image

"Windows Vista was lelijke stiefzus"

woensdag 2 november 2011, 08:15 door Redactie, 16 reacties

Windows Vista was de lelijke stiefzus waar niemand mee wilde dansen, maar Windows 7 begint steeds meer op Assepoester te lijken. Dat zegt Aodhan Cullen, CEO van meetbedrijf StatCounter. In oktober wist Windows 7 voor het eerst Windows XP te verslaan. "Ondanks dat Microsoft Windows XP in de keuken probeerde te houden, heeft het besturingssysteem het laatste decennium een enorme loyaliteit behouden. Het lijkt erop dat het jongere Windows 7 nu in de rol van Assepoester verschijnt."

Uit de cijfers blijkt dat Windows 7 al sinds april van dit jaar het populairste besturingssysteem in de Verenigde Staten is, gevolgd in juli door Europa. In Azië is Windows XP met 55% nog altijd de onbetwiste marktleider, en volgt Windows 7 op afstand met 36%. In Nederland bezet Windows 7 al sinds maart de nummer één positie.

Inmiddels heeft het platform hier een marktaandeel van 43% veroverd, gevolgd door Windows XP met 25,4%. Vista is derde met 18,2%, ruim meer dan Mac OS X, dat met 8,8% vierde is.

Reacties (16)
02-11-2011, 08:38 door spatieman
ik ruik een wij van WC eend gehalte.
02-11-2011, 09:05 door maxton
eigenlijk niet zo wonderbaarlijk, iedereen die een pc/laptop koop, zit aan microsoft vast! en elk moment word wel zo een pc verkocht waar ook ter wereld, en dan ja hahahaha verenigde staten? die leven daar in materialisme dus.
En nu krijgen ze naampjes??? zijn we millennium/ ME longhoorn enz vergeten? wij zijn proefdieren en moeten er nog voor betalen ook nog, en of het allemaal echt een verbetering is? het draait hier niet om de consument maar om het grote geld!
zo ben ik kwijt leve opensource hahaha
02-11-2011, 10:18 door Above
Alleen om dit soort non-news zou je al over willen stappen op een Linux distro zoals Mandriva. Een Windows 7 OS wat standaard geleverd wordt aan de consument als ze een computer aanschaffen via een webwinkel of Mediamarkt en dergelijke. Voor bedrijven geld hetzelfde met HP en Dell enz. Ja, dat is eerlijke concurrentie:\.
02-11-2011, 11:09 door Anoniem
of een ipad met linux erop...waarom moet ik vast zitten aan ios ? of is apple te aardig dat wat voor M$ geld niet voor hun geld...?
02-11-2011, 11:18 door Anoniem
Als Apple ooit zijn OS vrij geeft de markt in, kan Microsoft wel inpakken !
02-11-2011, 12:02 door Mysterio
Door Above: Alleen om dit soort non-news zou je al over willen stappen op een Linux distro zoals Mandriva. Een Windows 7 OS wat standaard geleverd wordt aan de consument als ze een computer aanschaffen via een webwinkel of Mediamarkt en dergelijke. Voor bedrijven geld hetzelfde met HP en Dell enz. Ja, dat is eerlijke concurrentie:\.
Helaas is daar geen markt voor. Het idee is in 2007 al meerdere malen besproken in Europa en verschillende winkels hebben een poging gedaan, maar Linux verkoopt gewoon niet. Mensen kopen inderdaad een goedkopere PC, maar kunnen er vervolgens niet mee werken.

Het is niet alleen dat op zo goed als elke PC standaard een Windows zit, maar als de kinders huiswerk moeten maken, als moeders de digitale camera op de computer aansluit is Windows meestal nodig. De discussie hebben we vaker gevoerd en zal nog vaak gevoerd worden en moeten worden. Zolang leveranciers geen goede Linux ondersteuning bieden, zolang er voor hen geen markt is om erin te investeren, zolang gebruikers sporadisch Linux gebruiken, zal het een eindeloze discussie blijven.

