image

'Brussel moet privacy burgers beter beschermen'

maandag 28 januari 2013, 10:47 door Redactie, 3 reacties

Vandaag is het databeschermingsdag en diverse internationale privacyorganisaties hebben deze gelegenheid aangegrepen om voor een betere privacybescherming van Europese burgers te pleiten. De organisaties, waaronder Privacy International en het Nederlandse Bits of Freedom, publiceerden op brusselsdeclaration.net een verklaring.

De privacywaakhonden zijn woedend over de manier waarop er met persoonsgegevens van burgers wordt omgegaan. Ook wijzen ze op het gebrek aan actie van het Europees Parlement om de privacy van Europese burgers te beschermen.

Zo zouden er meer dan 1200 bedrijven binnen de EU actief zijn die gespecialiseerd zijn in het verhandelen van privégegevens van burgers, zonder dat die hier weet van hebben. "Elke keer dat we op het internet surfen, monitoren meer dan 50 bedrijven elk muisklik, zonder dat we dit weten of onze toestemming hiervoor hebben gegeven", aldus de verklaring.

Bedrijfsleven
“Politici luisteren momenteel beter naar lobbyisten van grote bedrijven dan naar burgers” aldus Janneke Slöetjes van Bits of Freedom. Volgens Slöetjes loop het internationale bedrijfsleven de deur plat in Brussel en is erg invloedrijk.

"Hierdoor dreigt er weinig over te blijven van het oorspronkelijke plan om de privacy van burgers beter te gaan beschermen. We eisen dat het parlement haar rug recht houdt en haar belofte om zich in te zetten voor sterkere privacywetten nakomt.”

Regels
Het Europees Parlement buigt zich op dit moment over nieuwe regels voor de bescherming van persoonsgegevens, die vanaf 2015 in alle EU-landen moeten gaan gelden. In de verklaring staan acht maatregelen die volgens de initiatiefnemers nodig zijn om het fundamentele recht op privacy te beschermen.

Zo zou het onbelemmerd verzamelen en doorverkopen van persoonsgegevens beperkt moeten worden, zouden burgers meer controle moeten krijgen over hun eigen data en moeten organen als het CBP strengere sancties kunnen opleggen als bedrijven zich niet aan de wet houden.

Reacties (3)
28-01-2013, 11:40 door Anoniem
Ik denk dat regels niet genoeg zijn. Ik denk dat we moeten leren anders naar persoonsgegevens te kijken, inclusief ophouden met aannemen dat je mensen op hun eerlijke toet kan vertrouwen met andermans gegevens. Inclusief ambtenaren.
28-01-2013, 14:39 door martijno
Ik kan het niet laten om de persoonlijke gegevens van de individuele ondertekenaars even ongevraagd, en zonder enige vorm van consent te "processen".

- Een drietal individuen komt dubbel voor
- Twee Nederlanders hebben een typfout in de naam (Japp-Henk Hoepman, en Ronald Leenes uit Netgerlands)

Doen ze waarschijnlijk om zo expres verkeerd in mijn database te belanden. ;)
28-01-2013, 17:08 door Anoniem
Gewoon de bewaarplicht telecomdata afschaffen begin daar maar mee.
Dan ben je al een heel stuk op weg om de privacy van de Europeaan te waarborgen.
Europa luister nog eens beter naar de burger niet alleen naar internetfreedomfighthers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.