image

"Google Apps voorkomt datalekken"

woensdag 16 november 2011, 12:33 door Redactie, 5 reacties

Door het gebruik van Google Apps wordt de kans op datalekken verkleind, zo stelt Google. Doordat werknemers via mobiele apparaten overal bij hun e-mail en documenten willen kunnen, neemt het risico op een datalek toe. Met name als traditionele applicaties de gegevens lokaal op het apparaat bewaren en het apparaat gestolen wordt of verloren raakt, stelt Adam Swidler van het Google Apps Team.

Door het gebruik van de cloud wordt het risico op een datalek voorkomen, aangezien er geen gegevens lokaal op het apparaat staan. "Of je nu je e-mail checkt of aan een document werkt in een browser met Google Apps, de data wordt in onze datacentra bewaard, niet op je apparaat."

Synchronisatie
De dienst biedt gebruikers ook de mogelijkheid om data lokaal te bewaren. "De hoeveelheid opgeslagen data is waarschijnlijk kleiner, aangezien alleen een beperkt aantal documenten en e-mail voor offline toegang met het apparaat worden gesynchroniseerd, merkt Swidler op.

Er zijn echter verschillende incidenten bekend waarbij gegevens uitlekten omdat aanvallers het wachtwoord van Google Apps gebruikers wisten te bemachtigen en zo toegang tot opgeslagen documenten kregen.

Reacties (5)
16-11-2011, 12:49 door Anoniem
He hallo, het risico van een datalek wordt voorkomen door data in de (Google)cloud op te slaan?!??! Dat zegt die Swidler helemaal niet!

Can help reduce the risk, ja. Net als vele andere mogelijkheden het risico kunnen verkleinen. En dan gaan we het nu hebben over de negatieve kanten aan Google Apps? Niet weten waar je data is en wie er bij komt en mag bijvoorbeeld...

Bedrijven, groot en klein, nemen gemakkelijke diensten af zonder zich bewust te zijn van de gevolgen. En vaak met andermans data als bijvoorbeeld persoonsgegevens. Niemand die zich kennelijk druk maakt om hoe het werkt, zolang het maar makkelijk voor het bedrijf is.
16-11-2011, 13:49 door Eerde
Toch weer mooi van Google ;)
16-11-2011, 15:48 door Anoniem
Allereerst bestaat er nog steeds zoiets als cache maar dat is blijkbaar in de ogen van Google niet hetzelfde als bestanden opslaan.

Verder heeft Google op zich een punt alleen vergeten ze erbij te vertellen dat gebruikers zelf bepalen met wie ze data sharen. Tijdens een Google App review (tijd terug) was er geen map of andere functie die standaard de share rechten aan een bestand koppelde en dus moest dit per bestand gedaan worden. De makkelijkste optie was "Everyone" maar dat betekende normaal gesproken iederen op het ganse internet, en daar moet je je gebruikers dan ook erg bewust van maken en hopen dat ze die niet per ongeluk aanklikken. Er was wel een mogelijkheid om Everyone te limiteren tot de gebruikers binnen je Google App Enterprise. Misschien is inmiddels het een en ander verder ontwikkeld.
16-11-2011, 17:07 door P5ycH0
Google is juist het lek waar je bang van moet zijn.
Zij bieden geen enkele garantie dat niemand de gegevens kan inzien..
25-11-2011, 11:57 door Anoniem
Zeker met twee-staps verificatie is het achterhalen v an een wachtwoord zinloos!

P5ycH0: Lees de SLA van de Google Apps voor bedrijven eens door, er is véél garantie dat je data juist bij google veilig staat. Je vertelt gewoon onwaarheden. Vergelijk Google Apps niet met de gratis Gmail variant!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.