image

Nieuwe telefoon voor lekke Android-toestellen

zondag 30 oktober 2011, 21:08 door Redactie, 9 reacties

Veel eigenaren van een Android smartphone zullen in het geval van een beveiligingslek een nieuwe telefoon moeten kopen, aangezien er geen updates voor allerlei oudere toestellen verschijnen. Dat ontdekte Michael Degusta. Hij bekeek achttien Android-toestellen en kwam tot een nare conclusie voor Android-eigenaren. Waar iPhone-gebruikers over de laatste versie van het besturingssysteem (OS) beschikken, is dat bij Android een geheel ander verhaal.

Zeven van de achttien toestellen hebben nooit over een recente versie van het OS beschikt. Terwijl twaalf van de achttien slechts een paar weken of minder over een recente versie beschikten. Tien van de achttien toestellen liepen twee versies achter tijdens de tweejarige contractperiode.

Exploit
Elf van de achttien toestellen ontvingen binnen een jaar na uitkomen geen updates meer. Dertien van de achttien toestellen kregen geen updates meer voordat de verkoop van het apparaat werd gestopt of kort daarna. Vijftien van de achttien toestellen draaien geen Gingerbread, de versie die in december 2010 verscheen en waar inmiddels een bekend beveiligingslek in zit dat actief door malware wordt misbruikt.

Onlangs lanceerde Google "Ice Cream Sandwich", de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. Tenminste zestien van de achttien toestellen die Degusta onderzocht zullen nooit naar deze versie upgraden, ook al bevinden de toestellen zich nog in de contractperiode.

Daarbij lopen de toestellen niet alleen een nieuw besturingssysteem mis. Ook andere problemen in de oude toestellen worden zeer waarschijnlijk nooit opgelost, tenzij gebruikers hun telefoon unlocken en een aangepast OS installeren. Volgens Degusta zal het probleem alleen maar toenemen, aangezien de fabrikanten nu al elk tenminste twintig modellen aanbieden, vaak in combinatie met verschillende telecomaanbieders.

Reacties (9)
30-10-2011, 21:21 door Anoniem
"Waar iPhone-gebruikers over de laatste versie van het besturingssysteem (OS) beschikken, is dat bij Android een geheel ander verhaal. "

Uhm... m'n 3G draait anders mooi wel oude software. Ok, dat is inmiddels een best oud mobieltje, maar geen security update meer te krijgen ervoor.
30-10-2011, 21:26 door Anoniem
Hiervoor is gelukkig een oplossing:
Telefoon rooten en custom ROM installeren.

Cyanogenmod is een goed voorbeeld van een ROM die zeer frequent bijgewerkt wordt.
Ook MIUI is snel up-to-date.

Ik heb zelf een HTC Desire. Volgende de fabrikant kan ik never nooit op android 2.3.7 draaien. Dankzij MIUI draai ik inmiddels alweer 2 weekjes op 2.3.7 zonder gekke problemen.

In mijn ogen is dit met name te wijten aan de gebrekkige implementatie van de ROMS die door de fabrikanten wordt ontwikkeld. Helaas weet niet iedereen de weg naar de custom ROMS te vinden.
30-10-2011, 22:39 door Anoniem
Door Anoniem: Hiervoor is gelukkig een oplossing:.....

Ja, maar ik vind het geen oplossing want vaak zitten er niet eens alle functionaliteiten op + geen support vanuit de fabrikant. Plus het is best een vage procedure, en zeker voor normale gebruikers.

Michael heeft hier gewoon een goed punt te pakken die toch al wel bekend was. Wel slecht dat daar niet op voort geborduurd wordt.

Sowieso, wat moet je doen als een app niet werkt of crashed. Neem nou Google talk bijvoorbeeld, de cache leeggooien is een optie, opnieuw installeren is een optie. Maar voor dat laatste moet je toch even mooi allerlei verschillende handelingen verrichten en andere apps downloaden om dat voor elkaar te krijgen. Veel gebruikers nemen gewoon een factory default maar dat is de slechtste oplossing ooit. Als ik naar de fabrikant bel over dit soort problemen (in mijn geval htc/twee verschillende versies) dan geven zij als oplossing alleen de factory default. Conclusie.. Als een factory default niet werkt kun je hem pas opsturen o.i.d. binnen de garantieperiode.
31-10-2011, 00:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-10-2011, 07:53 door WhizzMan
Maak mobiele providers verantwoordelijk voor gehackte telefoons die binnen de contractsperiode vallen, als deze gelocked zijn. Als je je provider aansprakelijk kan stellen voor schade door bekende lekken omdat ze die niet fiksen, zullen ze wel betere afspraken met fabrikanten gaan maken over updates, in ieder geval tijdens de periode. Op die manier ga je in ieder geval twee jaar updates kunnen krijgen op een toestel. De meeste halen die twee jaar en zijn daarna toch zo ver versleten en outdated, dat ze niet meer gebruikt worden daarna.
31-10-2011, 16:05 door SirDice
Door WhizzMan: Maak mobiele providers verantwoordelijk voor gehackte telefoons die binnen de contractsperiode vallen, als deze gelocked zijn. Als je je provider aansprakelijk kan stellen voor schade door bekende lekken omdat ze die niet fiksen, zullen ze wel betere afspraken met fabrikanten gaan maken over updates, in ieder geval tijdens de periode. Op die manier ga je in ieder geval twee jaar updates kunnen krijgen op een toestel. De meeste halen die twee jaar en zijn daarna toch zo ver versleten en outdated, dat ze niet meer gebruikt worden daarna.
Ik vraag me af of daar de mobiele providers verantwoordelijk voor moet maken. Is het niet nu al zo dat een apparaat dat binnen een bepaalde termijn stuk gaat gewoon vervangen dient te worden?

