image

23% Nederlanders neemt juridische stappen bij datalek

dinsdag 8 november 2011, 11:21 door Redactie, 7 reacties

In het geval een organisatie privégegevens van Nederlanders lekt, zegt 23% juridische stappen te nemen. Met name mensen uit het zuiden zijn bereid om een bedrijf aan te klagen (31%). 69% zou het account bij de organisatie sluiten en 42% zou het lekken van de gegevens openbaar maken. Dat blijkt uit cijfers van Unisys Security. De meeste Nederlanders zouden echter hun wachtwoord wijzigen (88%). Vier procent zegt in het geval van een incident helemaal niets te doen.

De 505 ondervraagde Nederlanders werd daarnaast ook gevraagd over de beveiliging van hun mobiele telefoon en andere mobiele apparaten. Slechts 24% zegt dat ze voor hun mobiele apparaten meerdere wachtwoorden gebruiken, terwijl 28% het hier gedeeltelijk mee eens is. "Ons onderzoek laat zien dat Nederlanders niet aarzelen om actie te ondernemen als ze denken dat hun digitale gegevens niet meer veilig zijn", zegt manager Jan van der Sluis.

Reacties (7)
08-11-2011, 11:30 door Anoniem
"23% Nederlanders neemt juridische stappen bij datalek"

Zeggen dat je in dat geval aktie onderneemt is iets heel anders dan daadwerkelijk aktie ondernemen. Heeft ooit bij enig willekeurig datalek 23% van de slachtoffers stappen ondernomen ?

"42% zou het lekken van de gegevens openbaar maken"

Indien het lek niet openbaar is, hoe weten de mensen dan dat ze slachtoffer zijn geworden ?

"69% zou het account bij de organisatie sluiten"

Leuke vraag, maar wat nou als de organisatie de belastingdienst is, ga je dan met een concurrent in zee ? En zegt een lek bij een commercieel bedrijf iets over de vraag of de concurrent het beter doet ?

"Slechts 24% zegt dat ze voor hun mobiele apparaten meerdere wachtwoorden gebruiken, terwijl 28% het hier gedeeltelijk mee eens is."

Wat houdt het in dat je het "gedeeltelijk eens bent" met de stelling dat je op mobiele apparaten meerdere wachtwoorden gebruikt - en wat houdt dat in ? Op mijn laptop (mobiel apparaat) gebruik ik tientallen wachtwoorden.

Ons onderzoek laat zien dat Nederlanders niet aarzelen om actie te ondernemen als ze denken dat hun digitale gegevens niet meer veilig zijn"

Nee, het laat zien dat mensen beweren dat ze aktie ondernemen, terwijl in de praktijk vrijwel niemand dat doet.

Ik vind dit onderzoek nietszeggend.
08-11-2011, 11:47 door SirDice
In het geval een organisatie privégegevens van Nederlanders lekt, zegt 23% juridische stappen te nemen.
Aan de ene kant zouden dat er veel meer moeten worden. Maar aan de andere kant loop je dan ook het risico dat dergelijke lekken in de doofpot verdwijnen. Als men er niet van weet kunnen ze immers ook geen rechtszaak beginnen.
08-11-2011, 11:53 door Anoniem
ongeveer 80% van de Nederlanders zegt in te grijpen bij het zien van zinloos geweld....

Bij benadering 97% van de Nederlanders doet nooit aan bumperkleven, of overschrijden van de maximum snelheid..

Ik denk dat het allemaal wel meevalt.
08-11-2011, 12:13 door Anoniem
Hoeveel aanklachten zijn er tegen sony vanuit nederland gekomen na de PSN-hack????
08-11-2011, 13:42 door Mysterio
Door Anoniem: Hoeveel aanklachten zijn er tegen sony vanuit nederland gekomen na de PSN-hack????
Uit Nederland weet ik het niet, want Nederlanders zijn niet zo mediageil wat dat betreft. Vanuit Groot Brittannië en de Verenigde Staten zijn het miljoenen, meestal vertegenwoordigd of gebundeld in één grote aanklacht per land, door bijvoorbeeld een advocatenkantoor.
08-11-2011, 14:39 door Anoniem
Ik vraag me af of een onderzoekspopulatie van welgeteld 505 mensen echt representatief is...?
als 23% juridische stappen onderneemt, wil dat zeggen dat 116 personen op die vraag ja hebben geantwoord. (116/505 vind ik heel wat minder overtuigend klinken dan 23%)
09-11-2011, 11:57 door Anoniem
yup. eens met iedereen, las niet verder dan het woord 'zegt'..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.