image

"Eindelijk veilig elektronisch patiëntendossier"

vrijdag 9 december 2011, 11:24 door Redactie, 21 reacties

Er komt toch een elektronisch patiëntendossier (EPD), alleen de overheid doet hier niet aan mee. De zorgaanbieders en de de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) zijn een akkoord overeengekomen over een definitieve doorstart van elektronische uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. De partijen stuurden een brief naar minister Edith Schippers (Volksgezondheid), waar de doorstart van het EPD werd aangekondigd.

Als de patiënt er toestemming voor geeft kunnen medische gegevens straks veilig, betrouwbaar en elektronisch worden uitgewisseld, laat de NPCF weten. "Eindelijk", zegt NPCF-directeur Wilna Wind. "We zijn blij dat we nu met de zorgaanbieders tot een akkoord zijn gekomen. Ze zien in dat een elektronische uitwisseling leidt tot verdere verbetering van kwaliteit van zorg."

Eigen dossier
De NPCF start met ingang van 1 januari 2012 een project met als doel het geven van inzage en zeggenschap voor de patiënt. Als het aan de organisatie ligt, heeft straks iedereen die van de gezondheidszorg gebruik maakt straks toegang tot een Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD). "Patiënten zijn als het aan ons ligt niet meer afhankelijk van de artsen om hen toegang te geven tot de eigen medische gegevens", aldus Wind.

Reacties (21)
09-12-2011, 11:30 door Anoniem
"Als de patiënt er toestemming voor geeft kunnen medische gegevens straks veilig, betrouwbaar en elektronisch worden uitgewisseld, laat de NPCF weten."

Op basis waarvan wordt het systeem "veilig" genoemd ?
09-12-2011, 11:39 door Anoniem
en wie toetst deze veiligheid ??

welke zorgaanbieders ? en welke link is er met b.v. de zorgverzekeraars ??

Met andere woorden, ik blijf net zo scepties over het PGD (lekkere naam trouwens, lijkt op PGB en daar loop het ook al zo op rolletjes...) als over het EPD
09-12-2011, 11:45 door peanuty
"Eindelijk veilig elektronisch patiëntendossier"

Wooeehhaaahaa
09-12-2011, 11:53 door Anoniem
Hoe naief ben je als je denkt dat een EPD veilig is wanneer je als hoge heren en hoge dames met wat aangepaste kwaliteitseisen de boel waar nagenoeg de hele bevolking over struikelt meent te hebben opgelost. Het kan de hoge heren en hoge dames weinig schelen dat met een simpele SQL-injectie straks ieder een verkeerde bloedgroep heeft zonder dat men het op tijd door heeft en weet wie dat heeft doorgevoerd....

De grote pr-machine is duidelijk weer eens aangezwengeld: wat voorheen fout ging is niet onze schuld, wij doen het veilig met nagenoeg niets relevants aan veranderingen. Het EPD moet en zal er komen, u heeft het als bevolking van 17 miljoen belanghebbenden van privacy en veilige medische zorg maar te slikken!!!
09-12-2011, 12:04 door RichieB
Als de patiënt er toestemming voor geeft
Dus alle 9 miljoen op dit moment geregistreerde patiënten krijgen een opt-in brief thuis? En zonder reactie worden de gegevens niet in dit EPD opgenomen? Dan hebben ze eindelijk iets geleerd.
09-12-2011, 12:08 door Anoniem
Net zoals mijn bankrekening: "Mijn dossier blijft DICHT"
NIEMAND maar dan ook niemand heeft met mijn gezondheid te maken!!!!
Ik blijf erbij! Helemaal op slot. Ik hoef het zélf niet eens te zien! Ik heb totaal géén vertrouwen meer in de overheid wat dat betreft. Je ziet het ook bij politie en politiek, nee ik doe niet mee! Veilig is niet veilig meer! Overal worden zóveel fouten gemaakt dat ik niets meer toesta wat zulke dingen betreft. Van mij géén Patienten of andere dosiers op internet!
Kate
09-12-2011, 12:14 door Anoniem
T'is net als echte democratie, als de burgers en het parlement het niet meer willen/kunnen, neemt de industrie keurig het voortouw. SCHANDALIG
09-12-2011, 12:42 door Anoniem
Mijn vraag is wie de aanleg van een dergelijk EPD gaat betalen als de overheid niet meedoet??
09-12-2011, 13:25 door Anoniem
@Anoniem 12:42

Wij, nou ja onze verzekeraars gaan apothekers en huisartsen vergoeden als ze dit doorberekenen in hun tarieven.
Dus onze premie gaat omhoog, ook voor mensen die NIETS met dit hele gedoe willen hebben. Zorg op maat heet dat dan.