OT: Vista was niet de lelijke stiefzus, eerder de stiefzus met een mooi koppie maar met lamme armen en benen.
02-11-2011, 12:04 door Anoniem
Door spatieman: ik ruik een wij van WC eend gehalte.

Ik ruik dat iemand niet heeft gekeken waar deze gegevens vandaan komen.
Hint : het komt niet van Microsoft vandaan.
02-11-2011, 12:16 door Keyser Soze
Ik hoop dat ze bij M$ er goed van geleerd hebben!!
Anders komt het nooit meer goed met dat mooie bedrijf."
I' STILL LOVE WINDOWS 7'
----------------------------------------------------------------------------------------------
Das mijn mening...
02-11-2011, 13:07 door Anoniem
Zooooo dramatisch slecht als er sommigen wel durven te beweren was Vista nu ook weer niet.
Ik heb er op een andere pc nog eentje draaien home premium 64bit die echt niet moet onderdoen aan mijn Win7 Professional 64bit. Weer wat configuratiegerommel zeker...
Op enkele kleine details na die men opgelost heeft in Win7 werkte het prima die Vista, uiteraard voor wat ik het als thuisgebruiker maar nodig heb.
02-11-2011, 13:21 door Duck-man
@1 statcounter telt alleen maar de user agent en heeft geen link met MS. Verder is het ook geen reclame praatje slechts een constatering.
Vraag in hoever de telling klopt. Veel FF gebruikers blokken dit soort tel site's
Op hoofd lijnen zal het verhaal vast wel kloppen. En ja als je geen XP machines meer verkoopt en alleen W7 dan wordt XP vanzelf minder en W7 meer.
PC's zonder windows. Wat een heerlijk vooruitzicht zal dit zijn. Dit heeft 2 voordelen. Mensen zijn wat ze voor windows moeten betalen en als dan blijkt dat je voor een PC van €300,- €100,- aan windows betaalt Dit opent de markt voor andere OS'en.
Linux is overigens allang geen minder waardige OS meer. Ik heb met geen enkele hardware problemen zowel oud als nieuw. Windows schijnt juist wel weer meer driver problemen te kennen met name voor oude hardware. Maar dat past binnen de gedacht van MS dat alles ouder den 5 jaar te oud is.
W8 lijkt het zelfde lot beschoren als vista. Nieuwe kernel nieuwe looks etc W9 (zal wel een ander naam worden) wordt dan de nieuwe W7 als W7 de nieuwe XP.

Nog even dit. Over twee weken komt OpenSuSE 12 uit met linux kernel 3.x
02-11-2011, 13:43 door Skizmo
W8 is dus ook weer een lelijke zuster.
02-11-2011, 18:25 door Anoniem
Zelf had ik geen problemen met Vista en ziet Windows 7 meer als de afgeronde Vista met betere grafische GUI. Windows 7 werkt verder lekker, en ben er verder tevreden over. Maar gebruik ook nog steeds Linux, jammer dat alleen dat Linux zo weinig steun krijgt van leveranciers. Maar voor de mensen die er mee om weten te gaan, is dat dilemma te overzien en mee te leven. Kan met allebei de dingen doen die ik wil, en allebei hebben ze hun voor en nadelen.
03-11-2011, 07:39 door Anoniem
Zoals ik iets hogerop al schreef, geen problemen op wat schoonheidsfoutjes na met Vista.(foutjes in vertalingen in het help bestand en zo) Deze foutjes wist men wel op te vangen in Win7.
Naast die Vista Home Premium draait hier Ubuntu 11.4 in VirtualBox op een vrij antieke PC...
Merk ik daar juist dat Ubuntu 11.10 uit is, een tussenversie versie en een LTS.

http://www.ubuntu-nl.org/

Beide systemen draaien hier naar behoren voor wat ik ze nodig heb.
Toch blijf ik het werken met Win Vista/7 leuker vinden dan Linux, misschien een gewoontewording?
Er is gelukkig voor elk wat wils.
03-11-2011, 08:27 door Marti van Lin
Door Skizmo: W8 is dus ook weer een lelijke zuster.
Mee eens, de interface van W8 is na mijn mening verschrikkelijk lelijk. Ik vind het niet eens de moeite waard om de beta te downloaden.

