl de overige security suites geen vals alarm geven. Op de tweede plaats qua detectie staat eSafe, gevolgd door McAfee.

"Praktisch alle beveiligingssoftware ondersteunt de mainstream browsers, zoals Internet Explorer en Firefox, terwijl slechts een aantal ook andere browsers ondersteunt. Vanwege dat kan het veiliger zijn om een ondersteunde browser te gebruiken om bijvoorbeeld te internetbankieren", concludeert AV-Comparatives.

Reacties (13)
19-10-2011, 11:17 door 0101
Wat ze d'r dan weer niet bij vertellen is dat de meeste banking trojans ook alleen deze twee browsers (of zelfs alleen IE) ondersteunen.
Prachtig rapport weer, dit :-P
19-10-2011, 11:26 door svenvandewege
Ze adviseren dus om twee anti-phishing filters tegelijk te draaien (van de browser and van het beveiligingspakket). Naar mijn ervaring wordt het surfen er dan niet sneller door. Beetje jammer van het advies. Maar goed ieder zijn eigen mening natuurlijk. Zo zijn er waarschijnlijk ook mensen met 2 antiviruspakketten op hun pc...
19-10-2011, 11:26 door Anoniem
Door 0101: Wat ze d'r dan weer niet bij vertellen is dat de meeste banking trojans ook alleen deze twee browsers (of zelfs alleen IE) ondersteunen.
Prachtig rapport weer, dit :-P

Maar voor een phishing site hoeven ze niet persé een trojan te gebruiken, iemand zo gek krijgen dat ze naar de site gaan is dan voldoende.
19-10-2011, 12:04 door 0101
@Anoniem 11:26
Weet ik, ik probeer aan te geven dat er ook (flink wat) te zeggen valt tegen de stelling "Wie wil internetbankieren kan beter Internet Explorer of Firefox gebruiken".
19-10-2011, 12:25 door Anoniem
Door svenvandewege: Ze adviseren dus om twee anti-phishing filters tegelijk te draaien (van de browser and van het beveiligingspakket). Naar mijn ervaring wordt het surfen er dan niet sneller door. Beetje jammer van het advies. Maar goed ieder zijn eigen mening natuurlijk. Zo zijn er waarschijnlijk ook mensen met 2 antiviruspakketten op hun pc...

Zelf gebruik ik Firefox (ingebouwde anti-phishing filter) en een commerciële anti-phishing filter (Symantec). Ik merk geen extra vertragingen, ik denk dat de impact hierop echt minimaal is.
19-10-2011, 14:03 door tuxick
Uhm, als je niet in phishing trapt maakt het dus niet uit. Lekker misleidende titel/inleiding dus.
19-10-2011, 14:44 door Anoniem
Het veiligste is om helemaal niet te internetbankieren. Doe ik dus ook niet, want ik vertrouw het gewoon niet.
19-10-2011, 15:54 door Anoniem
Wat ik me dan weer af vraag bij deze test is, waarom ze comodo internet security niet testen.
19-10-2011, 17:08 door Euro10000
Veilig internet bankieren is heel gemakkelijk.
Een oude/of 2e pc, harde schijf en mbr goed wissen.
Linux installeren.

Pc eerst updaten,
dan geldzaken alleen op deze pc regelen,
Dus internet bankieren, op website's kopen, paypal, etc.

Simpeler kan niet.
En om windows 100% dicht te houden is bijna niet mogelijk, zeker als je veel op je pc doet.
Indien je het niet weet, met linux heb je geen firewall en geen virusscanner en geen anti spyware programma's nodig.
(heb net mijn 3 jaar oude linux gescand met bootable virusscanners, 0, ja 0 virussen of ander rotzooi).
19-10-2011, 17:29 door Anoniem
Door Euro10000: Indien je het niet weet, met linux heb je geen firewall en geen virusscanner en geen anti spyware programma's nodig.
(heb net mijn 3 jaar oude linux gescand met bootable virusscanners, 0, ja 0 virussen of ander rotzooi).

Auw auw auw, dit is altijd zo'n gevaarlijke houding. Zou hier voorzichtig mee zijn.
a) Met Linux wil je nog steeds een firewall hebben. Als iemand met kwade bedoelingen binnen probeert te dringen wil je geen onnodige poorten open hebben staan. De meeste moderne varianten van Linux (als niet alle) hebben ook gewoon standaard een firewall.
b) Virussen voor Linux zijn zéér zeldzaam, deels omdat het moeilijker is om een virus voor Linux te maken, deels omdat Linux nou eenmaal door heel mensen gebruikt wordt. Dit betekent niet dat je géén virussen kunt oplopen. Onder Linux ben je ook niet 100% veilig.
19-10-2011, 21:08 door spatieman
het is zowiezo onveilig windows te gebruiken voor internet banking..
genoeg kleine linux distro's geschikt zijn en van CD gedraait kunnen worden.
02-11-2011, 09:56 door Wisperbird
Denk dat weer een actie is om IE te promoten. Gebruik als je dat wilt een security suite die wel met chrome samen werkt.

1) Chrome gecombineerd met gmail, waarschuwt mij altijd. B.v. fishing mails belanden automatisch in de spam folder. Ik zie de waarschuwing alleen op de site van de ING of als ik zo dom ben om er toch op te klikken in de spam folder.
2) In Linux staan je poorten standaard dicht.
3) het advies van Spatieman is afdoende, moet ik misschien ook maar eens doen.
Een bootable CD maken die automatisch naar internetbankieren gaat, met chrome uiteraard.

Advies; gooi Rotmail weg en gebruik TwoStepVerificatie.

Let wel op dat het niet waar is dat je de extra code voor b.v. synchronisatie of de GoogleTalk app niet hoeft te onthouden, je zult op elke PC de zelfde code moeten gebruiken.
10-01-2012, 16:07 door Anoniem
Ik heb mij nog niet ingelogt omdat ik niet zeker van het fenomeen Internet bankieren ik zal aan mijn persoonlijke bank langs gaan om over de mogelijkheid te bespreken een Internet code aanvragen voor ik me aan begin.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.