Kan ik straks ook kiezen voor een zorgpakket ZONDER EPD?

We worden er weer lekker ingerommeld.
09-12-2011, 13:32 door cjkos
Officieel heet het dat mijn dossier bij de huisarts ´in beheer´ ligt omdat de huisarts de beheerplicht heeft mijn gegevens bij te houden en ik het dossier niet zelf steeds mee hoeft te nemen. Dit is een service van de huisarts aan mij.

Hoe de zorgaanbieders dit kunnen besluiten zonder wettelijke basis blijft maar onbeantwoord. De rekening van mijn zorgverzekering gaat echt niet omlaag met deze stap.
09-12-2011, 14:02 door Anoniem
Het is veilig als ik de enige ben die bepaalt wie er bij mijn gegevens kan. Alleen dan is het veilig.
Nu bepaalt iemand anders dat, DUS is het onveilig.
Zo moeilijk is dat toch niet?

Moeten we nou ook weer opnieuw aangeven dat we niet mee willen doen??
09-12-2011, 14:43 door Anoniem
Verzekeraars financieren 't netwerk via zorgverzekering; zorgverleners moeten zich aansluiten: die aansluiting is de minimumeis, die zorgverzekeraars aan zorgverleners stellen;

de verzekeraar heeft bovendien nu al inzage in gemaakte ziektekosten; en heeft een volledig beeld van mijn ziekte(verleden) : daarnaast sluiten verzekeraars al graag contracten met werkgevers (de zgn. collectieven- kortingen met wederzijdse belangen van zowel de zorgverzekeraars als werkgevers) bovendien hebben werkgevers en bedrijfsartsen vaak al dubbele agenda's:
Artsen hebben toegang : dus ook een bedrijfsarts ? en wat doet die met de opgevraagde gegevens ?
als ik als burger al simpel met een paar toetsenbordklikjes inzage heb, via een gewone browser, dan stelt wat mij betreft die veiligheid geen moer voor ! . . . dan kan een ander daar ook zo bij.

Er komen nu wel heel veel plekken en databases, waar prive- gegevens ook bereikbaar zijn geworden voor betalende en dus bepalende "instanties".
nog maar een hele kleine stap, en ook de personeelschef van een willekeurig bedrijf weet, wie bij een reorganisatie of inkrimping het eerst het veld moet ruimen : Misbruik / onbevoegde inzage zal nooit aangetoond kunnen worden.
09-12-2011, 14:49 door Anoniem
Veilig patiëntendossier... Jááá ja. Toevallig programmeer ik aan een EPD voor een ziekenhuis. Voor artsen en verplegend personeel is het simpel om toegang te krijgen tot de gegevens van een patiënt; 2 muisklikken en je bent er. Beveiliging tot het systeem? Username/wachtwoord of een pasje. De ICT afdeling heeft uiteraard ook toegang tot de databases. Je hoopt natuurlijk dat de veiligheid en privacy binnen een ziekenhuis op orde zijn. Maar nu wil men dat vanuit een willekeurig ziekenhuis, revalidatiecentrum of apotheek toegangkelijk maken, zogenaamd veilig? Kom op....

Wat mij verder verbaast is dat er bijna geen goede argumenten zijn te vinden om zo'n systeem in te voeren. Het standaardvoorbeeld dat ik altijd zie in de folder is "de apotheker kan zien dat u medicijn X gebruikt dat invloed heeft op medicijn Y/conditie Z (bv. diabetes)". Wel "duh"! De apotheker kan natuurlijk ook even vragen of je nog andere medicijnen gebruikt wanneer je bij de balie staat. Dit is misschien relevant voor 0,001% van de patienten. Of die enkele patient die allergisch is voor peniciline en bewusteloos bij het ziekenhuis arriveert in de ambulance. Ook die kan in zijn/haar portemonnee een allergie-kaartje of iets dergelijks stoppen. Hou het simpel.

