image

Terreurdreiging Nederland onveranderd

maandag 12 december 2011, 12:32 door Redactie, 6 reacties

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is nog altijd gering, aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De NCTb geeft elke twee maanden een dreigingsniveau af, waarin de kans op een aanslag wordt besproken. Op 15 december 2009 werd de dreiging van substantieel naar beperkt verlaagd, en is sindsdien onveranderd. Toch wil de NCTb het niveau niet naar 'minimaal' verlagen.

Iets wat de NCTb al in 2007 laat weten op de vraag als de dalende lijn zich doorzet, een niveau van minimaal voorstelbaar is. "Een dreigingsniveau 'minimaal' is op dit moment niet goed voorstelbaar. Een basis voor terrorisme is radicalisering: dit vindt nog steeds in grote mate plaats."

Blogs
Volgens de NCTb zijn de afgelopen maanden, vergeleken met de periode daarvoor, op relevante jihadistische websites minder berichten met dreigementen tegen Nederland en Nederlanders geplaatst. Daarnaast is er geen verandering opgetreden in het beeld van jihadistische netwerken in Nederland.

De NCTb merkt op dat de weerstand van de Nederlandse bevolking tegen gewelddadig extremisme en terrorisme "onverminderd aanwezig" is. Dat blijkt uit een analyse van Nederlandse internetfora, blogs en sociale media.

Reacties (6)
12-12-2011, 13:22 door Night
Grote vraag is en blijft: hoe meet je een dreiging?
12-12-2011, 13:35 door Anoniem
Natuurlijk wil de NCTB de dreiging niet naar minimaal verlagen: dan zou zij zichzelf moeten opheffen. #ijzerenwetvanmichels
12-12-2011, 15:45 door Kaoutarinou
Politic terreur op de nederlandse burgers met all de bezuinigingen die gaan komen,das pas n aanslag!. :0/
12-12-2011, 16:00 door peanuty
Door Night: Grote vraag is en blijft: hoe meet je een dreiging?

Willekeurig landen bellen...met de vraag; heb je een hekel aan mij??
13-12-2011, 07:14 door Above
Door Night: Grote vraag is en blijft: hoe meet je een dreiging?

Niet. Pure angst creëren onder de bevolking om ze te kunnen sturen en de macht aan hun te laten.
13-12-2011, 11:52 door Mysterio
Door Above:
Door Night: Grote vraag is en blijft: hoe meet je een dreiging?

Niet. Pure angst creëren onder de bevolking om ze te kunnen sturen en de macht aan hun te laten.
Bij na goed. De terreurdreiging wordt vastgesteld aan de hand van incidenten en hoe vaak Nederland genoemd wordt in de communicatie vanuit en binnen (voor zover oppikbaar) van bepaalde organisaties.

Stel dus dat er een idioot met een bom op zak op weg is naar Schiphol en ze pakken hem, dan wordt de terreurdreiging opgehoogd. Het is dus reactief. Aan de hand van de mate van dreiging kunnen maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld bij een hoge dreiging al het vliegverkeer begeleiden met agenten en straaljagers, of zelfs tijdelijk stilleggen.

Zeg je dat over het gehele jaar de dreiging is toegenomen, dan zullen er extra gelden heen gaan voor extra bodyscanners (om maar iets te noemen) en bij een gelijke dreiging zal het budget ongeveer hetzelfde blijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.