image

Visa onderzoekt hack van Europese betalingsverwerker

vrijdag 16 december 2011, 14:10 door Redactie, 5 reacties

Creditcardmaatschappij Visa onderzoekt een mogelijke hack van een Europese betalingsverwerker. Daardoor zouden creditcardgegevens van Oost-Europese kaarthouders in criminele handen terecht zijn gekomen. "Visa Europa is over een mogelijk datalek bij een Europese verwerker ingelicht en er vindt nu een onderzoek plaats", aldus het bedrijf in een verklaring. "We werken nauw met onze bankleden samen om kaarthouders te beschermen."

Om welke betalingsverwerker het gaat wil Visa niet zeggen. Wel laat de creditcardmaatschappij weten dat de verwerker de betalingen van een winkelketen verwerkt die in verschillende Europese markten opereert. Vanwege het incident heeft de Roemeense CEC Bank 17.000 betaalkaarten teruggeroepen.

Reacties (5)
16-12-2011, 14:53 door spatieman
ik gok, een roemeense bank, hehe
16-12-2011, 15:12 door AceHighness
gok ik ook ! ... als iemand de lijn tegen wil zetten dan zet ik er geld op (niet op die bank, maar op de weddenschap)
17-12-2011, 01:24 door elmo2you
Toevallig gehoord dat verschillende Servische banken ook veel kaarten hebben teruggeroepen. Het lijkt er op dat het nog meer landen betreft.

Overigens is deze blokkade zo vlak voor de kerst best onhandig voor kaarthouders. Daarbij komt nog dat het niet veel met de bescherming van de kaarthouders te maken heeft. Die zijn namelijk bij wet beschermd als hun kaartgegevens nu zouden worden misbruikt. Het zijn de banken zelf die dan het haasje zijn! Om dat te voorkomen torpederen ze rukzichloos alle kaarten die mogelijk misbruikt zouden kunnen worden. Daarmee beschermen ze uiteraard zichzelf, maar krijgen de klanten enige compensatie voor het ongemak?

In Servie zitten kaarthouders in ieder geval meer dan een week zonder. Weet niet hoe dat met de Roemenen zit. Maar goed, wat kun je anders verwachten van organisaties met absolute macht. Ze zijn zelf de grootste criminelen en doen lekker alles op hun eigen gemak.
17-12-2011, 06:07 door Anoniem
@ spatieman
yes yes
17-12-2011, 09:20 door WhizzMan
Creditcards met hun statische one-factor authenticatie zijn totaal niet geschikt voor een medium als Internet. De snelheid en het volume waarmee fraude gepleegd kan worden is zodanig dat klanten van creditcardmaatschappijen een merkbaar deel van de kosten van de faude bij hun aankopen opgeteld krijgen. Dat zien ze niet direct, maar de hoge rente en de kosten die de verkoper moet betalen worden deels gebruikt om de enorme kosten van fraude te compenseren.

Los van de kosten, als je kaartgegevens een paar keer door criminelen zijn gekaapt, wordt je er wel moe van en ga je andere betaalmethoden zoeken. Als de creditcardmaatschappijen geen ander authenticatiemodel gaan gebruiken op hele korte termijn, gaan ze zwaar marktaandeel kwijt raken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.