image

Politie gaat vuurwerkbommenmakers online opsporen

dinsdag 22 november 2011, 08:53 door Redactie, 8 reacties

Het Openbaar Ministerie, de politie en Consument en Veiligheid hebben een speciale Task Force opgezet die op het internet naar vuurwerkbommenmakers gaan sporen. Volgens het OM vallen steeds meer zwaargewonden door vuurwerk, waarbij zelfgemaakte projectielen en illegaal vuurwerk voor de meeste ernstige letsels zorgen. "Veel bommenmakers gebruiken internet als podium en inspireren zo anderen met hun levensgevaarlijke stunts."

De Task Force gaat films over zelfgemaakte vuurwerkbommen op internet monitoren. De maker wordt gewaarschuwd voor de nieuwe strafeis en verzocht de films van hun account te verwijderen. Het betreffende account wordt onder toezicht geplaatst. Helpt dat niet, dan zorgt de samenwerking in de Task Force voor een snelle overdracht aan politie en het Openbaar Ministerie.

"Er is een groep mensen die geen uitdaging meer ziet in het afsteken van consumentenvuurwerk en vervolgens, vaak voor de 'kick', zelf aan de slag gaat met het maken van bommen van - veelal illegaal - vuurwerk. Daarbij gebruiken zij internet als podium en inspireren zo ook anderen om dit soort dingen te doen. En dit is wat we willen aanpakken", zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid.

Reacties (8)
22-11-2011, 09:08 door spatieman
tijd wat vrijkomt is usefull voor de bonnenboekjes te vullen.
22-11-2011, 09:19 door Anoniem
Ja. Onze agentjes houden er ook van om lekker warm te zitten. Je kunt het bureau even uitstappen, je mp3 speler afdoen, even luisteren en jawel dan weet je het ook.
Maar dan moet je naar echte mensen toe om met je eigen ogen iets te zien, dat is heel moeilijk...
22-11-2011, 09:53 door Anoniem
Hier heb je b.v. zo'n website met bommenmakers die hun ervaringen uitwisselen.

http://www.defensie.nl/landmacht/actueel/nieuws/2011/11/21/46191066/Politie_verkent_militaire_explosieventaak
22-11-2011, 10:09 door Anoniem
[@Anoniem:
Het is leuk om te horen dat ergens een vuurwerkbom afgaat, maar hoe krijg je dan de daders? Zelfs als het om de hoek is, heb je tijd nodig om er te komen. Alleen een idioot die bij de bom blijft staan om te kijken hoe hij het doet, kun je dan pakken, mits hij nog leeft en nadat hij uit het ziekenhuis is.

De filmpjes zijn een traceerbaar bewijs en ze volgen nog het beleid van eerst waarschuwen.
22-11-2011, 10:31 door Anoniem
Wel knap dat zo'n task force vanachter de computer kan beoordelen dat:
1) De eigenaar van het YT account ook de maker is van het filmpje.
2) De maker van het filmpje ook de maker van de bom is.
3) Of het hier überhaupt gaat om zelfgemaakt illegaal vuurwerk.
22-11-2011, 12:12 door Preddie
Kijk! de politie weet prioriteit te stellen ...... we gaan achter de computer hangen om te kijken of de mensen kunnen betrappen op het maken van vuurwerkbommen, dat is natuurlijk veel makkelijker en minder inspanned dan die verkrachtingszaak die nog op de plank licht ..... !

ik dacht de politie te kort kwamen en dan gaan we politie op dit soort onzin inzetten :S ..... sorry maar ik begrijp er niks meer van !
22-11-2011, 13:22 door Anoniem
Wauw - het AD / Telegraaf / PVV gehalte spat wel weer van de reacties af - het is ook nooit goed of het deugt niet.

Als de politie een puber oppakt die via Twitter dreigt de school op te blazen is het fout, blaast een puber vervolgens een school op terwijl dat vooraf via Twitter was aangekondigd, dan is het ook niet goed. Vuurwerk kennelijk idem dito.

Voor mij is dit een teken dat nu (zelfs) de handhavende macht bezig is "2.0" te worden. Die loopt per definitie altijd achter de feiten aan, omdat er eerst een overtreding moet zijn geweest voordat ze op kan treden. Prima idee dus om via de puber-fora een oogje in het zeil te gaan houden in plaats van alleen de bekende hangplekken af te gaan om te zien of er rottigheid wordt uitgehaald... Waarom zouden alleen de 'bad guys' via twitter/facebook/hyves met elkaar mogen communiceren en informatie verzamelen?
22-11-2011, 22:53 door Anoniem
TASK FORCE 141. lijkt call of duty wel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.