Ik zie 2 systemen die mogelijk wél veiliger zijn:

- een chip in je zorgpas waar het dossier op staat; zo heb je het toch bij de hand
- het dossier wordt versleuteld opgeslagen op de computer van het ziekenhuis; de sleutel zit in een pas/ring/iets dergelijks waarmee de gegevens zowel versleuteld worden als ontgrendeld. Bij de arts moet je met je 'token' de boel laten versleutelen en dan pas is het elders digitaal opvraagbaar met diezelfde token.

Maar beide gevallen zijn natuurlijk weer lastig, duur, onhandig (pasje vergeten....) en toch weer te kraken. Kortom, geldverspilling.
09-12-2011, 16:01 door Preddie
Precies zoals voorspeld ..... de overheid hevelt het gewoon over naar bedrijven, deze kunnen de data dan ongezien gaan misbruiken en de overheid eist inzage in het systeem .... ik neem aan dat het OPT-IN wordt en niet andersom ?
10-12-2011, 08:49 door Anoniem
@Predjuh, inderdaad gelukkig OPT-IN.
10-12-2011, 09:19 door johanw
Dit keer wordt het opt-in ja, dus dat gaat gigantisch floppen. Bij het vorige opt-out systeem was men al onaangenaam verrast door de vele uitschrijvingen, dit keer zal de grote groep die zowieezo niks invult ook nog eens niet meedoen. Misschien dat de verzekerars het gaan pushen, maar dan weet je meteen dat ze er een belang bij hebben (en waarschijnlijk loopt dat niet parallel met jouw belang).
10-12-2011, 17:16 door Anoniem
Als ik niet kies voor de opt-in, worden mijn gegevens dan niet in hetzelfde systeem opgeslagen? Hoe wordt het onderscheid gemaakt tussen beide groepen? Met een vinkje ergens? En als de overheid er dan toch heel even in wil kijken? Via een ICT afdeling of zo?
11-12-2011, 10:50 door Dev_Null
Geheel zoals verwacht... Eerst laten ze de overheid de publieke vlammen opvangen, doven dit vuurtje langzaam door niets van zich te laten horen, en uit de as van dit EPD-privacy fikkie rijst de (gecloakte) "Big Pharma Phoenix" op, op jacht naar iedere soort van data die ze kan vinden, bemachtigen, om haar "klanten" op een nog efficientere manier te vergiftigen. via "vaccinaties en medicijnen"

Ok hier geld weer,
De "overheid" (is slechts een wassen neus, omgekochte loopjongetjes van het bedrijfsleven) en zal de burger nooit echt beschermen tegen dit soort roofdieren, die op jacht zijn naar jouw DNA gegevens en donor-organen, voor de handel

Een Gecentraliseerd EPD (zonder zichbare overheids-bemoeienis) is hun utlitme corporate natte health-care droom:
- Directe inzage in de gezondheidstoestand van alle potentiele klanten en nog levende orgaan-bronnen
- Instant acces to your health-parameters.

Voor diegene die (nog steeds) denken dat dit een fabeltje is, kijk dan deze film maar eens met een open mind
"Repo Man" - 2010 http://www.imdb.com/title/tt1053424/
This stuff is reall and happening today (maar "de overheid" en "Het NOS" zal je er niets over vertellen)
12-12-2011, 08:54 door Anoniem
Hoezo veilig alleen als de zorgaanbieders hier aan mee doen is het al niet veilig voor de patient z'n medis dossier
hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de politiek nee zegt en het er toch doorheen wordt gejast .
12-12-2011, 09:30 door Anoniem
Tsjeeetjeeeeuhhh,

waar komt dat zo snel vandaan ?

Oude wijn in nieuwe zakken !
13-12-2011, 15:15 door spatieman
nieuwe EPD gaat google health heten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.