image

"80% websites is lek"

woensdag 7 december 2011, 16:07 door Redactie, 7 reacties

Tachtig procent van de websites heeft de beveiliging niet op orde, waardoor aanvallers toegang tot allerlei vertrouwelijke gegevens kunnen krijgen. Softwarebedrijf Veracode analyseerde een kleine 10.000 webapplicaties. Bij 68% werd cross-site scripting (XSS) aangetroffen, terwijl één op de drie met SQL Injection te maken had. "XSS en SQL Injection zijn twee van de meest gebruikte kwetsbaarheden, en bieden toegang tot klantgegevens en intellectueel eigendom", aldus Veracode.

Acht op de tien websites weten geen voldoende beveiligingsniveau te halen. De ontwikkelaars van deze webapplicaties wisten in meer dan tachtig procent de ontdekte problemen binnen een week op te lossen.Dat toont volgens het softwarebedrijf het belang van 'awareness' en het trainen van ontwikkelaars en programmeurs aan.

Ook Frank van Vliet, CTO van Certified Secure staat niet van de resultaten te kijken. "Het verbaast me niet dat veel websites lek zijn. Bij het ontwikkelen van deze websites wordt amper rekening gehouden met beveiliging, ook als je kijkt naar de opleidingen voor ICT wordt maar weinig gedaan met het praktisch beveiligen van websites en systemen."

Overheid
Verder werd ook per sector naar het aantal kwetsbare websites en webapplicaties gekeken. Dan blijkt dat voornamelijk de overheid slecht scoort. Overheidssites zijn gevoeliger voor veel voorkomende aanvallen dan websites binnen andere sectoren. Het ging in dit geval om websites van federale, staat en lokale overheden, die belangrijke systemen beheerden en gevoelige gegevens verwerkten, zoals persoonlijk identificeerbare informatie en gegevens met betrekking tot de staatsveiligheid.

"We ontdekten dat ze op belangrijke gebieden achter andere industrieën aanlopen", zo is in het rapport te lezen. Overheidssites hebben veel vaker met XSS en SQL Injection te maken. Werd SQL Injection bij 29% van de financiële en dertig procent van de softwarebedrijven aangetroffen, bij overheidsinstanties bedraagt dit veertig procent.

Reacties (7)
07-12-2011, 16:26 door WhizzMan
Lekker belangrijk, dit hele rapport gaat over de USA en niet is niet representatief voor andere landen.
07-12-2011, 16:39 door Anoniem
En hoe/waarmee testen ze dan?

M.a.w. wat kan ik doen om te testen of mijn website wel goed beveiligd is?
07-12-2011, 19:49 door Anoniem
Met de tool Nikto2 kom je een eindje, maar sluit je natuurlijk niet alles mee uit.

http://cirt.net/nikto2
07-12-2011, 23:17 door Anoniem
Zij van Veracode hebben met dit rapport vooral bewezen heel leuk percentages, grafiekjes en diagrammen te kunnen toepassen om een rapport te vullen. Inhoudelijk is het bagger, tenzij je beveiliging graag af wil laten hangen van geluk. Ik hoop niet dat er managers zijn die een rapport als dit inhoudelijk serieus nemen.
07-12-2011, 23:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-12-2011, 09:12 door linuxpro
En Veracode kan uiteraard voor een schappelijk bedrag deze problemen allemaal voor u oplossen neem ik aan ?
13-12-2011, 15:16 door spatieman
Softwarebedrijf Veracode analyseerde een kleine 10.000 webapplicaties.
Oh?
ik dacht dat port scanning verboten was bij unze wet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.