image

Google versleutelt zoekmachine voor gebruikers

woensdag 19 oktober 2011, 11:20 door Redactie, 4 reacties

Google gaat standaard alle zoekopdrachten van ingelogde gebruikers versleutelen. De zoekgigant biedt al enige tijd een versleutelde versie van de zoekmachine via encrypted.google.com, maar dit staat niet standaard ingesteld. "Nu zoeken een steeds meer aangepaste ervaring wordt, erkennen we het belang om de gepersonaliseerde zoekresultaten die we bieden te beschermen", zegt Google's Evelyn Kao.

Het is met name bedoeld voor gebruikers van openbare WiFi-netwerken, zoals een hotspot in een internetcafé. Gebruikers die geen Google-account hebben of niet ingelogd zijn, kunnen voortaan zelf naar https://www.google.com gaan.

Zoekopdracht
De aanpassing betekent ook dat websites die clicks van Google zoekresultaten ontvangen, niet meer de zoekopdracht van de gebruiker zullen zien, hoewel het nog steeds zichtbaar is dat de gebruiker van Google afkomstig is. Websites kunnen daarnaast ook een lijst met de duizend meest gebruikte zoekopdrachten krijgen waardoor gebruikers op de website kwamen.

Van gebruikers die tijdens het zoeken op advertenties klikken wordt de zoekopdracht wel naar de adverteerder doorgestuurd, zodat die de effectiviteit van de advertenties kan meten.

Reacties (4)
19-10-2011, 11:27 door Anoniem
Op zich een goede zaak natuurlijk, maar het echte probleem qua veiligheid en privacy is wat Google zelf met de vergaarde gegevens doet.
20-10-2011, 11:38 door Anoniem
Helaas alleen voor ingelogde gebruikers, en niet op google.nl niveau heb ik begrepen.
20-10-2011, 15:24 door Mysterio
Door Anoniem: Helaas alleen voor ingelogde gebruikers, en niet op google.nl niveau heb ik begrepen.
Men geeft niet ingelogde gebruikers het advies om direct naar https://www.google.com te gaan.
20-10-2011, 21:16 door Spiff has left the building
Niet security-gerelateerd, maar wel wat opvallend -
De resultaten (voor niet-ingelogde gebruikers) van https://www.google.com/ en https://encrypted.google.com/ zijn verschillend.

Die van https://www.google.com/ komen overeen met die van http://www.google.com/ncr
die van https://encrypted.google.com/ komen ongeveer overeen met die van http://www.google.nl maar niet exact...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.