image

Waarom zijn Russen uitstekende cybercriminelen?

donderdag 24 november 2011, 11:48 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse overheid stelde onlangs dat China en Rusland regelmatig bedrijven en organisaties aanvallen om geheimen te stelen en ook bij andere incidenten speelt Rusland een rol, maar waarom zijn Russen zulke goede cybercriminelen? Zo waren bij het Ghost Click botnet een Rus en verschillende Esten betrokken en binnenkort staat een Russische spamkoning terecht. Het is bekend dat de Russische inlichtingendienst een speciaal hackercentrum heeft, toch is dat niet de reden dat zoveel cybercrime uit Rusland afkomstig is, aldus Mark Galeotti van The Moscow News.

Het werkelijke antwoord is het onevenredig grote aantal Russen dat over wiskundige kwaliteiten en computervaardigheden beschikt. Hoewel er tal van IT-bedrijven in Rusland gevestigd zijn en ook buitenlandse bedrijven Russisch talent inhuren, is er nog steeds een groep van ervaren maar werkloze programmeurs die zich voor de lol, verveling of voor eigen gewin met hacking bezighouden.

Samenwerking
"Aan de ene kant is dit criminele fenomeen dus een paradoxale overwinning voor Rusland en diens menselijk kapitaal", merkt Galeotti op. De dreiging zou daarnaast vooral op het buitenland zijn gericht, waardoor de Russen zelf er minder last van hebben. Dat zou ook verklaren waarom de samenwerking met het Westen om cybercrime aan te pakken zo achterloopt.

Nu meer Russen online komen, zal dit ervoor zorgen dat ze uiteindelijk ook het doelwit zullen zijn. En dan is het aan de late kant om een goede samenwerking met het Westen op te zetten, besluit Galeotti.

Reacties (9)
24-11-2011, 12:10 door Anoniem
"Het werkelijke antwoord is het onevenredig grote aantal Russen dat over wiskundige en computervaardigheden beschikt. "

Is het aantal mensen met deze vaardigheden zoveel hoger dan hier of in de Verenigde Staten, of heeft het meer te maken met het feit dat een onevenredig groot aantal van deze mensen geen werk kunnen vinden ?
24-11-2011, 12:49 door N4ppy
Ik denk dat de wapenrace, waar je deze vaardigheden goed kunt gebruiken, in de USSR in combinatie met "He sukkel de staat wil dat jij DIT gaat doen" een hoop mensen die kant op heeft gepushed die anders hippie of hamburger flipper zouden worden ;)
24-11-2011, 14:21 door Anoniem
Het heeft meer te maken met het feit dat Russen makkelijker weg komen met criminaliteit en dat de grens tussen overheid en crimineel wat grijs is.
24-11-2011, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem: "Het werkelijke antwoord is het onevenredig grote aantal Russen dat over wiskundige en computervaardigheden beschikt. "

Is het aantal mensen met deze vaardigheden zoveel hoger dan hier of in de Verenigde Staten, of heeft het meer te maken met het feit dat een onevenredig groot aantal van deze mensen geen werk kunnen vinden ?
Nee, het is écht waar dat Russen (en alle landen uit de voormalige Soviet Unie) onevenredig beschikken over wiskundige vaardigheden, met name logica. Dat straalt ook af op andere landen met vergelijkbare - slavische - talen. Denk aan Polen.
Het is al eerder aangetoond dat er een verband is tussen analytisch inzicht en deze talen.

Daarnaast is het wiskunde onderwijs zelf van een klassieker, maar véél hoger niveau dan in het westen. (Geldt ook voor bijvoorbeeld India) Niveau wiskunde vergelijkbaar met ons VMBO is daar vergelijkbaar met onze HAVO ++ vrijwel VWO. Men is er overigens nog niet uit of dat ook direct samenhangt met taal, immers, als de taal al invloed heeft kun je ook op hoger niveau onderwijzen.
Je merkt het ook omgekeerd: iemand die wiskundig goed is onderlegd leert makkelijker een slavische taal, in mijn geval een beetje Pools en Russisch.

Ik kan het stukje alleen maar onderschrijven, ook vanuit directe ervaring.

Is dat slechter? Nee, want de ontwikkeling blijft op andere belangrijke terreinen weer achter, m.n. sociale vaardigheden, assertiviteit, etc.
Let erop dat in Rusland weliswaar een hoop verborgen werkeloosheid is, maar véél minder dan in Nederland met al zijn verschillende uitkeringen en subsidies. Alleen zijn de inkomens onder de mediaan veel lager.
24-11-2011, 15:43 door Anoniem
Aanvullend:
De Nederlandse taal kent - veel - meer woorden dan het Russisch. Het Russisch heeft echter veel meer uitgangsvormen waarmee dat meer dan wordt gecompenseerd. Het bevordert het abstractie niveau.
Ook dat is indicatief voor de aard van de taal en ook dat is in Nederland eeuwen bekend. (Gymnasia)
Het nadeel hier is dat wij meestal alleen oude talen leren, het voordeel voor Russen is dat zij een levende taal met hetzelfde verband dagelijks spreken en schrijven.
24-11-2011, 16:32 door Anoniem
Een bende onnozelaars is het, gewoon full blokkeren die landen.
Zie Google, gaan beetje ver me dunkt met street view, wel handig voor criminelen.
Uw huisje op Google view (Google is van Russische origine) weg:

http://www.google.com/support/forum/p/maps/thread?tid=7116fd9dd7357863&hl=nl

Het gaat niet over taal of kundigheid, het is gewoon geldgewin.
24-11-2011, 17:41 door choi
Door Anoniem:
Google is van Russische origine

Nee, Google is door de Illuminatie opgezet. Jazeker, de plannen voor Google bestonden al in de 18e eeuw maar de technologie was toen nog niet voorhanden. Sergei Brin is namelijk een achterkleinkind van Adam Weishaupt!
25-11-2011, 10:51 door N4ppy
Door choi:
Door Anoniem:
Google is van Russische origine

Nee, Google is door de Illuminatie opgezet. Jazeker, de plannen voor Google bestonden al in de 18e eeuw maar de technologie was toen nog niet voorhanden. Sergei Brin is namelijk een achterkleinkind van Adam Weishaupt!
Vergeet de heilige graal niet die de pagerank machines van power voorziet.
25-11-2011, 12:19 door cjkos
Volgens mij ziet hij het, voor mij, meest voor de hand liggende antwoord over het hoofd. Hoewel hij het zelf wel al geeft.

De dreiging zou daarnaast vooral op het buitenland zijn gericht, waardoor de Russen zelf er minder last van hebben. Dat zou ook verklaren waarom de samenwerking met het Westen om cybercrime aan te pakken zo achterloopt.

De Russische overheid doet er niets tegen, ze zijn daar dus veilig om dat te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.