image

Toekomst Firefox onzeker na einde Google-deal

zondag 4 december 2011, 14:50 door Redactie, 15 reacties

De sponsorovereenkomst die Mozilla met Google had eindigde in november, waardoor de toekomst voor Firefox onzeker is geworden. Google betaalde in 2010 zo'n 100 miljoen dollar om de standaard zoekmachine in de opensource browser te zijn. Daarmee was de zoekgigant voor ruim tachtig procent van de inkomsten verantwoordelijk. In augustus kwam Mozilla met het financiële jaaroverzicht.

Daarin laat het weten dat het contract met Google in november afloopt. "We hebben alle vertrouwen dat overeenkomsten met zoekmachines voor de nabije toekomst een solide bron van inkomsten voor Mozilla zullen blijven", zo is in de bijbehorende verklaring te lezen.

Apps
Windows-blogger Ed Bott vroeg Mozilla of de overeenkomst met Google was verlengd of dat er ander nieuws over de financiering van de browser was te melden. In een reactie laat Mozilla weten dat er op het moment niets valt te zeggen. Volgens Bott is de kans dan ook groot dat Firefox niet zal overleven. Niet alleen omdat er geen geld is, maar ook omdat Firefox om plugins en extensies draait, terwijl het tegenwoordig voornamelijk om apps gaat. "Bedrijven en consumenten willen dezelfde browser gebruiken die hun geïnstalleerde apps ondersteunt."

Microsoft
Onlangs bouwde Mozilla een aparte Firefox-versie met Microsoft Bing als standaard zoekmachine. Dat zou erop kunnen duiden dat Microsoft het contract misschien overneemt, maar Bott is daar niet zo zeker van. "Niemand gaat betalen wat Google de afgelopen drie jaar betaalde. Het was meer dan 100 miljoen dollar in 2010."

Reacties (15)
04-12-2011, 15:11 door Anoniem
Toekomst Firefox is al onzeker sinds ze de trend achterna gingen met Firefox 4. Minimalistische UI, fast-release cycle, het verziekt juist waar ik Firefox voor gebruikte.
04-12-2011, 16:41 door Anoniem
Jij gebruikte Firefox vanwege de slow-release cycle? Je hoeft niet up te daten, als je niet wil, hoor.
De UI is gewoon in te stellen, rechtermuisknop en dan "Aanpassen..." kiezen.
Overigens is 100 miljoen dollar helemaal niet veel geld voor wat marktaandeel als zoekmachine. Google Chrome is puur om die reden gemaakt, om marktaandeel te verkrijgen/behouden. Ik durf te stellen dat Google hier wel minstens 1 miljard dollar in heeft geinvesteerd tot nu toe.
04-12-2011, 17:19 door Anoniem
Prima toch. Niets mis met wat consolidatie. IE, Chrome en Safari blijven dan over
04-12-2011, 17:28 door cyberpunk
:-(((
04-12-2011, 17:42 door Anoniem
En Opera natuurlijk...
04-12-2011, 18:51 door Anoniem
Alleen de AD filters in Chrome werken niet zo goed..pas als alles geladen is worden die weggefilterd. Je ziet ze dus eerst even verschijnen, ze zijn dus gedownload, dan pas worden ze weggehaald. Chrome zal er ook nier voor bedoeld zijn om ADs te filteren.
05-12-2011, 00:01 door choi
Door Anoniem: Alleen de AD filters in Chrome werken niet zo goed..pas als alles geladen is worden die weggefilterd. Je ziet ze dus eerst even verschijnen, ze zijn dus gedownload, dan pas worden ze weggehaald. Chrome zal er ook nier voor bedoeld zijn om ADs te filteren.

Dat is niet correct in het geval van Adblock Plus. Vanaf versie 1.1 blokkeert APB voor Chrome ook daadwerkelijk de advertenties nog voor deze worden gedownload. Hier en daar zijn er wat bugs waardoor het blokkeren niet altijd even elegant gebeurd (deze problemen zijn gerelateerd aan de beperkingen van de Chrome API).

Er is een nieuwe experimentele versie van APB uitgebracht die gebruikt maakt van de nieuwe Chrome API, en waarmee men uiteindelijk ook deze bugs hoopt te kunnen verhelpen.

Toegeven, als het aankomt op het blokkeren van ongewenste content dan heeft Chrome nog een lange weg te gaan t.o.v Firefox.

https://adblockplus.org/development-builds/experimental-adblock-plus-for-chrome-builds-available-with-better-blocking
05-12-2011, 00:16 door choi
Maar back on topic...
Ik denk zelf dat Firefox een leven in de marge tegemoet gaat-ergens boven Opera maar ver onder IE/Chrome die in de toekomst afwisselend de koppositie zullen innemen.

Om te teruglopende inkomsten op te vangen zal Mozilla genoodzaakt zijn om haar organisatie op de schop nemen. Wat dat betekend voor de Mozilla producten zal de toekomst uitwijzen.

In het ergste geval wordt Mozilla zo'n nostalgisch open source project als Seamonkey dat in stand wordt gehouden door een aantal melancholieke ontwikkelaars.
05-12-2011, 07:46 door Anoniem
Firefox was een prima browser totdat er onderhand elke week updates kwamen die telkens plugins onbruikbaar maakten. Toen Google plugins niet meer werkten hield het op en ben ik overgestapt op Chrome.