Je mag er volgens mij van uitgaan dat als jij een telefoon, met een 2-jarig contract, neemt je ook mag uitgaan dat die telefoon 2 jaar lang goed werkt. En als er bugs in de software zitten werkt de telefoon niet goed. Je zou kunnen argumenteren dat het dan om een ondeugdelijk product gaat. Dus of de leverancier moet met een software update komen, of de telefoon moet omgeruild worden voor een ander, vergelijkbaar, exemplaar.
31-10-2011, 16:20 door Anoniem
Volgens mij kan je op de site van HTC gewoon updates downloaden voor alle modellen. Het installeren hiervan is echt een fluitje van een cent. Meer dan een usb kabel aansluiten en een bestandje dubbelklikken is het bijna niet. Of deze allemaal up to date zijn weet ik niet (ik doe het via custom roms), maar ik heb er nog nooit issues mee gehad vroeger.

Wil je aan de gang met custom roms van bv XDA developers forum... is dat ook echt niet zo moeilijk als hierboven wordt beweerd. Wel zul je je even moeten inlezen in een van de topics, maar het staat er echt in lekentaal (ja sorry wel int engels) uitgelegd. Ik draai al ruim een jaar Cyanogenmod, en dat werkt perfect. Alles functioneel, terwijl mijn toestel (HD2) daar orgineel niet eens mee komt. Sterker nog, t is orgineel een Windows Mobile device. (Maar dat was echt huilen met de pet op)

Ik denk dat als je gewoon alleen apps uit de normale market download en een beetje oplet waar je wel niet op gaat klikken in allerlei mails en links er echt niks zal/kan gebeuren. Als je echt bewust aan de gang gaat met malafide apps, weet je dat waarschijnljik zelf ook wel 100%. Want anders kom je niet op dat idee. Ik kom in ieder geval niet zomaar vanuit mijn device op een malafide market. Dat moet je echt bewust zoeken. Of bewust op vage links gaan klikken in je mail. Dus als je dat toch doet, dan moet je ook niet huilen doen als't misgaat. Net zoals dat iedereen het heel normaal vind dat je niet gaat autorijden zonder rijbewijs. Of dat het vrij gewoon is dat er ongelukken komen als je door rood rijd.

Provider aansprakelijk maken/houden? Komop zeg, wat een amerikaanse onzintoestanden. Claimen maar jongens. Eigen verantwoordelijkheid is schaars tegenwoordig.
Als ze zouden gaan snuffelen in ons netwerkverkeer om te kjiken of het al dan niet valide is, gaan we weer zeiken dat we privacy willen.... zucht. Neem toch eens eigen verantwoordelijkheid!
31-10-2011, 23:06 door Anoniem
Ik was al boos op Apple omdat mijn ipod touch 2nd generation niet meer naar iOS 5 kan upgraden. Toen ik die kocht stond daar iOS versie 1.x op. Heb ik die toch wel kunnen updaten naar 2.x, 3.x en 4.x.

Ik vind dit heel erg. Als je naar de grafiek kijkt zie je dat daar telefoons opstaan die nog nooit de laatste Android versie gedraaid hebben. Zelfs 2 Motorola's die in hun eerste jaar al 3 major versies achterlopen.


Wil je aan de gang met custom roms van bv XDA developers forum...
Als je een custom rom installeerd dan is je garantie ook weg.
De fabrikant layer is dan ook weg. (Is in sommige gevallen wel een voordeel)
Wat doe je als hij bricked tijden het installeren van een custom ?

Langs de andere kant gebruik ik ook een Blackberry Bold 9000 met een BB OS 4.x op die weigert zich te laten updaten.
01-11-2011, 09:07 door Anoniem
Hmm voor de prijs van een Iphone, koop je soms wel drie android toestellen, dus wat dat betreft maakt het ook weinig uit....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.