image

"Steeds meer Mac-gebruikers met virusscanner"

vrijdag 16 december 2011, 13:49 door Redactie, 17 reacties

Mac-gebruikers hebben eindelijk door dat het platform niet immuun voor malware is en gebruiken dan ook steeds vaker een virusscanner. Dat zegt Luis Corrons van het Spaanse Panda Security. Volgens Corrons zal door het groeiend aantal Mac-gebruikers ook het aantal dreigingen toenemen. Uit recent onderzoek van McAfee blijkt dat er nauwelijks malware voor Mac OS X bestaat. Werden er het afgelopen kwartaal vijf miljoen unieke malware exemplaren ontdekt, slechts 160 daarvan waren voor Apple's platform bestemd.

Door het gebruik van anti-virus zouden Mac-gebruikers cybercriminelen die het platform willen aanvallen echter de pas afsnijden, merkt Corrons op. In 2012 blijft het aantal malware-exemplaren volgens hem groeien, maar nog altijd veel minder dan op de pc.

Windows 8
De Spaanse virusbestrijder doet ook nog een voorspelling over Windows 8. Hoewel de nieuwe Windows-versie voor november 2012 gepland staat, en daardoor weinig invloed op het malware-landschap volgend jaar zal hebben, zal het cybercriminelen wel nieuwe mogelijkheden bieden om kwaadaardige software te ontwikkelen.

"Windows 8 laat gebruikers applicaties voor bijna alle apparaten ontwikkelen die Windows 8 draaien, dus het zal net als met Android mogelijk zijn om kwaadaardige applicaties te ontwikkelen", aldus Corrons.

Reacties (17)
16-12-2011, 14:02 door Anoniem
Ik nog steeds niet , men wil natuurlijk gewoon dat iedereen stralks een Panada op zijn MAC zet, nou mooi niet hoor
16-12-2011, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Ik nog steeds niet , men wil natuurlijk gewoon dat iedereen stralks een Panada op zijn MAC zet, nou mooi niet hoor

Dat jij dit niet draait is OK. Vroeger waren er ook heel weinig DOS PC's met virusscanner. Tot het moment dat het echt fout ging.... Dat kan op OS X kort of lang duren, maar als het gebeurt, dan wordt het huilen voor diegenen die niets hebben.
16-12-2011, 14:54 door svenvandewege
Hoewel dit artikel enigsinds suggereert dat mac gebruikers niet zoveel te vrezen hebben van malware, denk ik toch dat een virusscanner voor een mac wel belangrijk is. Hoewel je eigen mac misschien "onkwetsbaar" is (sterke twijfels) kun je wel als doorgeef luik dienen voor andere systemen. Denk hierbij aan email, p2p.
16-12-2011, 14:57 door Anoniem
Mooie marketing praat weer hoor. MAC's hebben ook last van virussen en malware maar jullie weten het zelf nog niet.Zo en nu allemaal een virusscanner kopen!
16-12-2011, 19:22 door anoniem lafbekje
Zeker die gratis (voor 6 maanden) bullshit f-secure virsuscanner die er .exe files uit weet te pikken?
Sorry Mikko.
16-12-2011, 20:27 door Anoniem
Ik gebruik zelf Kaspersky Anti-Virus 2011 op mijn mac.
wat sven zegt klopt inderdaad, je bent een doorgeefluik voor windows systemen, maar ook bv voor smartphones die je aansluit, waarop je dan weer bestanden kopieert.

Ik denk dat een virusscanner op je mac niet enkel je eigen in veiligheid brengt, maar het ook je sociale plicht is zodat je niet anderen besmet.

Door Anoniem: Ik nog steeds niet , men wil natuurlijk gewoon dat iedereen stralks een Panada op zijn MAC zet, nou mooi niet hoor
16-12-2011, 21:12 door Nietsnut
Door svenvandewege: Hoewel dit artikel enigsinds suggereert dat mac gebruikers niet zoveel te vrezen hebben van malware, denk ik toch dat een virusscanner voor een mac wel belangrijk is. Hoewel je eigen mac misschien "onkwetsbaar" is (sterke twijfels) kun je wel als doorgeef luik dienen voor andere systemen. Denk hierbij aan email, p2p.

Doorgeefluik voor E-mail ??? bij een beetje gerespecteerde provider worden de binnenkomende mails al gescand.
wat p2p betreft heb je wel enigszins gelijk maar wie dat nog gebruikt weet dat je een groot risico loopt als je Windows gebruikt.
Ik moet altijd lachen men staat altijd heel moeilijk te doen over beveiliging maar een key generator opstarten om de laatste Adobe Photoshop te kunnen gebruiken heeft men vaak veel minder problemen mee.Ik heb zelfs meegemaakt dat de virusscanner tijdelijk werd uitgeschakeld omdat de key generator niet wilde opstarten.