Ik heb eergisteren voor de lol Windows 7 Ultimate op mijn Laptop gezet (boot normaal gesproken Ubuntu, met zowel Unity als KDE 4.7 van een externe HDD), op de interne HDD stond eigenlijk hetzelfde. Een beetje zinloos toch? Dus dacht ik, laten we Win7 eens installeren.

Ik heb geen licentie voor Windows 7 Ultimate, dus dien ik het binnen 30 dagen te verwijderen, maar ik vrees dat de installatie het weekend niet zal overleven!

Waarom?

Windows 7 Ultimate biedt geen enkele meerwaarde ten aanzien van de gemiddelde Desktop Linux distributie. In vergelijking met dat laatste durf ik het zelfs "gebruikersvijandig" te noemen.

Microsoft Evangelisten beweren dat het aantal benodigde reboots sterk is gereduceerd. Ik ben de tel kwijtgeraakt maar weet zeker dat ik op zijn minst 9 keer heb moeten rebooten, voordat ik een bruikbaar systeem had. Ik moet hier wel bij vermelden dat ik alle updates, het Nederlandse taalpakket en SP1 heb doorgevoerd.

Dat updaten op zich is al een vervelende en tijdrovende klus. Je kan in principe doorwerken, terwijl de updates worden gedownload en geïnstalleerd. Vervolgens dient de update te worden afgerond en dit doe je door de machine te rebooten. Daarbij worden de updates pas echt doorgevoerd en dit betekent dat het systeem een bepaalde periode geheel onbruikbaar is (dit kan soms wel 20 minuten duren).

Onder Linux worden updates gewoon op de achtergrond uitgevoerd. Je kan gewoon door blijven werken en er is uiteraard veel schijf activiteit, waardoor het systeem iets minder responsief is, maar daar is het dan ook mee gezegd. Een reboot is uitsluitend noodzakelijk als er een nieuwe versie van de kernel is geïnstalleerd en vergeet niet dat tevens alle geïnstalleerde software wordt geupdate, wat bij Windows ook niet van toepassing is.

Als je dan eindelijk klaar bent met die vervelende updates, moet je ook nog eens handmatig alle software gaan installeren. Linux heeft daar een "pakket manager" voor. Waar je alle software kan vinden. Hierdoor hoef je niet het web af te struinen naar interessante software.

Ook de beveiliging van Windows is nog steeds om van te huilen, je hebt een hoop anti-van-alles-en-nog-wat-ware nodig om het systeem gezond te houden en dat lachwekkende UAC is voor iemand die een Unix systeem gewend is, simpelweg shokking. Security by obscurity pur sang :-(

Wat drivers betreft: onder Windows 7 Ultimate moest ik een aantal drivers handmatig installeren, onder Ubuntu geen enkele!

Als Windows 7 voor Assepoester moet doorgaan, dan is Assepoester toch een vrij onaantrekkelijke tokkie!

Mijn twee eurocent
03-11-2011, 19:20 door Above
Door Duck-man:

Nog even dit. Over twee weken komt OpenSuSE 12 uit met linux kernel 3.x

Ik zie dat nu de OpenSUSE 12.1 RC 2 te downloaden is. Kun je vanuit deze ook updaten naar de final release?
Update:
Net even OpenSuse 12.1 geïnstalleerd en getest. Hij is zeker mooier en sneller als Windows 7. Alleen nog wat bugs dus ik wacht wel op de final. Gebruikt minder geheugen terwijl hij veel mooier is qua vormgeving. Chrome werkte niet erop.
04-11-2011, 21:14 door suder
Dat gejank over Windows Vista blijft toch niet eeuwig doorgaan zeker ?
Zo slecht is het ook weer niet .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.