image

Juridische vraag: Zijn gescande documenten rechtsgeldig

maandag 14 november 2011, 09:30 door Arnoud Engelfriet, 4 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Het werd weer eens tijd voor een bezemwageneditie van de Juridische vraag, zeker nu Arnouds nieuwe boek Security binnenkort uitkomt. Daarom behandelen we elke dag tot volgende week in het kort een vraag.

Vraag: Ons digitaal archief werkt met gescande documenten in TIFF formaat, als plaatje dus. Nu is er veel vraag of wij er PDF van kunnen maken en de tekst OCR'en zodat deze bestanden doorzoekbaar zijn. In hoeverre zijn gescande documenten dan nog rechtsgeldig?

Antwoord: In 99% van de gevallen maakt het niets uit hoe je een document hebt opgeslagen. Waar het om gaat is of je kunt bewijzen wat er is afgesproken, en digitaal bewijs is net zo rechtsgeldig als bewijs op papier. (Natuurlijk is digitaal bewijs in theorie eenvoudig te manipuleren, maar de rechter doet niet aan "in theorie", die wil weten of dit specifieke document gemanipuleerd is en zo ja waarom.)

Bewijs mag in elke vorm worden geleverd, zolang de rechter maar overtuigd raakt dat het aangeleverde materiaal duidelijk onderbouwt wat de partijen daarover zeggen. De enige uitzondering is de ondertekende akte: een stuk papier met handtekening, al of niet bij de notaris. Daarvan geldt in beginsel dat dit voor partijen bindend bewijs is van wat er afgesproken is. De rechter zal dus nooit vooraf gaan onderzoeken of de e-mail wel echt is, of mails afwijzen enkel omdat het mails zijn. Hoofdregel is, zolang de partijen zelf niet onderbouwd bezwaar maken, mag alles worden overlegd en kan de rechter dat gewoon meenemen in de beoordeling van de zaak.

Wanneer de rechter niet goed kan inschatten wat een bewijsstuk nu precies bewijst, of er gerede twijfel is over de echtheid, kan een deskundige worden ingeschakeld die daar een verklaring over afgeeft. De rechter kan ook kijken naar andere omstandigheden. Wie bijvoorbeeld stelt dat een mail over een lening vervalst is, maar wel vanaf zijn bankrekening geld heeft overgemaakt onder vermelding van “aflossing lening”, staat niet sterk.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (4)
14-11-2011, 10:08 door Anoniem
Als je er voor zorgt dat de TIFF en de PDF en de OCR bewaard blijven, dan heb je een zekere keten beschikbaar van het document (zeker als je ook nog ergens de papieren versie hebt).

OCR is handig om de documenten eenvoudig te laten doorzoeken. Vervolgens kun je de PDF tonen aan de gebruiker. Wil je helemaal zeker zijn, dan kun je eventueel nog altijd de TIFF naar voren halen.

Peter
14-11-2011, 15:25 door Anoniem
De gescande documenten zijn (in overheidsland) geldig als je het papieren origineel nog hebt. Anders moet je volgens een gereguleerd en goedgekeurd proces (substitutie) het papieren origineel vervangen hebben. (Archiefwet 1995, etc)
14-11-2011, 21:56 door Anoniem
Hmmm, volgens mij is het momenteel al mogelijk om "fotobestanden" op woorden te doorzoeken.
14-11-2011, 22:46 door cjkos
Door Anoniem: De gescande documenten zijn (in overheidsland) geldig als je het papieren origineel nog hebt. Anders moet je volgens een gereguleerd en goedgekeurd proces (substitutie) het papieren origineel vervangen hebben. (Archiefwet 1995, etc)


Dit is niet correct.
De archiefwet geld alleen voor overheidsinstanties.

Een werkgever die geen publieke functie (overheidsinstantie is) heeft mag een kopie aanvoeren als bewijsmiddel. Het origineel hoeft hiervoor niet aangehouden te worden. Bijvoorbeeld een kopie van je paspoort inscannen en dat als geldige kopie in de administratie opnemen is toegestaan. Zij hoeven de originele kopie daarna niet in fysieke vorm aan te houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.