Dus een Mac gebruiker zichzelf verantwoordelijk laten voelen wat er mis kan gaan op een Windows machine is een beetje het paard achter de wagen spannen.
16-12-2011, 22:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-12-2011, 23:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-12-2011, 08:56 door Nietsnut
Door lorre: een kennis van mij heeft een mac en als ik hem goed ken zal hij nog gratis of betalende security op zijn mac zetten.

Hij geloofd er niet in dat een mac besmet kan raken. Maar als ik een mail van hem krijg en mijn security software zegt dat het geïnfecteerd is, mag ik hem daar voor verantwoordelijk stellen??


Ben toch benieuwd met wat de Mail dan geïnfecteerd is ?
En dan nog zijn Mac zal waarschijnlijk nergens last van hebben misschien heb jij wel last van vals positieve meldingen wat niet ondenkbaar is.
17-12-2011, 09:24 door fluffyb53
Het marktaandeel van Apple is nog altijd te laag om het renderend te maken voor malwareschrijvers. Meer marktaandeel zou kunnen betekenen dat ze een doel worden. Technisch is het zeker mogelijk. Maar voorlopig denk ik dat er weinig aan de hand is. Het loont de moeite om een oogje in het zeil te hoog. Researchers van het Charlie Miller-kaliber bewijzen keer op keer dat OSX en IOS ook kwetsbaar is.
17-12-2011, 13:42 door donnerd
Ik heb sophos geinstalleerd op mijn mac omdat ik mijn mac ook voor mijn werk gebruik om bijvoorbeeld bestanden te back-uppen en ja hoor... ik kreeg diverse meldingen van virussen.
17-12-2011, 19:50 door Euro10000
Laatst me 3 jaar oude linux install gescand, met bootable virusscanner(kasperski). 0 virussen of andere rotzooi.

Het grote verschil linux met windows en apple is, software van linux zit allemaal op de linux server, dit is virussvrij en spywarevrij.
Hierdoor is linux veel veiliger, en ik kan gewoon alles installeren zonder te checken of er iets verkeerd in zit.
Natuurlijk werkt linux niet als admin, wat windows wel doet.
17-12-2011, 20:06 door Nietsnut
Door Euro10000: Laatst me 3 jaar oude linux install gescand, met bootable virusscanner(kasperski). 0 virussen of andere rotzooi.

Het grote verschil linux met windows en apple is, software van linux zit allemaal op de linux server, dit is virussvrij en spywarevrij.
Hierdoor is linux veel veiliger, en ik kan gewoon alles installeren zonder te checken of er iets verkeerd in zit.
Natuurlijk werkt linux niet als admin, wat windows wel doet.

Je verhaal gaat alleen maar op als je de software bij de officiële pakketbronnen vandaan haalt ...dan heb je gelijk bijkomend voordeel is dat haast alles gratis is.
En dat is ook ergens het zwakke punt van Windows hele volksstammen halen hun software van bedenkelijke bronnen en vervolgens wel gaan klagen als de PC traag of vreemde dingen doet.
Ikzelf ben een half jaartje geleden overgestapt naar Ubuntu en ik moet zeggen het is effe wennen maar dan heb je ook wat.
17-12-2011, 21:39 door Anoniem
Ik hoop dat je je wel bewust bent van het feit dat je zelfs met Linux niet onkwetsbaar bent. Ook die servers kunnen gehackt worden, of ben je de hack van SourceForge van begin dit jaar al weer vergeten?
18-12-2011, 09:59 door wammus
Wat baat het om een virusscanner te installeren als je begot niet weet of het anti-virus bedrijf wel de moeite doet om ook naar Mac en Linux virussen onderzoek te doen en de signatures van virussen voor die platformen te integreren in hun signatuur database.

Als ik een virusscanner op mijn Linux box plaats scant dat spul altijd naar W32-xxxxx beestjes, waar ik niks aan heb natuurlijk en een signatuurdatabase voor Linux-only bedreigingen heb ik nog niet gevonden. Ik vermoed dat Mac gebruikers ook met het 'verkeerde-signatuur-database' probleem opgescheept zitten.
20-12-2011, 10:15 door svenvandewege
@wammus: ESET doet dit in ieder geval wel. Kijk maar eens op:
http://go.eset.com/us/threat-center/threatsense-updates

Bij de signature va 6726 is een osx beestje toegevoegd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.