image

Apple verliest interesse cybercriminelen

dinsdag 22 november 2011, 11:29 door Redactie, 3 reacties

Eigenaren van een Mac, iPhone of iPad hoeven zich nauwelijks zorgen over malware te maken, zo blijkt uit cijfers van anti-virusbedrijf McAfee. Het afgelopen kwartaal werden vijf miljoen unieke malware exemplaren ontdekt. Daarvan waren er zo'n 160 voor Mac OS X. In de zomer was er nog een kleine stijging van het aantal nep-virusscanners voor het platform zichtbaar, maar sinds Apple deze familie aan de ingebouwde virusscanner toevoegde zijn er geen exemplaren meer waargenomen.

Op het gebied van mobiele malware is het nog stiller bij Apple producten. Bijna alle mobiele malware in het derde kwartaal was gericht tegen Android smartphones. Het werkelijke aantal mobiele malware-exemplaren is nog altijd zeer klein. In drie maanden tijd ging het om zo'n 1.300 exemplaren.

De meeste mobiele malware bestaat nog voor Nokia telefoons met het Symbian besturingssysteem, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Android ook hier de koppositie verovert. "Het is duidelijk dat Android het doelwit van vandaag de dag is", stelt McAfee. Het gaat dan vooral om malware die in kwaadaardige apps zit verstopt en dure sms-berichten verstuurt, informatie steelt of TANcodes buitmaakt.

Reacties (3)
22-11-2011, 13:25 door Anoniem
"Eigenaren van een Mac, iPhone of iPad hoeven zich nauwelijks zorgen over malware te maken, zo blijkt uit cijfers van anti-virusbedrijf McAfee."

Da's leuk, maar hoe zit het met de dreiging van hackers die vulnerabilities op OS danwel applicatie niveau willen misbruiken ? Dat er relatief weinig malware voor MacOSX is, wil niet zeggen dat je veilig bent. Voor wat betreft malware, de dreiging van generieke aanvallen is misschien niet zo groot, maar hoe zit dat met targetted attacks op bedrijven die MacOSX gebruiken (danwel iPhone, iPad) ?
22-11-2011, 16:41 door golem
Misschien tijd voor een reclamecampagne gericht op de doelgroep criminelen ?
22-11-2011, 18:48 door P5ycH0
Dat er relatief weinig malware voor MacOSX is, wil niet zeggen dat je veilig bent.
Ale je echt veilig wilt zijn, zet je je computer uit, ga je niet de straat op, stap je niet in een vliegtuig, en ga je niet naar de kapper. En dan nog kun je thuis lelijk vallen en je heup breken.
Maar als je met gezond verstand aan de slag gaat, kun je malware gewoon vermijden. Goed kijken waar je dingen vandaan haalt. Gebruik enkel officiële software van de originele bron (vergeet download.com e.d. sites). Schakel HTML mail UIT. Klik nooit op links in je mail. Zorg ervoor dat je zelf geen admin bent.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.