Helaas besloot Google vervolgens een aantal apps te kortwieken en zelfs uit te faseren (Reader, Notebook), nu maakt het niet zo gek veel meer uit welke browser ik gebruik. Misschien dat ik weer overstap op IE. Chrome vreet resources en is nog steeds niet 100% stabiel.
05-12-2011, 09:13 door Anoniem
Volgens Bott is de kans dan ook groot dat Firefox niet zal overleven.
Wat is het toch met deze site en mister Bott. Die man grijpt elke kans aan om doemscenario's te schetsen voor concurrenten van Microsoft, waarbij ik hem persoonlijk nog nooit op enige realiteitszin heb kunnen betrappen. De man is een overtuigd 'Microsoft evangelist'. Met dat in het achterhoofd, is het vrijwel onmogelijk om deze voorspelling serieus te nemen.

Ja, het is zeer wel mogelijk dat Mozilla hier last van zal hebben, maar ik acht te kans groter dat het zwabberende beleid ze de das om gaat doen.

De grote kracht van Firefox lag altijd in de addon's. Door hun huidige werkwijze worden de addon's steeds vaker een factor van irritatie. Niet echt verstandig om je voordelen om te buigen naar nadelen.
05-12-2011, 10:38 door choi
Door Anoniem: Firefox was een prima browser totdat er onderhand elke week updates kwamen die telkens plugins onbruikbaar maakten. Toen Google plugins niet meer werkten hield het op en ben ik overgestapt op Chrome.

Helaas besloot Google vervolgens een aantal apps te kortwieken en zelfs uit te faseren (Reader, Notebook), nu maakt het niet zo gek veel meer uit welke browser ik gebruik. Misschien dat ik weer overstap op IE. Chrome vreet resources en is nog steeds niet 100% stabiel.

Je bedoeld de extensies zeker? Iedereen die Fx laat vallen vanwege de extensies die stoppen met werken moet de Compatibility Reporter addon proberen.

Vaak werkt de extensie wel maar dient er een kleine wijziging in de installatie code (z.a het versienummer van Fx) worden aangebracht. Compatibility Reporter doet dit voor de gebruiker waardoor de meeste extensies gewoon weer zullen werken.

Gebruik de extensie gelijk om te melden aan Mozilla of een bepaalde addon nog werkt (dat is immer de kracht van open source-zelf meehelpen om een euvel te verhelpen).

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/add-on-compatibility-reporter/
05-12-2011, 12:37 door sloepie
Voor de mensen die dat niet weten; o.a. Chromium en Iron zijn volledig open source varianten van Chrome, terwijl er in Chrome ook closed source zit.

Op de (gedateerde) website van Iron wordt aangegeven wat minimaal de verschillen zijn met Chrome en kan je zien wat Google met Chrome o.a. uitspookt wanneer je aan het browsen bent.

http://maketecheasier.com/iron-browser-a-secure-alternative-to-google-chrome/2009/07/08
05-12-2011, 13:24 door Anoniem
Eh vergeten we niet iets?
Zonder Mozilla gaan Chrome. Chrome draait gewoon nog met Mozilla code het is opensource dus dat mag. Maar is het dan wel verstandig van Google om FF onderuit te halen. Ik dank dat ze voor zichzelf een groter probleem creëren.
De Bling Firefox was in samenwerking met Canonical.
05-12-2011, 13:57 door choi
Door Anoniem: Eh vergeten we niet iets?
Zonder Mozilla gaan Chrome. Chrome draait gewoon nog met Mozilla code het is opensource dus dat mag. Maar is het dan wel verstandig van Google om FF onderuit te halen. Ik dank dat ze voor zichzelf een groter probleem creëren.
De Bling Firefox was in samenwerking met Canonical.

Het zal me niet verwonderen dat er tussen de duizenden regels open source code ook code zit die Chromium/Chrome deelt met Firefox. Maar om te zeggen dat er zonder Firefox (of Mozilla in het algemenen) geen Chromium/Chrome zou bestaan gaat wel ver.

Als Mozilla zou ophouden te bestaan-wat zeker niet zal gebeuren in de nabije toekomst-kan Google gewoon de code blijven gebruiken en ontwikkelen-het is immers open source.
Google heeft immers Chromium moeten ontwikkelen omdat ze anders, onder de restricties van bepaalde open source licenties, bepaalde stukken code niet rechtstreeks mochten gebruiken in Chrome (dat ook gesloten code gebruikt).
05-12-2011, 15:36 door Anoniem
Mozilla's grootste probleem is mijns inziens dat er sinds een jaar of 5 geen enkele focus meer lijkt te zijn in het de ontwikkelrichting:

- Thunderbird zou met Lightning de samenwerking zoeken met OpenOffice.org, doodgebloed
- Thunderbird zou meer social media integratie krijgen, nee het werden tabs, en dat was het
- De gecko engine is een relikwie in browserland (ong net zo oud als de ook hier op deze site veelverloekte IE rendering engine), weliswaar best een bruikbaar relikwie, maar toch
- Firefox moest en zou ineens een snelle release cycle krijgen en corporate users waren onbelangrijk
- Extensieontwikkelaars worden voor het blok gezet om maar ongetest (want dat krijg je met deze releasecycle) allerlei nieuwe versies te gaan ondersteunen
- Er moet en zal een mobiel besturingssysteem gebakken worden (why????)
- Er moet en zal een mobiele Firefox versie komen (why????)
- Etc, etc, etc

Neen, RIP Netscape, its been a wonderful ride.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.