image

Waarom geven mensen privégegevens aan vreemden?

woensdag 19 oktober 2011, 11:49 door Redactie, 4 reacties

Mensen willen graag informatie met anderen delen, dat is de reden waarom we persoonlijke informatie aan vreemden geven. Als het gaat om een vreemde de route naar de bushalte te geven (informatie), een vreemde naar de bushalte te brengen (dienst) of voor een vreemde een buskaartje te betalen (goederen), zullen de meeste mensen de informatie geven, maar niet hun geld.

"En zo werkt de maatschappij, we delen, en we delen met name informatie, omdat het ons weinig kost en de maatschappij helpt om efficiënter te functioneren", zegt Sean Sullivan van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. Hij verwijst naar een idee van Clay Shirky, die stelt dat privacy een manier is om de informatiestroom te beheren.

Evolutie
De grote vraag die bij privacy speelt, is dat we niet van het ene gemaakte systeem naar een ander gemaakt systeem met andere kenmerken bewegen, maar dat we van een geëvolueerd systeem naar een gemaakt systeem gaan. "Het beheren van onze privacy is geen natuurlijke handeling", laat Shirky weten.

Privacy werd in het verleden beschermd omdat het lastig was om mensen te bespioneren. Sullivan merkt op dat platformen zoals Facebook een nieuw uniek probleem met zich meebrengen, waarvoor ook nieuwe oplossingen nodig zijn, in plaats van bestaande filters aan te passen. Ook Shirky benadrukt dat we niet met een "informatie overload" te maken hebben, maar dat onze filters falen.

Reacties (4)
19-10-2011, 12:05 door Mysterio
Als het gaat om een vreemde de route naar de bushalte te geven (informatie), een vreemde naar de bushalte te brengen (dienst) of voor een vreemde een buskaartje te betalen (goederen), zullen de meeste mensen de informatie geven, maar niet hun geld.
Ik vind het wat ver gaan om alle informatie meteen privégegevens te noemen.

Er zijn gegevens die worden gebruikt om de maatschappij te dienen. In een zeer direct geval: bij besmettelijke ziektes is het handig om dit te delen met bijvoorbeeld een dokter, zodat niet iedereen dit krijgt. Er is niets mis met het delen van die informatie aan de juiste partij.

De stelling is te zwart-wit. Er zijn zaken die je niet aan de grote klok wilt hangen, maar wel met je vrienden bespreekt. Als het de bedoeling is om dit via Facebook met je vrienden te doen, maar door de ondoorzichtigheid van Facebook blijkt dit niet helemaal te lukken, dan is dat niet zozeer de schuld van de gebruiker.

Ik denk dat de meeste mensen prima weten welke informatie ze met wie willen delen, maar daar niet altijd in slagen. Er is namelijk niets mis met informatie delen, er is iets mis met de informatie geilheid van tegenwoordig. Waar we vroeger oude vrouwtjes ervan beschuldigde alles te willen weten, zitten we met bedrijven die alles willen weten.

Als we het dan toch over evolutie hebben... Biologisch gezien zijn wij groeps'dieren'. Het succes van de mensheid komt ook door de groep, de samenwerking, het delen van informatie. Een mens alleen kan nooit een microprocessor bouwen, maar groepen mensen over de jaren heen, is het wel gelukt.

Een mens alleen stelt weinig voor, de kracht van de mensheid zit h'm in de groep. Nu weten we zelf wel wat een groter belang dient en wat privé is. En zelfs de meest gevoelige informatie zijn we geneigd om te delen... Al is het maar om te weten of het nog steeds 'normaal' is.
19-10-2011, 13:33 door spatieman
/sarcasmo mode

Wie ben jij !, en wat moet je van me ?, vraag me niet uit, wie denk jij dat je bent..
20-10-2011, 10:43 door Anoniem
Ik: Kan je me even vertellen welke route ik het best naar de supermarkt kan nemen?
Voorbijganger: Nee, dat is privé.
Ik: WTF!

Goh, we kunnen ook doorschieten jongens. In wat voor samenleving zitten we als we elkaar nier meer eens willen helpen?
20-10-2011, 11:11 door Mysterio
Door Anoniem: Ik: Kan je me even vertellen welke route ik het best naar de supermarkt kan nemen?
Voorbijganger: Nee, dat is privé.
Ik: WTF!

Goh, we kunnen ook doorschieten jongens. In wat voor samenleving zitten we als we elkaar nier meer eens willen helpen?
Ja maar ja maar zo meteen wordt deze informatie gebruikt om statistisch te onderzoeken naar welke supermarkt het meest wordt doorverwezen! Je weet immers maar nooit! ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.